Congrestival Bewegend ontwikkelen

Het programma is veelzijdig en boordevol met vernieuwde kennis en kunde  We hebben naast de lezing en workshops ook gezorgd voor genoeg beweging in de vorm van interactieve miniworkshops en een educatief parcours. Zodat jij je net zoals de kinderen op de groep je in beweging kunt ontwikkelen.

Jan van der Zwan
onderwijsadviseur en psycholoog

Brein in Beweging
Heb je wel eens een jong kind ontmoet die bewegen niet leuk vindt? Nee toch! Verreweg de meeste kinderen genieten erg van bewegen!
In de hersenen van een jong kind gebeuren wonderlijke dingen als je muziek op zet en met hen gaat dansen. Veel meer dan dat je op het eerste gezicht misschien denkt! Door de kinderen veel te laten bewegen, niet alleen buiten, maar ook binnen, stimuleer je veel hersengebieden tegelijkertijd. En hoe meer hersengebieden er tegelijk actief worden, hoe intensiever het leereffect is.
In deze interactieve lezing zoomt onderwijsadviseur en psycholoog Jan van der Zwan in op het jonge kinderbrein. Hij laat aan de hand van aansprekende en praktijkgerichte voorbeelden en oefeningen zien hoe je hen op een breinvriendelijke manier kunt begeleiden bij het bewegend leren.

Workshops

Kies de workshop die past bij jouw leerdoelen. Je mag met twee workshops meedoen. Daarnaast kun je ook nog meedoen met mini workshops, deze kun je volgen in jouw pauze.

Reinate Bruins Slot
Buitenonderwijs

Op veel momenten lijkt het misschien lastig om in beweging te komen en naar buiten te gaan. Er moet immers al zo veel.
Voorbereidende taal- en rekenvaardigheden of je VVE programma uitvoeren. Vaak is dit gericht op werken in binnenruimte. Maar hoe breng je dit nu naar buiten? En hoe zet je je buitenruimte en hetgeen wat buiten je te bieden heeft nu in voor de ontwikkeling van het jonge kind?

Tijdens deze sessie gaan we hier dieper op in. Een kant-en-klaar recept bestaat hiervoor niet. Je wordt (met onze hulp) uitgedaagd om je eigen creativiteit te gebruiken!
Petra Nell
Eigenaar Taal voor Taal
Wie met jonge kinderen werkt weet dat de sensorische informatieverwerking erg goed ontwikkelt is. Het zou zonde zijn als we de taalontwikkeling alleen via het gehoor stimuleren. Daarom wordt voorlezen (verhalen met beelden) zoveel geadviseerd. Het brein van kinderen is ingesteld op beelden en op deze manier laten wij kinderen de wereld om ons heen beter begrijpen.
Hoe mooi zou het zijn als de kinderen niet alleen de wereld leren begrijpen zoals wij het hen vertellen maar ze een middel in handen geven zodat zij hun wereld aan ons kunnen vertellen.
 
Door kinderen eenvoudige gebaren te leren kunnen zij hun belevingswereld met ons delen. Gebaren hebben kinderen sneller geleerd dan een gesproken woord. Denk aan het woord: ‘lieveheersbeestje’ deze is moeilijker uit te spreken dan te maken (je wandelt met je vingers over je arm).
De beweging én het gevoel wat je erbij krijgt zorgt ervoor dat het woord gekoppeld aan het beestje sneller wordt onthouden.
Waar voor baby’s zorggerelateerde gebaren prettig zijn, hebben peuters en kleuters baat bij gebaren voor abstracte begrippen (zoals emoties, dagen van de week…). Niet alleen de spraak- en taalontwikkeling wordt hiermee gestimuleerd. Denk ook aan de motorische- cognitieve- en sociaal emotionele ontwikkeling.
En vanuit eigen ervaring kan ik vertellen dat het als leerkracht ook erg fijn is om met gebaren te werken voor een groep kinderen.
Dr. Louise Berkhout, orthopedagoge.

