Die verdraaide personeelsschaarste! Hoe binden en boeien we ‘onze talenten’?
De golfbewegingen in de economie, demografie, techniek, technologie en digitalisering én de al dan niet daaruit voortkomende politieke keuzes maken dat werkgevers en werknemers continu met veranderingen te maken krijgen.
Tja, als het gaat om werk en mensen is de wereld veel complexer dan je denkt.

Persoonlijke ontwikkeling en van betekenis kunnen zijn voor de maatschappij

Tijdens een netwerkbijeenkomst sprak ik een ondernemer die enigszins verbaasd reageerde: “Heb ik een mooie vacature, zegt de meest geschikte kandidate tijdens het arbeidsvoorwaardelijk gesprek dat ze aanneemt dat het salaris gewoon marktconform is, maar dat ze vooral wil weten hoe ze zich verder kan ontwikkelen én vraagt naar ‘de betekenis’ die de functie en het bedrijf hebben in de samenleving”.
Een andere aanwezige gaf aan dat “sollicitanten, naast de primaire arbeidsvoorwaarden, vooral vragen naar de balans tussen de privé- en werktijd”.
Een derde refereerde aan de opmerking van een kandidaat in de eindfase van de procedure, die constateerde dat “de organisatie vooral duurzaamheid nastreeft, maar dat dit niet in de samenstelling van het personeelsbestand zichtbaar is. Ook merkte die kandidaat op dat dit niet in de arbeidsovereenkomst tot uiting komt, omdat daarin uitsluitend staat wat je niét mag”.

Hoe ben je als organisatie aantrekkelijk voor talenten

De genoemde voorbeelden zijn wellicht willekeurig, maar het is duidelijk dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt een nieuw bewustzijn ten aanzien (van de toekomst) van werk vereist.
Het ‘werkgeversmerk’ moet zorgen dat je aantrekkelijk bent voor talenten, om te blijven of te komen. De arbeidsvoorwaarden, introductie en HR-processen moeten optimaal op orde zijn, zodat mensen zich betrokken (blijven) voelen bij de organisatie. De werkomgeving moet ‘gezond’ zijn.

Nieuwe instrumenten en technologieën kunnen het (werk)leven van mensen ondersteunen en aangenamer maken. Als werknemer moet je aantrekkelijk zijn/worden door het nemen van eigen regie en bereid zijn om je in turbulente tijden te blijven ontwikkelen en nieuwe leerervaringen op te doen.
Waar je ook werk biedt, als de basis op orde is en de organisatie zich kenmerkt door het uitwisselen van informatie, een open communicatie, een inspirerende visie, het bieden van zekerheid, ontwikkeling en werkgeluk dán kan je als werkgever het verschil maken!

Geef een reactie op dit artikel

Marco Bijl

Marco is directeur van Bijl en Reuser. Als erkend netwerker, weet hij heel goed mensen met elkaar te verbinden. Door zijn brede praktijkervaring weet hij dat organisaties alleen succesvol kunnen zijn als mensen er daadwerkelijk toe doen.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Hetzelfde als de rest. En toch anders.

Hetzelfde als de rest. En toch anders.

Een bank die zegt dat ze goed op je geld zullen passen. Een verzekeraar die zegt dat ze uitkeren op ...
Lees meer
Wat we het allerliefste doen; delen, inspireren en van elkaar leren!

Wat we het allerliefste doen; delen, inspireren en van elkaar leren!

Met TO BE Kinderopvang willen wij de kinderopvang een platform bieden waar ruimte is om te creëren, elkaar te inspireren ...
Lees meer
Waarderen en certificeren van de werkervaring van jouw waardevolle medewerkers

Waarderen en certificeren van de werkervaring van jouw waardevolle medewerkers

“Ik heb een aantal locatiemanagers die pedagogisch coach willen worden. Maar ze hebben niet de juiste kwalificaties. Wat kan ik ...
Lees meer

Andere berichten

Monster groene vegan muffins

Monster groene vegan muffins

Deze muffins hebben als hoofdingrediënt spinazie. Bij mij op de BSO vonden de kids dit recept in het begin een ...
Lees meer
Hoezo schools leren?! 

Hoezo schools leren?! 

Schools leren integreren in de kinderopvang hoeft helemaal niet. Jonge kinderen leren per definitie in de kinderopvang, doordat ze een ...
Lees meer
‘Aandacht pm’ers cruciaal bij gezonde opvoeding’

‘Aandacht pm’ers cruciaal bij gezonde opvoeding’

De kinderopvang kan de groente- en fruitinname van kinderen vergroten door meer gezonde tussendoortjes aan te bieden, meer variatie te ...
Lees meer
Lekker aanklooien

Lekker aanklooien

In mijn vorige blog over werken op een jongensgroep schreef ik het al. Jongens leren door te doen, ze ontdekken de ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]