Aan de slag met kindgericht managen

Wil je als leidinggevende na een hectisch jaar weer tijd nemen voor bezinning? Inspiratie opdoen, afstand nemen van je dagelijkse routine, sparren met vakgenoten in een kleinschalige, persoonlijke en laagdrempelige setting?

Gun dan jezelf één dag en leer diverse methodieken die jou in staat stellen op een dieper niveau kindgericht te managen.

In de workshops behandelen we de volgende thema’s;

  • Goed voorbereid op de GGD controles
  • De beste teamsamenstelling
  • Maak een merk van jouw kinderopvang
  • Personeel aannemen en behouden
  • Welke werkstructuur pas het best bij kindgericht managen?
  • Een gezonde bedrijfscultuur

We hebben voorafgaand aan de workshops een overkoepelende lezing waarin al deze aspecten worden samengebracht door de gedreven coach en trainer Merlin van Rie. Hij zorgt voor het beeld en de verbinding tussen de workshops, zodat jij hier goed voorbereid naartoe gaat.

Live interview met Edwin Renzen over crisismanagement

Edwin Renzen van de Stint is onbedoeld in de schijnwerpers komen te staan en in een rollercoaster van veranderingen is gekomen. Zijn zakelijke reputatie heeft hij geschonden zien worden en op allerlei ander vlak heeft hij tegenslag gehad. Ondanks dit alles staat zijn team nog steeds 100% achter hem, zoeken ze naar oplossingen om de Stint weer veilig de weg op te laten gaan. Bovenal blijft Edwin enorm helder in zijn communicatie naar zijn klanten, de buitenwereld en zijn team.

Edwin Renzen
Eigenaar Stint


Tijdens dit congrestival zal Edwin Renzen op het podium met ons in gesprek gaan over leiderschap in tijden van verandering. We zien heel erg uit naar dit gesprek. Wij zijn heel benieuwd naar zijn antwoorden over crisismanagement, communicatie en personeelsbehoud, zodat wij als managers daarvan kunnen leren.

Inspirerende lezing

De kracht van eigenheid

Merlin van Rie, Blisworks
Spreker, trainer, coach

In deze lezing gaat Merlin in op het verband tussen de zes workshops. Hij gaat laten zien dat wanneer je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden gaat geven aan medewerkers (strategisch besluit), dat die dan wel door hun uitgevoerd kunnen worden (competenties, motivatie). Zo hebben alle onderwerpen van de workshops effect op elkaar. Merlin laat dit zien door met jullie op een interactieve manier aan de slag te gaan, zodat je beter de workshops ingaat. Gegarandeerd goed opgewarmd!
“Wordt jouw lezing zo’n wetenschappelijk theoretisch lang verhaal, of krijgen we ook iets praktisch? Je weet wel…. Iets waar ik meteen wat aan heb, zeg maar….?”


Die vraag werd me laatst gesteld en ik reageerde: “Nee, natuurlijk niet, ik ga met de mensen juist wat dóen!”
“Oh gelukkig, want ik denk dat alleen ‘zenden’ niet zo werkt…” klonk het opgelucht.
Het Congrestival staat in het teken van ‘eigen kracht’, dus een energie die vanuit jezelf komt.
De ene persoon ‘gooit’ het eruit, de ander is wat terughoudender…
De vraag is: waar komt die energie dan vandaan? Hoort die energie werkelijk bij jou? En in hoeverre is die energie dus wel of niet echt, dus wel of niet ‘vanuit eigen kracht’?
In de lezing, die dus niet letterlijk een lezing is, ga ik met je aan de slag! In het programma spreken we over ‘met een frisse blik naar je eigen organisatie kijken’. Ik kan een theorisch verhaal vertellen, maar samen ‘ontdekken’ wat je kunt doen, is veel boeiender. Je gaat samen aan het werk, zodat je ook beter de workshops in gaat.
Mijn passie is al jaren om bezig te zijn met “Waarom doe jij de dingen die je doet?”
Ik neem je daarom graag mee in wat we zoal doen om zo goed mogelijk “over te komen op anderen”; een belangrijk item als je het gezicht bent van je eigen bedrijf!
Een kleine ontdekkingsreis met en in jezelf. Ook dit is uiteraard praktisch ingestoken en blijkt iedere keer weer een feest van herkenning voor velen.
Merlin van Rie


Workshops


Laat je inspireren door de ervaren workshopsleiders die ingaan op de aspecten van het kindgericht managen. Hun gedeelde geheim? Ze werken vanuit authenticiteit, eigen kracht en hebben veel ervaring met verandermanagment, HR-beleid en marketing.