Kijk naar een spelend jong kind en je ziet dat het zich van de ene plek naar de andere beweegt – steeds doet het een nieuwe ervaring op en daardoor leert het de wereld kennen. Het bijzondere is, dat kinderen dit uit zichzelf doen – ze zijn nieuwsgierig en intrinsiek gemotiveerd om er op uit te gaan. Hoe zorgen wij als volwassenen er voor dat kinderen – zowel binnen als buiten – de ruimte krijgen om er op uit te gaan? De ruimte geven

heeft te maken met de omgeving die we het kind bieden en met wat kinderen wel en niet mogen; mag een dreumes op een kastje klimmen? Mag een peuter buiten op een smal richeltje lopen? De Hongaarse kinderarts Emmi Pikler benadrukt dat jonge kinderen zelfvertrouwen ontwikkelen als ze niet in hun bewegingsdrang belemmerd worden. De Noorse onderzoekster Ellen Beate Hansen Sandseter toont overtuigend aan dat peuters heel goed in kunnen schatten hoe ze van een steile helling naar beneden kunnen komen. Maar of kinderen de gelegenheid krijgen om het hiervoor het benodigde lichaamsbesef, motorische vaardigheid en zelfvertrouwen te ontwikkelen is afhankelijk van de opvattingen en houding van opvoeders.

In de management lezing wil ik aan de hand van verschillende voorbeelden en wetenschappelijk onderzoek ingaan op het belang van spelen en bewegen voor de ontwikkeling van het jonge kind. Ik wil hierover graag met de aanwezigen in gesprek gaan en verkennen hoe de aangedragen gezichtspunten vertaald kunnen worden naar de dagelijkse praktijk in de kinderopvang.

Merlin van Rie
Blisworks

Hoe krijg ik mijn team in beweging?

Mensen zijn heel snel gewend om de dingen te blijven doen, zoals ze die al tijden doen. Meestal kost het aardig wat moeite om een oude gewoonte los te laten en er een nieuwe voor in de plaats te zetten. Zoals ook bijvoorbeeld de routine die men heeft op een dag in de kinderopvang. Vaste rituelen die iedere dag terugkomen. Op zich geen probleem natuurlijk, want het geeft de kinderen ook houvast. En tegelijkertijd willen ze ook vermaakt worden. Nieuwe dingen doen. Uitgedaagd worden om te ontdekken. Met veel energie.

Kinderen zijn sneller uit hun routine te halen dan volwassenen. Dus stel dat je naar aanleiding van dit Congrestival vol enthousiasme Bewegend Leren wil gaan toepassen… Hoe krijg je dan eerst je eigen mensen in beweging? De ene collega is snel enthousiast, pakt het makkelijk op en voert meteen uit. En de ander is ook enthousiast, op zich, maar blijkt het toch maar niet uitgevoerd te hebben de volgende dag. Die komt met allerlei redenen waarom het ‘niet ging werken’. Best wel vreemd, vind je. Zeker omdat je uitleg exact hetzelfde was als naar die andere collega. Wat is hier aan de hand? Niet gemotiveerd of zo? Geen zin?

Nee, geen van beiden. In mijn workshop bespreek ik met je wat hier mogelijk aan de hand is, namelijk een behoefte aan ‘maatwerk uitleg’. Ik geef je vier inzichten die jou helderheid geven in hoe je het beste je mensen kunt helpen, uit hun routine haalt en een nieuwe taak met enthousiasme laat uitvoeren. Vier inzichten die makkelijk te begrijpen zijn en direct toepasbaar. Meteen de volgende dag.

.

Karin Polak
Visje in het water

Baby’s hoeven niet naar de sportschool, maar bewegen is ook voor hen een eerste levensbehoefte. Door te bewegen doet een kind nieuwe ervaringen op: met zijn eigen lichaam, met de zwaartekracht en met de ruimte om hem heen. Een baby die vrij kan bewegen, groeit niet alleen in motorisch opzicht, maar ook sociaal, emotioneel en cognitief. Als we kinderen de regie geven over hun eigen motorische ontwikkeling, blijven ze –soepel en

vol zelfvertrouwen- lichamelijk en psychisch in balans.

In deze workshop leer je:

  • over het belang van bewegen voor baby’s
  • dat baby’s daarbij onze goedbedoelde hulp niet nodig hebben
  • hoe je de speelruimte inricht zodat er volop bewogen kan worden
  • welk materiaal geschikt is

We gaan natuurlijk zelf ook in beweging!

.

Marieke Dekker
Buro Blad

Een grotendeels bestraatte buitenruimte, waar gefietst kan worden en op en rondom speeltoestellen gespeeld. Of een natuurlijke buitenruimte met heuveltjes, kruip door/sluip doorpaadjes, stenen om op te klimmen en op de uitkijk te staan. Hoe ziet jullie buitenruimte er uit? Buitenspelen is als vanzelfsprekend bewegen, maar de inrichting van je buitenruimte bepaalt wel op welke wijze en met welke intensiteit er buiten gespeeld

en bewogen kan worden. In deze workshop bekijken en ervaren we welke (kleine) aanpassingen er mogelijk zijn om je buitenruimte aantrekkelijker te maken om nog gevarieerder te spelen en te bewegen. Want hoe meer variatie , hoe meer ontwikkelingsmogelijkheden! Ook bekijken we welke losse spelelementen een toevoeging voor het buitenspelen kunnen zijn.

