Een bank die zegt dat ze goed op je geld zullen passen.
Een verzekeraar die zegt dat ze uitkeren op het moment dat jij schade hebt.
Het zijn beloftes die even kloppend als generiek zijn.
In vaktermen worden ze hygiënefactoren genoemd, of permissions to play.
Voldoe je niet aan deze basisvoorwaarden, dan heb je in deze branche niet eens recht van bestaan.
Hetzelfde geldt dus voor een kinderopvang die zegt ‘we zorgen goed voor uw kind’.
Uiteraard doet een kinderopvang dat, het is het minste wat ouders verwachten.
En dus hoef je het in je waarden of je communicatie niet expliciet te benoemen.
Schuif je het toch naar voren als voornaamste boodschap, dan maakt het je inwisselbaar: dit kunnen we bij een andere kinderopvang ook krijgen…
De kunst is dus om goed te kijken wat je er ‘bovenop’ kunt zetten.
Wat hebben we aan unieke eigenschappen, kwaliteiten of gedragingen die ons onderscheiden van andere organisaties in onze branche? En welke van die elementen sluit naadloos aan bij een (latente) behoefte van onze doelgroep.

Het woord lief als kernwaarde

Zo is er een ziekenhuis in Brabant dat in zijn kernwaarden expliciet het woord lief heeft opgenomen.
Zij hebben goed gekeken naar wat patiënten willen (en soms misschien wel missen) wanneer ze hun gezondheid in de handen van een ander leggen. Aandacht is het antwoord. Professionele chirurgische vaardigheden zijn in een ziekenhuis de hygiënefactor, daar ga je als vanzelf vanuit. Aandacht, oog voor mijn individuele behoeften, zorgen en twijfels is waar een ziekenhuis het verschil kan maken. En dus zet dit ziekenhuis daarop in. Dat het meer vraagt dan een uitgesproken belofte is helder. Als je iets belooft, moet je het waarmaken. Neem je jezelf en je patiënten serieus, dan zet je in op beleid dat bijdraagt aan het creëren van een liefdevolle omgeving. Alleen communicatie is niet bepalend voor het succes. Maar het is wel een heel helder en richtinggevend startpunt.

Kies dat wat je DNA het meest definieert

Mijn overtuiging is: durf te kiezen. Een lastig proces. Want je kunt en doet als organisatie zo veel dingen dat je ze het liefst allemaal van de daken schreeuwt. Maar daarmee rijd je jezelf in de wielen. Mensen onthouden dat niet, kunnen de essentie in dat geval niet vangen. De meesterproef van merkwaarden schuilt in de beperking: kies dat wat je DNA het meest definieert. Tijdens het Congrestival reik ik je methoden aan om dat te doen.

Congrestival Vanuit eigen kracht

Jeroen geeft zijn workshop op het congrestival Vanuit eigen kracht op 15 maart 2019 in de Metaal Kathedraal in Utrecht. We zien je graag daar.

Programma
Tickets
Contact

Over Jeroen Beentjes

Ik ben Jeroen Beentjes, geschoold in (marketing)communicatie, toegepaste psychologie en coaching. Verbind die drie aan elkaar en je komt uit bij mijn fascinatie: hoe anticipeer je als merk of organisatie vanuit je DNA op de (latente) behoeften van je doelgroep? Op een manier waarbij alle partijen baat hebben.

Gerelateerde berichten