Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan het bewegen? Naar mijn idee is dat door ze uit te dagen om zichzelf in beweging te zetten. Dat hoeft niet perse met een bewegingsprogramma. Dat kan al heel eenvoudig door je eigen buitenruimte in te zetten! Mits je buitenruimte aan een aantal voorwaarden voldoet, zoals:

  • je buitenruimte heeft hoeken waar kinderen zich onbespied wanen,
  • je buitenruimte heeft hoogteverschillen,
  • je buitenruimte voorziet in losse materialen, zoals kratjes, planken, pylonen of andere “Loose Parts”,
  • je buitenruimte geeft de ruimte aan kinderen om te kunnen rennen en stoeien.

Er zijn in Nederland veel kinderdagverblijven die overtuigd zijn van de kracht van vrij spel voor de (motorische) ontwikkeling van kinderen. Zo ook Groene kinderopvang ’t Werkel in Zwolle en Kindercentrum Het Buitenhuis uit Schalkhaar (bij Deventer). Maar hoe doen zij dat?

Frank van Wijk, eigenaar van Het Buitenhuis vertelt:

Bij Het Buitenhuis zijn beweging en het oefenen van de fysieke behendigheid dagelijks terugkerende zaken. Dat realiseren we door iedere dag ruim gebruik te maken van onze buitenruimtes. Iedere ruimte biedt weer een andere optie en uitdaging tot spelend bewegen. Klimmen, klauteren, pompen, wandelen, graven, de kinderen doen het allemaal vol overgave en regelen zo zelf hun dagelijkse beweging. Voorwaarde voor dit alles is een buitenruimte die ruim en groots opgezet is en op kinderen gericht is. Degelijke buitenkleding voor kind en medewerker zijn van wezenlijk belang”.

Eigenaresse Marielle Hettinga van Groene kinderopvang t Werkel:

“Bij ‘t Werkel vinden we het belangrijk dat kinderen vanuit intrinsieke motivatie buiten spelen. De avontuurlijke natuurtuin daagt kinderen uit om te bewegen over ‘bulten en heuvels’ van verschillende hoogtes, verschillende ondergronden. Er is slechts één pad van tegels, de rest is onverhard. Er staan boomstammen, grote keien en wilgentenen hutjes.

Kinderen klimmen en klauteren. Het vraagt veel van kinderen, zowel op fysiek gebied als voor het probleemoplossend vermogen. De tuin verandert met het seizoen en met de weersomstandigheden. Wanneer het regent zijn de heuvels gladder en moeilijker om te beklimmen. Natte boomstammen zijn moeilijker om over heen te lopen dan droge boomstammen. Maar glijden van de bult gaat juist weer makkelijker wanneer ze nat zijn (of bevroren, of vol met sneeuw liggen). Wanneer de zon schijnt worden de keien warm en is het fijn om erop te zitten of te liggen. De losse materialen in de tuin vragen spierkracht. Zo liggen er keitjes van verschillende grootte die worden verzameld, verplaatst, getild maar ook meegenomen in de kruiwagens. Met de autobanden wordt gebouwd en gerold.Grote takken en kleine stammetjes worden versleept voor allerlei doeleinden. De waterpomp vraagt kracht en doorzettingsvermogen, waarbij de kinderen vaak zelf al regelen dat ze het om beurten doen. 

Door de binnenruimtes als terugtrekruimtes in te richten (sober en rustig) en de aandacht op buiten te leggen is buiten interessant én gaat bewegen vanzelf, vanuit intrinsieke motivatie. Dat maakt bewegen leuk”.

Veel wetenschappers zijn het er ook over eens dat er meer ruimte moet zijn voor vrij buitenspel in een natuurlijke omgeving. Aangegeven wordt dat wel 2 tot 3 uur per dag noodzakelijk is. Door allerlei programma’s en methodes komt dit soms in het geding. Terwijl kinderen tijdens vrij spel juist heel veel leren. Zowel motorisch, op sociaal gebied als cognitief. Dus durf jij de uitdaging aan te gaan en kinderen de ruimte te geven om aan hun eigen ontwikkeling in hun eigen tempo te werken?

Congrestival Bewegend Ontwikkelen

Op het Congrestival Bewegend Ontwikkelen op 22 mei in de Metaal Kathedraal in Utrecht kun je nog veel meer leren over bewegend ontwikkelen. Door middel van interessante lezingen en praktische workshops geven we je de kennis en tools om beweging te integreren in je dagelijkse routine.

Programma
Tickets
Contact

Geef een reactie op dit artikel

Reinate Bruins Slot

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Heb jij het coachplan al kant en klaar? Of ervaar je veel te weinig tijd om met plezier een goed ...
Lees meer
Kinderbrein in beweging!

Kinderbrein in beweging!

Zomaar een dinsdagmiddag in maart op een school in Den Haag. Als ik de peuterspeelzaal binnenkom, is de huishoek omgebouwd ...
Lees meer
Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer
Doe jij het als pedagogisch coach alleen?

Doe jij het als pedagogisch coach alleen?

Doe jij het als pedagogisch coach alleen? Dan bedoel ik dus het feit dat je je alleen voelt staan, o.a ...
Lees meer

Andere berichten

‘Gebrek kwaliteit kinderopvang ligt niet aan medewerkers’

‘Gebrek kwaliteit kinderopvang ligt niet aan medewerkers’

Toezichthouder GGD is bezorgd over de kwaliteit van de kinderopvang. Volgens een onderzoek van De Volkskrant is bij meer dan ...
Lees meer
Wanneer, welke taal gebruiken?

Wanneer, welke taal gebruiken?

‘Wat zeg je?’ Het kereltje naast me vertelt breeduit maar ik kan hem niet goed volgen. Soms herken ik een ...
Lees meer
Wij gaan dagelijks met de kinderen naar buiten

Wij gaan dagelijks met de kinderen naar buiten

Als ik vraag wie er naar buiten wil, gaan altijd alle handjes omhoog. Regen, kou of hagel zijn voor kinderen ...
Lees meer
Kleur in het interieur

Kleur in het interieur

Kleur in het interieur is erg belangrijk en voor de kinderopvang waarschijnlijk nog belangrijker. Zonder je er altijd bewust van ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]