De leeftijd waarin kinderen naar het kinderdagverblijf gaan, is een enorm belangrijke periode voor de ontwikkeling van de motorische vaardigheden. Van liggende baby, die nog moet leren om zichzelf om te rollen, tot rennende (bijna-)kleuter, die al kan fietsen. Wat gebeurt er op motorisch gebied veel in deze paar jaar! Daarom des te belangrijker dat kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan een mooi aanbod krijgen van beweegactiviteiten om zich te kunnen ontwikkelen tot motorisch vaardige kleuters.

Maar het kan soms lastig zijn om nieuwe activiteiten te bedenken. Want dat is natuurlijk het leukste: afwisselende en verrassende activiteiten verzinnen. Voor zowel jou als de kinderen is die afwisseling fijn. Soms wordt er teruggegrepen op al uitgewerkte bewegingen, zoals beweegmatten met geprinte bewegingen/activiteiten of beweegvloeren. Dat kan een mooie aanvulling zijn, maar ze voorzien wel vooral in één type (geforceerde) beweging. Leuker vind ik het wanneer ook zintuigen, interactie tussen kinderen en creativiteit betrokken worden bij de bewegingen.

Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Daarom volgen hier 5 tips voor beweegactiviteiten met baby’s en dreumesen, en peuters en kleuters!

Baby’s en dreumesen

1. Leg de baby met de buik op het gras, of met een dekentje eronder. De handjes moeten bij het gras kunnen. De baby kan nu voelen en peuteren aan het gras! Door de buikligging worden spieren sterker gemaakt. Let op: kleed het kind aan naar de heersende weersomstandigheden en pas de tijd aan naar hoe koud of warm het is!

2. Leg eens een waterflesje met daarin rijst, steentjes of ander los materiaal op de grond. Draai de dop er stevig op. Daarmee kan lekker gerammeld worden! Door het flesje een eindje buiten het bereik van de baby/dreumes te leggen, daag je uit om te bewegen.

3. Voorzie ook eens in een heuveltje voor de al kruipende baby’s. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ook baby’s en dreumesen al interesse tonen in het nemen van een risico. Het nemen van verantwoorde risico’s is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Leg dus eens een omgekeerde Wobbel of ander balanceerbord op de grond. En kijk gewoon eens rustig wat er gebeurt! Zorg voor een ondergrond waaraan het kind zich niet kan bezeren.

4. In de tuin is wat extra uitdaging ook welkom. Dat kan in de vorm van een babytuin, afgescheiden van de rest van de buitenspeelruimte. Een heuveltje en een grote steen (zonder scherpe randen!) is een mooie aankleding van deze tuin én zorgt voor een extra uitnodiging tot bewegen!

5. Liedjes, daar kun je natuurlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Liedjes met bewegingen erbij zorgen ervoor dat kinderen die al snel gaan imiteren. Er zijn er genoeg: ‘Klap eens in je handjes’, ‘Zo gaat de molen’, ‘Schuitje varen theetje drinken’ en nog veel meer! Let op: bewegingen met een baby op schoot doe je het beste pas als de baby zelfstandig kan zitten.

Peuters en kleuter

  • Zet een paar emmers neer. Ga samen met de kinderen op zoek naar ballen die je hebt verstopt. Dat kunnen echte ballen zijn, maar ook andere dingen waar je mee kunt gooien, zoals dennenappels, sneeuwballen of ‘modderballen’!

Ieder kind mag om de beurt een bal gooien vanaf een bepaalde afstand van de emmer. Klaar? Dan rent of loopt het kind naar de emmer om de bal weer op te halen!

  • Tape op de vloer een aantal lijnen met schilderstape. Een rij van 5 lijnen met elk ongeveer 30 centimeter ertussen. Nu heb je opeens talloze mogelijkheden om de kinderen te laten bewegen.

Kunnen ze:

  • met de handen op 1 lijn en met de voeten op een andere?
  • van de ene lijn naar de andere springen?
  • van de ene lijn naar de andere springen en er telkens een overslaan?
  • hinkelend van de eerste naar de laatste lijn?
  • zijwaarts van de eerste naar de laatste lijn. Misschien zelfs kruislings?