Goed voorbereid op de GGD controles

Sandra Hofhuis
Eigenaresse BSO Wijs!

Hoe bereid jij jouw team voor op de GGD controles? Zijn de pedagogisch medewerkers op de groep in staat om het beleid te verwoorden? Sandra neemt je in haar workshop mee hoe je als ondernemer de ruimte pakt binnen de regelgeving van de GGD. Maak van de GGD een partner!
“Hoe moet je de starre regelgeving van de GGD interpreteren? Die vraag houdt je vast bezig. Als buitenspeelopvang hebben


wij daar dagelijks ook mee te maken. Sommige organisaties verkrampen, komen in verweer, of verlammen van angst en doen niets meer.
In mijn jarenlange ervaring bij een overheidsinstantie heb ik altijd te maken gehad met veranderende regelgeving. Gestart als sociaal-juridisch dienstverlener en later werkzaam als beleidsmedewerker. Ik heb altijd hierin de ‘waarom-wat-en-hoe-vraag’ gesteld. Waarom zou iets niet mogen? Hoe luidt de letter van de wet dan precies en wat is het doel van de regel. En nu, als ondernemer, pak ik opnieuw graag de ruimte en speelmogelijkheden binnen de regelgeving. Want die is er! Kernvraag is:
Zie je de GGD als een tegenstander of als een partner om het spel mee te spelen?”
Sandra Hofhuis

De beste teamsamenstelling

Alies Alberts
Eigenaar Flamingo Training & Coaching

Hoe haal je het beste uit je team? Wat is hiervoor nodig? Eén van de elementen is elkaar kunnen motiveren en durven aanspreken. Of je nu wel of niet met zelfsturende teams werkt. Maar wat vraagt dit van medewerkers en leidinggevenden?
“Hoe zou het zijn wanneer teamleden met elkaar het beste uit zichzelf halen? Bij goed leiderschap wordt al snel gedacht dat het (kunnen) geven van feedback essentieel is.

Niets is minder waar. Je hebt geen énkele garantie hoe jouw feedback op de ander overkomt. Sterker nog: voor heel veel mensen is het ontvángen van feedback te vergelijken met het wakker worden in een aardbeving!
Is dit te voorkomen? Ja! Voor feedback op de werkvloer geldt: zo feitelijk, gestructureerd en compassievol mogelijk. En in je vaststaande gesprekken geef je feed forward, in plaats van feedback. Ervaar het zelf, en ga aan de slag.
Wat is dat eigenlijk, dat feed forward? Bij feed forward kijk je vooral vooruit, samen met je medewerker. Naar waar hij/zij van droomt, én wat er in de toekomst beter zou kunnen.Met als gevolg een medewerker die meer en meer in z’n kracht komt te staan. Belangrijk, zeker als je tevens bedenkt dat de betrokkenheid van medewerkers voor 70% afhangt van hoe de leidinggevende met hen omgaat.
Feedback geven en ontvangen: mijn ervaring als jobcoach en als trainer wordt steeds ‘rijker’ omdat ik het iedere keer weer tegenkom als onderschat struikelblok binnen organisaties. En je kunt er écht iets aan doen! Ook al is het vanuit een warm hart… feedback komt maar zelden aan zoals je het werkelijk bedoelt. Ik neem je in mijn workshop daarom graag mee naar een wereld waarin feedback heel motiverend kan zijn”.

Alies Alberts

Maak een merk van jouw kinderopvang

Jeroen Beentjes
Docent met de focus op de specialisatie Creatief, visie, onderwijsinhoud, organisatie, uitvoering

Waarom zou een ouder of een nieuwe medewerker voor jou kiezen? Een sterke reputatie opbouwen start met een krachtige identiteitsontwikkeling van de binnenkant. Over het hoe en waarom van waardengedreven organisaties.
““Wat doe jij eigenlijk?” Het is je op een feestje vast wel eens gevraagd. En het is de impliciete vraag die iedere klant ook


aan een organisatie stelt. Volgt er een ellenlang antwoord, dan is uw gesprekspartner plotseling vertrokken naar het toilet of het drankbuffet. Net zoals klanten een kijkje gaan nemen bij de concurrentie. De uitdaging is om tot de essentie te komen. Het punt dat recht doet aan de eigen identiteit en de wensen van de doelgroep en dat aansluit bij het maatschappelijk humeur. Tijdens mijn jaren in de communicatiewereld was het mijn corebusiness, in mijn werk als HBO-docent bekwaam ik mijn studenten erin en tijdens het Congrestival ‘Vanuit eigen kracht’ zet ik er graag samen met jou de tanden in.”
Jeroen Beentjes

Personeel aannemen en behouden

Marco Bijl
Directeur van Bijl&Reuser Recruitment & HR solutions

Nu de arbeidsmarkt behoorlijk is aangetrokken in de kinderopvang is de vraag: hoe behoud je deze talenten? En hoe bind je ze aan je? Waar let deze werknemer precies dan op?

