De grote tv hit Expeditie Robinson is natuurlijk spannend om naar te kijken, maar het is nog leuker om samen met de BSO kinderen te ervaren! Maar hoe pak je dat nu aan en wat heb je nodig?

Spelopzet

Het idee van Expeditie Robinson is dat je moet zien te overleven op een onbewoond eiland. De “schipbreukelingen” worden verdeeld in twee kampen. De kampen strijden vervolgens tegen elkaar om te strijden voor eeuwige roem.

Het verdelen van de teams

Je kunt de teams zelf verdelen, maar het is ook leuk om de team aan de hand van een spel te verdelen. Je kunt bijvoorbeeld op basis van een aantal vragen, de kinderen zo snel mogelijk een team laten vormen. Bijvoorbeeld: je team moet bestaan uit 3 jongens, 3 meisjes, 1 kind ouder dan 9 en 1 kind met blond haar. Zo is je eerste uitdaging al klaar! Vergeet vervolgens niet om à la Robinson de teams een zakdoek in hun eigen kleur te geven!

De spellen

Het is natuurlijk leuk om alle onderdelen van Expeditie Robinson terug te laten komen. De opdrachten zijn vaak gelinkt aan: behendigheid, durf en uithoudingsvermogen, vuur maken, proeven en puzzelen. Hieronder volgt voor elk onderdeel een voorbeeldspel. Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden!

Behendigheid

Een leuk spel is de evenwichtsbalk. De kampen strijden tegen elkaar op de evenwichtsbalk. Van beide kampen gaat een deelnemer op een evenwichtsbalk staan. Deze kun je maken van twee kratten en een plank. Zodra een van de deelnemers zijn evenwicht verliest, mag een ander van lid van het kamp zijn plek innemen. Het team dat het langst iemand op de evenwichtsbalk heeft staan wint! Duurt het te lang? Vraag de deelnemers dan op één been te gaan staan!

Durf en uithoudingsvermogen

Maak een parcours met bijvoorbeeld klim- en klauter obstakels, een stukje om te rennen, een stukje kruipen door hoepels en een slalom. Door er een estafette van te maken, betrek je alle kampleden bij de opdracht. Het team dat het eerste finisht is de winnaar!

Vuur maken

Vuur kun je maken met een magnesiumstick en een pluk watten. Of je deze opdracht uitvoert ligt helemaal aan je eigen ervaring met vuur maken én de ervaring van de groep. Het is wel erg leuk, maar vaak goed om het wedstrijdelement hier een beetje te temperen. Werk in ieder geval met een vuurschaal en maak een klein vuurtje.

Proeven

Laat de kinderen blind (met de kampzakdoek voor) allemaal dingen proeven. Een teamlid schrijft op een bordje wat er geproefd is. Denk bijvoorbeeld aan een citroen, gek gevormde chips, sliertjes komkommer, pudding, geprakte ontbijtkoek… Het is natuurlijk leuk als het een beetje vreemd aanvoelt en gek smaakt!

Puzzelen

Je kunt een soort speurtocht uitzetten, maar het is ook leuk om zelf een puzzel te maken van bijvoorbeeld karton. De stukken kun je verstoppen en wanneer alle stukken compleet zijn en de puzzel gemaakt, komt er een vraag tevoorschijn. Het kamp dat deze vraag het eerst goed heeft beantwoordt wint deze opdracht!

Loose part play

Een aantal van bovenstaande spelonderdelen zijn ook te ondersteunen wanneer je een breed assortiment aan Loose Parts tot je beschikking hebt. En je kunt er nog veel meer spelonderdelen mee verzinnen! Want naast dat je Loose Parts in kunt zetten voor vrij spel, kun je er natuurlijk ook allerlei circuitjes en bouwwerken mee maken.

Congestival Avontuurlijk Buitenspelen

Meer weten over hoe je Loose Parts in kunt zetten als spelmateriaal met een open einde of kunt gebruiken binnen geplande activiteiten? Kom dan naar de workshop “Loose Parts Play” tijdens het Congrestival Avontuurlijk Buitenspel.

Programma
Tickets
Contact

Geef een reactie op dit artikel

Reinate Bruins Slot

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Pikler en avontuurlijk buitenspelen

Pikler en avontuurlijk buitenspelen

In de aanloop naar het congrestival Avontuurlijk Buitenspelen interviewden we Helen Janssen over het begeleiden van avontuurlijk buitenspelen. Als Pikler Pedagoog zijnde verzorgt ...
Lees meer
Bewegingsarm en bewegingsbang

Bewegingsarm en bewegingsbang

Het is lente. De tuindeuren staan open. Heerlijk die frisse lucht, de zon en vooral dat gevoel van vrijheid. En ...
Lees meer
Recensie kinderboeken uitgelicht door De Verhalenwinkel

Recensie kinderboeken uitgelicht door De Verhalenwinkel

De Verhalenwinkel heeft voor het komende congrestival ‘Avontuurlijk buitenspelen’ de volgende pareltjes uitgelicht. Deze en nog vele andere zullen te ...
Lees meer
Broodjes bakken op vuur?

Broodjes bakken op vuur?

Broodjes bakken op het vuur? De broodjes worden zwart De broodjes worden niet gaar De kinderen zijn het zat ruim ...
Lees meer

Andere berichten

Spelen is leren

Spelen is leren

Kinderen spelen graag de hele dag. Dat is belangrijk en ik wil dit blijven motiveren en aanmoedigen. Hierbij speel jij een ...
Lees meer
‘Benut je kansen’

‘Benut je kansen’

Mariette Hamer, de voorzitter van de SER past haar functie als een handschoen. Meer dan haar voorgangers reist zij het ...
Lees meer
Dun lijntje fantasie

Dun lijntje fantasie

Sinds december 2015 geef ik Engelse les in China. Mijn klas gaat beginnen en de studentjes komen binnen. Een meisje ...
Lees meer
Plan(t)tijd

Plan(t)tijd

Tja, ik kan het niet ontkennen. Ik snap het en ik begrijp het. Als ik zelf binnen bij de kachel ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]