Het programma van het congrestival is veelzijdig, boordevol met vernieuwende kennis en kunde. We willen iedere laag van jouw organisatie raken met wetenschappelijk lezingen, workshops gericht op management, praktijkworkshops en we bieden inspiratietalks van ervaren collega’s uit de praktijk. Daarnaast zijn er stands met nog meer kennis en producten. Kortom een compleet programma waarmee je echt een slag kan maken met het avontuulijk buitenspelen in de kinderopvang!


Inspirerende lezingingen

Risicovol buitenspel, waarom is dit zo waardevol voor de ontwikkeling van kinderen.

Deze dag worden twee lezingen gegeven door Martin van Rooijen en Mark Mieras

Advertentie

Oops...
No slides found, please add at least one Slide Template to the choosen language.

Risico-spel in BSO en KDV, geef kinderen de uitdaging die ze nodig hebben


Martin van Rooijen
Martin van Rooijen werkt als onderzoeker bij de Universiteit voor Humanistiek waar hij onderzoek doet naar risicovol buitenspel.
Tijdens zijn lezing gaat Martin in op het belang van risicovol spel voor zowel baby’s als tieners. Hij vertelt over de dilemma’s binnen de kinderopvang en geeft praktische voorbeelden van hoe avontuurlijk en risicovolspel te faciliteren.

Buitentijd = ontwikkeltijd


Mark Mieras
Kinderen die veel sporten en spelen ontwikkelen zich tot betere denkers, hebben meer aandacht en zijn taakgerichter. Niet gek want voor de hersenen zijn slimme bewegingen net zoiets als slimme gedachten. Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt met ons een duik in de hersenen van kinderen.

Waarom is fysiek spel zo belangrijk voor hun ontwikkeling? En waarom helpt een groene, natuurlijk speelomgeving?
Hoe werkt dat bij jongens en bij meisjes? En waarom bewegen kinderen het best in een groene omgeving? Mieras toont verrassende beelden uit Scandinavië waar friluftsliv (outdoorleven) een vast element van veel dagverblijven, BSO’s en scholen is.
Mark Mieras is wetenschapsjournalist gespecialiseerd in de hersenen. Voor Jantje Beton en IVN schreef hij literatuurstudies over de relatie van bewegen, groen en leren (zie www.mieras.nl). Mieras is een enthousiast en meeslepend spreker.


Management workshops


Naast de lezing volg je verschillende workshops.  We hebben hierin een verdeling gemaakt in management workshops en praktijkgerichte workshops. Dit vinden we heel belangrijk zodat je op alle lagen van jouw organisatie het avontuurlijk buitenspelen kunt implementeren.

Risicovol buitenspelen verwerken in het beleid veiligheid en gezondheid

Daisy Koekkoek
Daisy Koekkoek is oprichtster van Daisy’s Opstapje en kan je alles vertellen over regelgeving binnen de kinderopvang. Zij vertelt aan de hand van praktijkcases wat wel en niet is toegestaan bij avontuurlijk buitenspel in de kinderopvang en hoe je jouw activiteiten goed onderbouwd kunt omschrijven in jouw beleid.

Hoe implementeer je een groene visie in jouw organisatie

Aukje Vlaanderen
Aukje Vlaanderen is sinds 2016 eigenaar van Kinderopvang Natureluur heeft jarenlang gewerkt als operationeel directeur bij een van de grootste kinderopvangorganisaties van Nederland. Zij vertelt uit ruime ervaring hoe je een groene visie implementeert binnen een bestaande organisatie, zowel groot als klein. Waar begin je en hoe krijg je medewerkers en ouders mee in deze omschakeling. Tijdens deze workshop neemt Aukje je mee in dit proces.