We gaan natuurlijk zelf ook in beweging!

.

Sanne van Heugten
LG Dans & Yoga

Dans draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en aan de ontwikkeling van motoriek, cognitie, creativiteit, denken, samenwerken, communicatie en zelfregulering. Taal- en rekendans maakt dansend de vertaalslag tussen woorden, begrippen en dans. Door het koppelen van een begrip aan een beweging ontstaat een bewezen beter leereffect.
Wij leren jullie in deze workshop graag hoe je dit zelf kunt aanbieden aan het jonge kind.
Het is vooral LEUK om te doen, en dat maakt het leren van de eerste taal- en rekenbegrippen heel erg prettig!

Miniworkshops

Gedurende de dag kun je ook ‘miniworkshopa’ bijwonen. Deze worden gegeven door mensen uit het veld met veel ervaring en passie in de kinderopvang. Dus kom lekker in beweging!

Buiten Yoga

Carmen Makkink
Bewegen is beleven
Heb je tijdens een drukke congresdag ook zin om in alle rust te bewegen in de frisse buitenlucht? Kom dan naar de workshop kinderyoga van Bewegen is Beleven. De kinderyoga-
oefeningen richten zich onder andere op rust, soepelheid, kracht en balans. Ook besteden we aandacht aan ademhaling en lichaamshouding. Als medewerker in de kinderopvang ga je naar huis met een aantal leuke ideeën voor oefeningen die je direct in de praktijk uit kunt voeren!

Monkey Moves

Bart Poot
Monkey Moves

Je kent het wel, je wilt wat actiefs en leuks doen met de kinderen, maar het liefste heb je ook dat het iets bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind.

Hoe zorg je ervoor dat kinderen het leuk en uitdagend vinden en dat ze daadwerkelijk werken aan hun motorische vaardigheden? En eigenlijk is er nog een probleem, bij beweegoefeningen denk je al snel aan een mooi uitgeruste gymzaal en die is er nu juist niet aanwezig op jullie locatie. Sterker nog jullie zullen wat meubilair aan de kant moeten schuiven om wat beweegruimte te kunnen creëren. Hebben jullie wel eens nagedacht over leuk en uitdagend beweeg materiaal, en kom je dan meteen tot de conclusie dat er daar eigenlijk niet genoeg budget voor is? Ons uitgangspunt is, dat leuk en creatief materiaal niet perse duur hoeft te zijn. Creatief zijn met handzame huis-tuin en keuken materialen. In simpele materialen, beweegmogelijkheden zien. Maar alleen een beetje leuk bewegen is niet genoeg. Wij zijn van mening dat het van belang is dat er al vroeg aan een sterke motorische basis wordt gebouwd. En waar kan je dat nu beter doen dan op de plek waar veel kinderen zich doordeweeks bevinden :-). Juist ja, het kinderdagverblijf. Maar hoe moet dat nou zonder die juiste faciliteiten? Wat zijn eigenlijk goede motorische vaardigheden en hoe leer je die aan? Daar weten wij bij Monkey Moves alles vanaf. Wij leren jou en laten jou ervaren in deze korte workshop hoe je op een leuke laagdrempelige manier met simpele materialen een onderbouwd beweegprogramma kan neerzetten. We doen dit geheel in de beleefwereld van het kind. Vanuit een aantal thema’s en in de beleefwereld van het jonge kind nemen wij jou mee in ons educatief parcours.

Kennisstands

In de Metaal Kathedraal vind je verschillende kennisstands en er worden activiteiten verzorgd. Laat je hier inspireren en maak kennis met enthousiaste ondernemers. Ondertussen kun je genieten van een lekkere lunch en gezellig met je collega’s napraten over de lezingen en workshops die je hebt gevolgd.

De komende weken zullen de stands bekend worden.

Het congrestival is op 22 mei 2019 in de Metaal Kathedraal in Utrecht. Boek nu jouw tickets voor deze inspirerende dag!

Locatie
Tickets
Contact

Over Manja Beukers

Manja is eigenaresse van TO BE Kinderopvang en verantwoordelijk voor de inhoud van de website. Ze is altijd op zoek naar inspiratie. Heb jij ideeën, vragen of tips?