Die verdraaide personeelsschaarste! Hoe binden en boeien we ‘onze talenten’?
Weten we niet al lang dat betekenisvol werk, eigen regie en

ontplooiingsmogelijkheden direct impact hebben op de kwaliteit van werk, innovatiekracht en prestaties?!
Mijn ervaring leert dat werkgevers die dit faciliteren hoog scoren op werkgeluk en daarmee zich onderscheiden in het vinden, binden en boeien van personeel. Werknemers moeten dan wel daadwerkelijk eigen regie willen pakken. De combinatie maakt het een flinke opgave.
Ook binnen de kinderopvang vraagt dit om een nieuw bewustzijn ten aanzien van (de toekomst van) werk. Pásklare antwoorden zijn er niet te geven, maar in mijn interactieve workshop tijdens het Congrestival daag ik je uit om mee te denken, ervaringen te delen en elkaar te inspireren.
Marco Bijl

Welke werkstructuur past het best bij kindgericht managen?

Rob Snoek
Eigenaar Snoek HRM: Interim manager en consultant

Welke bedrijfsvorm past bij de kernwaarden van jouw organisatie? Is er een hiërarchische basisvorm of wil je juist toe naar een organisatie met gedeelde verantwoordelijkheid met zelforganiserende teams? Wat is de juiste structuur om de organisatiedoelen te verwezenlijken? Waar zie je je organisatie staan over een aantal jaren?
“Steek je wel eens af over het gras op weg naar je werk? Houd


jij je altijd aan een werkprotocol? Waar heb jij je leidinggevende voor nodig? Het zijn gewetensvragen die te maken hebben met de inrichting van jouw omgeving en hoe jij daarin acteert. De laatste twee raken ook aan de vraag of de werkomgeving wel logisch is ingericht voor jou en of jij daarin wel helemaal tot je recht komt.
In mijn dagelijkse praktijk als HR-manager en organisatieadviseur merk ik de afgelopen jaren dat er meer aandacht is om het ‘anders te gaan doen’ in werkomgevingen. Het is een zoektocht naar de best passende structuur die het ‘waarom’ van de organisatie moet koppelen aan het ‘hoe’ van de vorm van samenwerken, leiderschap, besluiten nemen en klantbehandeling. Als onderdeel van die zoektocht houd ik me graag bezig met het inrichten van werkstructuren die het best passen bij de mensen die de organisatie willen maken.
In de workshop ga ik met jullie op zoek naar het beeld van de kinderopvang en de inrichting van je organisatie. We vinden het antwoord op de vraag of jouw organisatie een bus of een sportwagen zou moeten zijn en bekijken hoe dit alles er in de uitvoering uit ziet. We hebben drie kwartier om jouw organisatieinrichting tot een feest te maken.”
Rob Snoek

Een gezonde bedrijfscultuur

Merlin van Rie
Eigenaar Blisworks Training & Consultancy

Hoe is de sfeer binnen jouw bedrijf? Stel dat er veel geroddeld wordt, dat je het ziekteverzuim te hoog vindt, en dat je eigenlijk vindt dat pm’ers verantwoordelijkheden teveel afschuiven. Dan zou er een cultuur issue kunnen zijn, zelfs per vestiging verschillend. Merlin geeft je handige tools, om in kaart te brengen wat de cultuur is en wat je er aan kunt doen.
“Wat een leuk sfeertje in dat bedrijf, zeg! Zoals ze daar met mij als klant omgaan, maar ook onderling!” Het is je vast wel

eens overkomen, dat je plots werd overvallen door zo’n prettige vibe. Andersom misschien ook wel… Dat het personeel als citroenen rondliep. En dat je wilde vluchten…
Iedere ouder die zijn kind toevertrouwt aan een kinderopvang, is natuurlijk gevoelig voor de wijze waarop de pm’ers met de kinderen omgaan, maar vooral ook hoe de sfeer onderling is. Hoe gaat men met elkaar om? Is dit goed voor mijn kind?
Ik mocht vanuit m’n vak bij talloze bedrijven in de keuken kijken, ook als het gaat om de werkcultuur. Deze ervaring vertaal ik graag door naar een pragmatisch overzicht voor jou. Met veel momenten van herkenning. Deze kennis geeft je direct inzicht in de eigen werkcultuur en ook: een direct inzetbare tool om de eigen werkcultuur te beïnvloeden.
Merlin van Rie


Praktijktalks


Gedurende de dag kun je ook ‘praktijktalks’ bijwonen. Deze worden gegeven door mensen uit het veld met veel ervaring en passie in de kinderopvang. Je maakt in een half uur kennis met hen en kunt hun ervaringen meenemen naar jouw eigen organisatie.