3. Leg een aantal hoepels in de ruimte of telen op de stenen buiten met stoepkrijg ‘boomstammen’. Vertel dat de hoepels boomstammen zijn en dat de vloer het water is. Laat de kinderen van hoepel tot hoepel springen, zodat ze niet ‘nat’ worden.

4. Maak een obstakelbaan met de materialen die je hebt liggen. Hoepels, pylonen, stapstenen, een tunneltje. Laat de kinderen van het startpunt naar het eind gaan. Je kunt er voor kiezen om aan het begin een mandje met spullen te leggen, die ze naar het eind moeten brengen. Maar alleen de obstakelbaan zonder opdracht is ook al leuk. Zet bijvoorbeeld de pylonen uit in een rijtje waar ze door moeten slalommen, vervolgens moeten ze over de stapstenen zonder de grond te raken en daarna door twee hoepels kruipen.

5. Speel eens met een bol wol! Ga in een kring zitten en gooi of geef de bol telkens door naar iemand tegenover je. Ieder kind houdt vervolgens een draad vast. Zo krijg je een spinnenweb. Eén kind mag proberen door het spinnenweb heen te lopen, onder of over de draden heen. Te moeilijk? Maak dan meerdere stukken draad van 2 meter (1 draad per 2 kinderen). Ga in een kring zitten en laat de uiteinden door de kinderen vasthouden. Zorg ervoor dat de draden kriskras door elkaar lopen!

En bij elke activiteit geldt: je doet zelf lekker mee, of je observeert actief om de ontwikkeling van het kind te beoordelen.

Veel plezier samen! En, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: vrij spel in een goede en uitdagende buitenruimte is één van de beste manieren om de (motorische) ontwikkeling van kinderen te stimuleren! Een geplande activiteit zo nu en dan is heel waardevol, maar maak je dag niet vol met alleen maar geplande activiteiten. Hoe leuk ze ook zijn 😉 !

Meer weten over bewegend ontwikkelen? Kom dan naar het Congrestival Bewegend Ontwikkelen op 22 mei in de Metaalkathedraal in Utrecht. Tickets zijn hier tot en met 14 maart met vroegboekkorting te bestellen.

Programma
Tickets
Contact

Geef een reactie op dit artikel

Reinate Bruins Slot

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan ...
Lees meer
Kinderbrein in beweging!

Kinderbrein in beweging!

Zomaar een dinsdagmiddag in maart op een school in Den Haag. Als ik de peuterspeelzaal binnenkom, is de huishoek omgebouwd ...
Lees meer
Programma Bewegend ontwikkelen

Programma Bewegend ontwikkelen

Congrestival Bewegend ontwikkelen Het programma is veelzijdig en boordevol met vernieuwde kennis en kunde  We hebben naast de lezing en ...
Lees meer
VVE buiten, kan dat?

VVE buiten, kan dat?

Wanneer je als kinderdagverblijf een VVE-methode gebruikt, geeft dit veel houvast in de activiteiten en thema’s die aan bod komen ...
Lees meer

Andere berichten

Hoezo schools leren?! 

Hoezo schools leren?! 

Schools leren integreren in de kinderopvang hoeft helemaal niet. Jonge kinderen leren per definitie in de kinderopvang, doordat ze een ...
Lees meer
Themawerken is zo waardevol

Themawerken is zo waardevol

"Zijn dit allemaal jullie eigen kinderen?",  "Gaan jullie met al deze kinderen op vakantie?". Het zijn een paar voorbeelden van ...
Lees meer
“Foto’s in je zwemkleding en sexy foto’s met duck faces online zetten? Waarom niet?”

“Foto’s in je zwemkleding en sexy foto’s met duck faces online zetten? Waarom niet?”

Over internet en alles wat daar te vinden en te doen is, moet met kinderen  meer gepraat worden. Dat kan ...
Lees meer
Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Heb jij het coachplan al kant en klaar? Of ervaar je veel te weinig tijd om met plezier een goed ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]