Het ontwerpen van een avontuurlijke speelplek

Marieke Dekker
Kinderen spelen altijd en overal. Helaas zijn avontuurlijke rommelplekjes niet meer vanzelfsprekend. In ons drukbevolkte en bebouwde Nederland moet er dus bewust speelruimte ontworpen worden. Welke keuzes maak je om een buitenspeelruimte spannend en avontuurlijk te maken en heb je daar eigenlijk sowieso wel speeltoestellen bij nodig? In deze actieve ontwerpworkshop gaan we samen terug naar de basis van het kinderspel en niet alleen praten, maar ook doen!

Laat mij zelf spelen

Helen Janssen
Helen Janssen is Pikler Pedagoog en richt buiten-en binnen omgevingen in op dagverblijven, scholen en gezinnen. Gericht op kinderen tussen de 0 en 12 jaar.
In deze workshop gaan we in op welke factoren bepalen dat een kind vanuit eigen initiatief goed buiten kan spelen. Hoe kun je een omgeving creeeren waarin een kind wordt gestimuleerd om vrij te spelen.
Wat is daarvoor nodig vanuit het kind en hoe je als pm-er dit spel het beste begeleiden? Hoe maken we als volwassene tijd tijdens het lekkere buiten spelen voor de verzorgingsmomenten, het slapen en conflicten? Hoe ziet de omgeving er dan uit voor die en die fase….?
Deze vele puzzelstukjes nemen we onder de loep. Hiermee gaan we een totaalbeeld schetsen waardoor uitdagend buitenspelen veel meer kans krijgt dan tot nu toe.


Workshops praktijk gericht

Loose parts play

Reinate Bruins Slot
Tijdens deze workshop maak je kennis met Loose Parts Play, het spelen met materialen waarvan niet meteen duidelijk is waarvoor ze tijdens het spel ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld regenpijpen, planken en kratten. Het mooie aan Loose Parts is dat je ze overal in kunt zetten. Zowel in een natuurtuin als een betegeld schoolplein.
Spelen met Loose Parts vereist dat een kind aanspraak maakt op zijn creativiteit. Daarnaast moet bij het spelen met Loose Parts vaak samengewerkt worden. Door de grootte van de materialen kunnen kleine, maar ook grote bouwwerken worden gemaakt. En daar komt het avontuur om de hoek, want hoe maak je van kratten bijvoorbeeld een trappetje, en mag dat? En wat gebeurt er wanneer je zelf een wipwap maakt? Ook gaan we kijken hoe jij als professional dit type spel op een veilige manier kunt ondersteunen.

Vuur maken

Jonathan Peeters
Schuilt er een er onontdekte avonturier in jou? Jonathan Peeters, een van de bushcraft specialisten van Natuurfontein geeft korte workshops ‘Vuur maken’. Dit is ook een vast onderdeel dat de kinderen op de bso wordt geleerd.

EHBO Buiten

Channa van Kuijen
Bij avontuurlijk buitenspel kan er af en toe een ongelukje gebeuren. Binnen is dat al vervelend genoeg, maar buiten moet je ook goed voorbereid zijn! Welke EHBO uitrusting neem je mee naar buiten? En wat doe je bij een tekenbeet of een ongelukje met een zakmes? Tijdens deze workshop leer je er alles over

Werken met messen

Sandra Hofhuis
BSO Wijs gaat er al jaren op uit met grote groepen BSO kinderen om ze een avontuurlijke tijd in de buitenlucht te bezorgen. Zij gaan je leren hoe je op een veilige manier met messen kunt werken en geven ideeën voor het betere snijwerk!


Inspiratie talks


Gedurende de dag kun je ook ‘inspiratie talks’ bijwonen. Deze worden gegeven door mensen uit het veld met veel ervaring en passie voor de groene en avontuurlijke kinderopvang . Je maakt in een half uur kennis met hun en kunt deze inspiratie mee nemen naar jouw eigen organisatie.

Avontuurlijk buitenspel als verkooppunt?