Ludieke manieren van werving in de kinderopvang

Daisy Kuipers
Het Aktie Atelier – 100% marketing & management kinderopvang
Daisy wordt door organisaties in heel Nederland gevraagd te helpen bij het werven van pedagogisch medewerkers.

Van grote landelijke organisaties zoals Kinderopvang Humanitas, tot eenpitters. Waarom? Daisy is van mening dat werving op een hele andere en vooral eigenzinnige manier ingezet moet worden. In haar inspiratiesessie geeft ze je concrete tips en laat ze voorbeelden zien van succesvolle wervingscampagnes. Daarnaast is Daisy is de gehele dag beschikbaar voor vragen over werving of over de marketing van je kinderopvang.

Regelgeving en GGD

Daisy Koekkoek
Daisy’s Opstapje

Daisy kan je tijdens haar inspiratietalk alles vertellen over regelgeving binnen de kinderopvang.


Zij vertelt aan de hand van praktijkcases hoe je jouw beleid het beste kunt onderbouwen binnen de regels die de GGD handhaaft. Daisy is daarnaast de gehele dag beschikbaar bij haar stand voor vragen over regelgeving en beleid.

Hoe stel je een goed medewerkerstevredenheid onderzoek op

Jeltje Meivogel
Miss Brownpaper
Hoe stel je een goed medewerkerstevredenheid onderzoek op en hoe zorg je voor een hoge respons?
En wat doe je met de uitslagen? Aan de hand van best practices geef ik je antwoord op deze vragen. We gaan de volgende thema’s behandelen:
1. Een goed onderzoek opstellen, houd je einddoel in de gaten!
2. Enthousiasmeer je medewerkers
3. Verbeteringen doorvoeren en topmedewerkers behouden op basis van je resultaten
4. Nieuwe medewerkers aantrekken met de resultaten van je onderzoek!
Ik zie je graag daar en beantwoord graag de vragen die JIJ hebt over jouw huidige MTO!


Kennisstands

In de Metaal Kathedraal vind je verschillende kennisstands en er worden activiteiten verzorgd. Laat je hier inspireren en maak kennis met enthousiaste ondernemers. Ondertussen kun je genieten van een lekkere lunch en gezellig met je collega’s napraten over de lezingen en workshops die je hebt gevolgd.

De komende weken zullen er nog meerdere stands bekend worden.

Erkenning van Verworven Competenties

Susanne Baas
EVC Nederland

EVC Centrum Nederland waardeert en certificeert de werkervaring van mensen en is specialist in de Erkenning vanVerworven Competenties (EVC).


In bijvoorbeeld onze procedures MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 4 en MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 leggen we de ervaring en kennis van medewerkers vast in een officieel ervaringscertificaat. Met dit certificaat behalen zij vrijstellingen en zo een verkort opleidingstraject volgen voor een erkend diploma.

Bijzondere boeken voor de kinderopvang

Merel van der Ham
De Verhalenwinkel

Neem een kijkje bij de stand van  De Verhalenwinkel voor de kinderopvang.


Merel stelt op maat gemaakte pakketten samen van de beste kinderboeken, toegespitst op de doelgroep van het kinderdagverblijf. Door middel van presentaties die de verhalenwinkel geeft in combinatie met een verkoopavond bij de kinderopvang genieten ook deze kinderen van de mooie en bijzondere kinderboeken!

Creatieve kindermeubels

Faqwerk

FAQwerk is het creatiefste kindermeubel ter wereld.
Maak samen een zwaan, dromedaris of raket naar de maan.
Duurzaam, circulair en sterk zonder gereedschap.


Merel stelt op maat gemaakte pakketten samen van de beste kinderboeken, toegespitst op de doelgroep van het kinderdagverblijf. Door middel van presentaties die de verhalenwinkel geeft in combinatie met een verkoopavond bij de kinderopvang genieten ook deze kinderen van de mooie en bijzondere kinderboeken!

Het congrestival is op 15 maart 2019 in de Metaal Kathedraal in Utrecht. Boek nu jouw tickets voor deze inspirerende dag!

Locatie
Tickets
Contact

Over Manja Beukers

Manja is eigenaresse van TO BE Kinderopvang en verantwoordelijk voor de inhoud van de website. Ze is altijd op zoek naar inspiratie. Heb jij ideeën, vragen of tips?