Wanneer je als kinderdagverblijf een VVE-methode gebruikt, geeft dit veel houvast in de activiteiten en thema’s die aan bod komen. Een veel gehoord nadeel is dat de opdrachten nogal gericht zijn op uitvoering in de binnenruimte. En het is waar: veel activiteiten worden binnen uitgevoerd. Wanneer je als kinderdagverblijf erop bent gericht om veel tijd buiten door te brengen, kan dit een belemmering zijn. Maar is dit wel terecht?

Stap-voor-stap handleiding of leidraad

Laten we beginnen met dat het best wel jammer is dat wordt ervaren dat er te weinig tijd over blijft om naar buiten te gaan. Want het geeft ook direct aan dat deze kinderdagverblijven of pm’ers graag naar buiten hadden gewild, maar voor hun gevoel daar geen tijd of mogelijkheden voor hadden. Het mooie van het gebruiken van een methode is dat het houvast geeft en je verder niet na hoeft te denken of je alle ontwikkelingsgebieden stimuleert. Dat heeft de methode immers al voor je gedaan. Het nadeel van een methode is dat het ook een beetje in de hand werkt dat je je er krampachtig aan vast gaat houden, omdat je bang bent  dat je ‘niet alles hebt gedaan’. Het beperkt je in je creativiteit. Ik zie soms pm’ers exact voorlezen wat er in een handleiding/boek staat. De interactie met het kind mist op die momenten volledig.

En dat is erg jammer, dat het volgen van een methode soms ten koste gaat van de creativiteit en de spontaniteit van bepaalde activiteiten. En dus soms ook van het buitenspelen.

Nu is er in mijn optiek niet veel op tegen om bepaalde activiteiten in een iets andere vorm buiten uit te voeren, mits je de doelen van de opdracht maar goed in de gaten houdt. Wanneer je je echt vast wilt houden aan de beschreven activiteiten, kun je natuurlijk ook aanvullende activiteiten zelf verzinnen en buiten uitvoeren, die toch passend zijn bij je VVE-thema. Hier een paar voorbeeldjes op een rij:

Neem nou een knutselactiviteit: vaak kan er met natuurlijke materialen ook heel goed geknutseld worden. Ga samen met de kinderen zoeken en kijk waar je het voor kunt gebruiken. Hooi of mos als haar, een takje als arm. Vaak zijn de kinderen hier nog creatiever in dan wij dan zijn!

Vormen kun je buiten ook heel goed vinden. Ga samen met de kinderen op vormenjacht. Neem een voorbeeld mee van bijvoorbeeld een cirkel, en driehoek en een vierkant, en laat de kinderen buiten dingen zoeken en aanwijzen met diezelfde vorm.

Een thema over kleding? Ga dan bij verschillende weertypen met de kinderen nadenken over wat je aan moet trekken om: het niet koud te krijgen, het niet te warm te krijgen, niet nat te worden, in de plassen te kunnen stampen, enz. enz. Dit laat je gewoon als continue activiteit jaarrond terugkomen.

Een thema over ziek zijn? Maak buiten als een echte apotheker een drankje voor de zieke beer. Wat gaat er allemaal in? Of maak buiten een lekker zacht bedje voor de zieke egel. Wat zou hij fijn vinden?

Een thema over kunst? Buiten kun je de mooiste creaties maken! Van stoepkrijt maak je een tekening, van natuurlijke materialen maak je op de grond een schilderij en van grote bladeren kun je allerlei vormen knippen. Ook kun je natuurlijk met modder een schilderij maken buiten.

Denk er bij een thema over het kinderdagverblijf ook eens aan om te vertellen over je buitenruimte. Wat is daar te zien? Wat kun je er doen? Sommige kinderen voelen zich in het begin wat onveilig buiten, zeker wanneer je een grote buitenruimte tot je beschikking hebt.

Congrestival Bewegend ontwikkelen

Meer kennis opdoen? Kom dan het Congrestival Bewegend Ontwikkelen op 22 mei. Hier geeft Reinate de workshop  ‘VVE buiten’ en leer je hoe je buiten bewegen kunt integreren in jouw programma.

Programma
Tickets
Contact

Geef een reactie op dit artikel

Reinate Bruins Slot

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan ...
Lees meer
Kinderbrein in beweging!

Kinderbrein in beweging!

Zomaar een dinsdagmiddag in maart op een school in Den Haag. Als ik de peuterspeelzaal binnenkom, is de huishoek omgebouwd ...
Lees meer
Programma Bewegend ontwikkelen

Programma Bewegend ontwikkelen

Congrestival Bewegend ontwikkelen Het programma is veelzijdig en boordevol met vernieuwde kennis en kunde  We hebben naast de lezing en ...
Lees meer
Bewegend ontwikkelen

Bewegend ontwikkelen

De leeftijd waarin kinderen naar het kinderdagverblijf gaan, is een enorm belangrijke periode voor de ontwikkeling van de motorische vaardigheden ...
Lees meer

Andere berichten

Vakantiegevoel in de hectiek van de babyopvang

Vakantiegevoel in de hectiek van de babyopvang

Ben jij, net zoals wij, ook weer aan het werk? Ondanks je goede voornemen, om het ultieme vakantiegevoel vast te ...
Lees meer
Babyopvang

Babyopvang

Mijn hart ligt bij de kleinschalige opvang groepen. Maar nu gaat de Wet Kinderopvang wederom veranderen (vanaf 1-1-18) De pijlers ...
Lees meer
Ik ben de baas! Of toch niet?

Ik ben de baas! Of toch niet?

PM’er tijdens opvoedevent; "Wat werkt voor volwassenen werkt ook voor kinderen." We zijn ouder en wijzer dan kinderen?!  We hebben ...
Lees meer
Risicovol spelen kan en mag dat in de kinderopvang?

Risicovol spelen kan en mag dat in de kinderopvang?

Net als de voorgaande twee jaar is er ook dit jaar, op 16 mei de ‘Dag van de Groene Kinderopvang’ ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]