Wat gebeurt er als je een paar pallets, hamers en spijkers en een groepje kinderen buiten zet? Juist! Dan wordt er gewerkt. Hutten bouwen, een piratenschip of een school… Je kunt het zo gek niet bedenken. Kinderen hebben fantasie genoeg om er iets moois van te maken. Leg nog een paar oude kleden of dekens buiten en het feest is helemaal compleet!

Bouwen in de kinderopvang

Nu gebeurt dit wel in de kinderopvang, maar meestal behoort dit type spel niet tot het standaardaanbod. Of mogen alleen de BSO kinderen dit soort activiteiten uitvoeren. Hieronder leg ik uit hoe je dit type spel, ook wel Loose Parts Play* genoemd, kunt vertalen naar jouw situatie in de kinderopvang.

* Het bouwen is maar een klein onderdeel van Loose Parts Play. Meer weten over Loose Parts Play? Lees dan hier mijn blog over dit onderwerp!

De materialen

Spijkers, hamers en pallets zijn natuurlijk niet voor alle leeftijden geschikt speelmateriaal. Maar wist je dat je dit soort spel ook heel goed aan jongere kinderen kunt aanbieden? Alleen vereist dit wel wat kleine aanpassing in de materialen. Zo kun je in plaats van spijkers klitteband gebruiken om dingen aan elkaar te bevestigen. Want soms laat de situatie of de motoriek het nog niet toe om met hamers en spijkers aan de slag te gaan. Ook in de grootte van de materialen moet je rekening houden met de fysieke kracht van de kinderen. Enorme planken zijn alleen voor grotere kinderen geschikt. Wat kleinere varianten kunnen natuurlijk weer prima voor de jongere kinderen.

Nu zijn al wat materialen genoemd, zoals pallets en planken. Maar welke materialen zijn nu interessant om mee te spelen? Dat kan eigenlijk van alles zijn. Vaak zijn het spullen die je bij de meeste bouwmarkten of via Marktplaats wel kunt bemachtigen. Autobanden, stevige plastic kratten, goten, buizen, bamboestokken en planken staan bijvoorbeeld garant voor uren speelplezier. En als je denkt: Dat ziet er ook een beetje armoedig uit? Dan heb je misschien wel gelijk. Maar wanneer je kijkt naar het speelplezier van de kinderen, dan ben je het snel vergeten!

Rommelterreintjes

In Amerika kent met al speeltuinen die “Junkyards” worden genoemd, ook de term voor “rommelterreintje”. Dit zijn openbare speelterreinen waar je bij de ingang gereedschap kunt lenen en daarna lekker aan de slag kunt. Je ziet dat er dagen aaneen wordt gebouwd aan projecten. En dat is natuurlijk geweldig! Want dit stimuleert de ontwikkeling van kinderen op allerlei gebieden. Logisch nadenken, motorische vaardigheden, sociale vaardigheden zoals samenwerking, creativiteit en nog veel meer.

Nu is dagen achtereen werken aan een bouwwerk niet altijd weggelegd binnen de kinderopvang, voornamelijk vanwege vandalisme. Wat dan je dan kunt doen is aan het einde van de dag, samen met de kinderen, de materialen weer opruimen in daarvoor geschikte bakken. Door alles telkens gesorteerd op te ruimen, komen kinderen vaak weer makkelijker tot spel, dan wanneer alles door elkaar ligt. Ook hou je de materialen op deze manier natuurlijk netter, waardoor ze langer mee gaan.

Congrestival Avontuurlijk Buitenspelen

Dus wil je ook eens wat anders dan fietsen en stoepkrijten? Ga dan op onderzoek in de bouwmarkt of verdiep je online eens verder in Loose Parts Play. Ook kun je tijdens het Congrestival Avontuurlijk Buitenspelen onze workshop over Loose Parts Play volgen en kun je hier kennis maken met onze Loose Parts Play Box!

Programma
Tickets
Contact

Geef een reactie op dit artikel

Reinate Bruins Slot

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Pikler en avontuurlijk buitenspelen

Pikler en avontuurlijk buitenspelen

In de aanloop naar het congrestival Avontuurlijk Buitenspelen interviewden we Helen Janssen over het begeleiden van avontuurlijk buitenspelen. Als Pikler Pedagoog zijnde verzorgt ...
Lees meer
Bewegingsarm en bewegingsbang

Bewegingsarm en bewegingsbang

Het is lente. De tuindeuren staan open. Heerlijk die frisse lucht, de zon en vooral dat gevoel van vrijheid. En ...
Lees meer
Organiseer je eigen Expeditie Robinson.

Organiseer je eigen Expeditie Robinson.

De grote tv hit Expeditie Robinson is natuurlijk spannend om naar te kijken, maar het is nog leuker om samen ...
Lees meer
Recensie kinderboeken uitgelicht door De Verhalenwinkel

Recensie kinderboeken uitgelicht door De Verhalenwinkel

De Verhalenwinkel heeft voor het komende congrestival ‘Avontuurlijk buitenspelen’ de volgende pareltjes uitgelicht. Deze en nog vele andere zullen te ...
Lees meer

Andere berichten

Hoe coach je elkaar?

Hoe coach je elkaar?

Jouw leidinggevende heeft een ideaal team samengesteld. Samen met de coach/beleidsmedewerker en personeelsfunctionaris is nagedacht over wat jullie allemaal van ...
Lees meer
Starten in de kinderopvang

Starten in de kinderopvang

Wees eerlijk: elke pedagogisch medewerker (of enorme kindervriend) droomt soms stiekem van een eigen kinderopvang. Terwijl je in je hoofd ...
Lees meer
Lekker zwemmen!?

Lekker zwemmen!?

Zwemmen, heerlijk met dit mooie weer! Maar ook spannend. De laatste tijd is hier in de actualiteit veel over te ...
Lees meer
De belevenissen van kinderen in beeld

De belevenissen van kinderen in beeld

Wanneer ouders hun eerste kopje koffie op het werk inschenkt, hebben de meeste kinderen al diverse gebeurtenissen en avonturen achter ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]