Zakmesles geven aan 8-jarigen, is dat wel toegestaan? Zwemmen met BSO-kinderen, zou je dat wel doen? Waterdiertjes vangen met kinderen van 4 jaar, mag dat wel? Staat de GGD dit állemaal toe?

Dit zijn vragen die ik van collega-ondernemers regelmatig op mij afgevuurd krijg.
Het antwoord is ‘ja’, dit mag allemaal van de GGD. De wet biedt voldoende ruimte hiervoor. Maar ik zal niet iedere organisatie aanraden om deze activiteiten meteen te gaan doen. Je moet er als organisatie wel ‘klaar’ voor zijn. Want zodra er een mismatch is tussen je visie en de veiligheidsregels die je hanteert of tussen visie en de kwaliteiten van medewerkers dan is er onduidelijkheid, ruis of spanning en dat werkt vaak averechts.

Wat dat exact betekent, leg ik je uit in een workshop tijdens het congrestival ‘Vanuit eigen kracht , maar om alvast een tipje van de sluier op te lichten:

Visie en kernwaarden binnen jouw organisatie

Het begint bij je visie en kernwaarden binnen jouw organisatie. Handelen vanuit stabiele kernwaarden zorgt voor evenwicht tussen GGD-regels en het gedrag van je pedagogisch medewerkers. Waar staan we voor? Waar geloven we in en wat dragen we uit? Het antwoord op deze vragen is als het ware je kompas. Zorg er ook voor dat er onderling vertrouwen en een goede, open manier van samenwerken is.

Wanneer organisaties fouten maken, worden nieuwe regels gemaakt of aangescherpt. Regelgeving is in beweging en binnen onze beroepsgroep is daar vaak vrees voor. Veel pedagogisch medewerkers hebben het gevoel dat ze ergens op afgerekend worden als de GGD komt. Dit kan ertoe leiden dat er niet volledig open wordt gecommuniceerd. En als er geen open dialoog is, ontstaat angst en is er minder vertrouwen onderling.

Advies

Mijn advies is: richt je niet primair op het letterlijk naleven en verantwoorden van GGD-regels. Zodra je je richt op de waarden van je kinderopvangorganisatie en iedereen spreekt een gemeenschappelijke taal, kan vanuit vertrouwen gewerkt worden. Er zal dan een beweging komen richting het oppakken van eigen verantwoordelijkheid. En dan ben je prima in staat om bijvoorbeeld risicovol spelen aan te bieden binnen jouw bedrijf. Zonder dat je er zelf van wakker ligt! Kortom, dan ben je de regels de baas zonder dat hier sterk de nadruk op ligt.

Congrestival Vanuit eigen kracht

In mijn workshop ‘Goed voorbereid op de GGD controles’ ga ik verder in op hoe je als ondernemer binnen de kinderopvang de ruimte kunt pakken binnen de regelgeving.

Sandra geeft haar workshop op het congrestival Vanuit eigen kracht kindgericht managen op 15 maart 2019 in de Metaal Kathedraal in Utrecht. We zien je graag daar!

Programma
Tickets
Contact

Geef een reactie op dit artikel

Sandra Hofhuis

Over Sandra Hofhuis en BSO Wijs! BSO Wijs! is een BuitenSpeelOpvang en heeft 6 vestigingen in de provincie Utrecht/Gelderland. BSO Wijs! gunt kinderen de ontdekkingstocht en vrijheid die we zelf als kind ook hebben gehad en gevoeld. Die vrijheid en ontdekkingstocht wil ik ook als ondernemer. Door steeds weer nieuwe ideeën uit te voeren, om nog meer kinderen te laten buitenspelen. Door medewerkers van Wijs! de ruimte te geven om te ontwikkelen en te ontdekken. Dus door medewerkers, kinderen en mezelf de RUIMTE te gunnen

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Personeelsschaarste en het bieden van zekerheid, ontwikkeling en werkgeluk

Personeelsschaarste en het bieden van zekerheid, ontwikkeling en werkgeluk

Die verdraaide personeelsschaarste! Hoe binden en boeien we ‘onze talenten’? De golfbewegingen in de economie, demografie, techniek, technologie en digitalisering ...
Lees meer
Hetzelfde als de rest. En toch anders.

Hetzelfde als de rest. En toch anders.

Een bank die zegt dat ze goed op je geld zullen passen. Een verzekeraar die zegt dat ze uitkeren op ...
Lees meer
Wat we het allerliefste doen; delen, inspireren en van elkaar leren!

Wat we het allerliefste doen; delen, inspireren en van elkaar leren!

Met TO BE Kinderopvang willen wij de kinderopvang een platform bieden waar ruimte is om te creëren, elkaar te inspireren ...
Lees meer

Andere berichten

1 Jaar uitstel voor baby-leidster ratio

1 Jaar uitstel voor baby-leidster ratio

Kinderopvangcentra krijgen iets langer de tijd om aan alle nieuwe en strengere eisen te voldoen van de wet Innovatie Kwaliteit ...
Lees meer
Rust, reinheid, regelmaat. Ouderwetse of eigentijdse opvoeding?

Rust, reinheid, regelmaat. Ouderwetse of eigentijdse opvoeding?

In de jaren 50 en 60 waren de drie R-en rust, reinheid en regelmaat de basisregels voor de opvoeding. Wie ...
Lees meer
Babymassage: hoe past het in mijn dagritme?

Babymassage: hoe past het in mijn dagritme?

‘Ik vond het leren van de babymassage technieken erg leuk, maar ik weet niet of ik hier wel tijd voor ...
Lees meer
Bloemkool, leef jij? Filosoferen met kleuters

Kleuters stellen vragen aan een bloemkool

Leg een bloemkool in de kring en voor je het weet ben je met kinderen aan het filosoferen. Zoals deze ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]