KOV ‘t Werkel Zwolle
Mariëlle Hettinga is eigenaar van Kinderopvang ’t Werkel in Zwolle. Zij vertelt over het belang van avontuurlijk buitenspel voor 0 tot 4 jarigen. Ook vertelt ze over de rol die het aanbieden van dit type spel voor heeft gehad in het succes van haar organisatie.

‘Welkom in de jungle van de groene BSO’

Danny Teders
Tegen wat voor zaken loop je aan als groene BSO die risicovol spelen belangrijk vindt? Danny Teders, operationeel coördinator bij Natuurfontein (opgericht in 2011, eerste groene bso van Amsterdam) deelt zijn ervaring over afgelopen jaren bij hun groene BuitenSpeelOrganisatie. Welke obstakels kwam hij onderweg tegen en hoe zijn zij hier mee om gegaan.

Kinderen en natuurbeleving zijn verbonden

Aukje Vlaanderen
Aukje Vlaanderen is eigenaar van Kinderopvang Natureluur. Zij vertelt over haar ervaringen met avontuurlijk buitenspel in groene kinderopvang.

Laat het toch los!

Sandra Hofhuis

In de kinderopvangwereld heerst veel angst. Angst voor slechte rapporten van de GGD. Angst dat buitenspelen verder dan het schoolplein niet mag van de GGD. Angst voor de reactie van ouders als een kind met een dikke schaafwond wordt overgedragen.

Dus: reguleren we alles. Bouwen we controle systemen in. Gaan we nog meer op detail zitten. Het effect is het tegenovergestelde. Angst belemmert de ontwikkeling van kinderen en die van je pedagogisch medewerkers. Overbescherming haalt het slechtste in je naar boven. BSO Wijs! geeft kinderen en medewerkers de ruimte en vertelt hoe buitenspelen met grote groepen kinderen prima veilig kan, zonder angst.


Activiteiten en kennisstands

In de Metaal Kathedraal zelf maar juist ook in de prachtige  buitenruimte vind je verschillende kennisstands en worden er activiteiten verzorgd. Laat je hier inspireren en doe maak kennis met enthousiaste ondernemers. Ondertussen kun je genieten van een lekkere lunch en gezellig met je collega’s napraten over de lezingen en workshops die je hebt gevolgd.

De komende weken zullen er nog meerdere stands bekend worden.

De verhalenwinkel


De Verhalenwinkel voor de kinderopvang, Merel stelt op maat gemaakte pakketten samen van de beste kinderboeken, toegespitst op de doelgroep van het kinderdagverblijf. Door middel van presentaties die wij geven in combinatie met een verkoopavond bij de kinderopvang genieten ook deze kinderen van de mooie en bijzondere kinderboeken!

Treeworks


Dave Harmsworth
Dave Harmsworth is eigenaar van Treeworks. Dave was in 2011 Nederlands kampioen treecarving en heeft sindsdien vele prijzen in de wacht gesleept met zijn kunstwerken.
Tijdens het Congrestival maakt hij met zijn motorzaag prachtige kunstwerken uit boomstammen. Deze kunstwerken worden aan het einde van de dag onder de deelnemers verloot / geveild?

Kampvuurkok


Arriën Stegehuis
Buiten koken op een kampvuur. Een unieke ervaring voor jong en oud! Tijdens de dag zal Arriën allerlei lekkere hapjes bereiden en ondertussen instructies geven hoe je dit met jonge kinderen ook zelf kunt doen. Alle ervaring die hij heeft, deelt Arriën graag met jou deze dag!


Het congrestival is op 9 mei in de Metaalkatedraal in Utrecht. Boek nu jouw tickets voor deze fantastische dag!

Bestel meteen jouw tickets!

 

Locatie
Tickets
Contact

Over Manja Beukers

Manja is eigenaresse van TO BE Kinderopvang en verantwoordelijk voor de inhoud van de website. Ze is altijd op zoek naar inspiratie. Heb jij ideeën, vragen of tips?

Gerelateerde berichten

2018-01-15T21:23:35+02:00Categorie(ën): Avontuurlijk buitenspelen|