Zakmesles geven aan 8-jarigen, is dat wel toegestaan? Zwemmen met BSO-kinderen, zou je dat wel doen? Waterdiertjes vangen met kinderen van 4 jaar, mag dat wel? Staat de GGD dit állemaal toe?

Dit zijn vragen die ik van collega-ondernemers regelmatig op mij afgevuurd krijg.
Het antwoord is ‘ja’, dit mag allemaal van de GGD. De wet biedt voldoende ruimte hiervoor. Maar ik zal niet iedere organisatie aanraden om deze activiteiten meteen te gaan doen. Je moet er als organisatie wel ‘klaar’ voor zijn. Want zodra er een mismatch is tussen je visie en de veiligheidsregels die je hanteert of tussen visie en de kwaliteiten van medewerkers dan is er onduidelijkheid, ruis of spanning en dat werkt vaak averechts.

Wat dat exact betekent, leg ik je uit in een workshop tijdens het congrestival ‘Vanuit eigen kracht , maar om alvast een tipje van de sluier op te lichten:

Visie en kernwaarden binnen jouw organisatie

Het begint bij je visie en kernwaarden binnen jouw organisatie. Handelen vanuit stabiele kernwaarden zorgt voor evenwicht tussen GGD-regels en het gedrag van je pedagogisch medewerkers. Waar staan we voor? Waar geloven we in en wat dragen we uit? Het antwoord op deze vragen is als het ware je kompas. Zorg er ook voor dat er onderling vertrouwen en een goede, open manier van samenwerken is.

Wanneer organisaties fouten maken, worden nieuwe regels gemaakt of aangescherpt. Regelgeving is in beweging en binnen onze beroepsgroep is daar vaak vrees voor. Veel pedagogisch medewerkers hebben het gevoel dat ze ergens op afgerekend worden als de GGD komt. Dit kan ertoe leiden dat er niet volledig open wordt gecommuniceerd. En als er geen open dialoog is, ontstaat angst en is er minder vertrouwen onderling.

Advies

Mijn advies is: richt je niet primair op het letterlijk naleven en verantwoorden van GGD-regels. Zodra je je richt op de waarden van je kinderopvangorganisatie en iedereen spreekt een gemeenschappelijke taal, kan vanuit vertrouwen gewerkt worden. Er zal dan een beweging komen richting het oppakken van eigen verantwoordelijkheid. En dan ben je prima in staat om bijvoorbeeld risicovol spelen aan te bieden binnen jouw bedrijf. Zonder dat je er zelf van wakker ligt! Kortom, dan ben je de regels de baas zonder dat hier sterk de nadruk op ligt.

Congrestival Vanuit eigen kracht

In mijn workshop ‘Regels de baas’ ga ik verder in op hoe je als ondernemer binnen de kinderopvang de ruimte kunt pakken binnen de regelgeving. Ook hoe je jouw team kan voorbereiden op een controle van de GGD.

Sandra geeft haar workshop op het congrestival Vanuit eigen kracht kindgericht managen op 15 maart 2019 in de Metaal Kathedraal in Utrecht. We zien je graag daar!

Programma
Tickets
Contact

Geef een reactie op dit artikel

Sandra Hofhuis

Over Sandra Hofhuis en BSO Wijs! BSO Wijs! is een BuitenSpeelOpvang en heeft 6 vestigingen in de provincie Utrecht/Gelderland. BSO Wijs! gunt kinderen de ontdekkingstocht en vrijheid die we zelf als kind ook hebben gehad en gevoeld. Die vrijheid en ontdekkingstocht wil ik ook als ondernemer. Door steeds weer nieuwe ideeën uit te voeren, om nog meer kinderen te laten buitenspelen. Door medewerkers van Wijs! de ruimte te geven om te ontwikkelen en te ontdekken. Dus door medewerkers, kinderen en mezelf de RUIMTE te gunnen

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Wat we het allerliefste doen; delen, inspireren en van elkaar leren!

Wat we het allerliefste doen; delen, inspireren en van elkaar leren!

Met TO BE Kinderopvang willen wij de kinderopvang een platform bieden waar ruimte is om te creëren, elkaar te inspireren ...
Lees meer
Hetzelfde als de rest. En toch anders.

Hetzelfde als de rest. En toch anders.

Een bank die zegt dat ze goed op je geld zullen passen. Een verzekeraar die zegt dat ze uitkeren op ...
Lees meer
Waarderen en certificeren van de werkervaring van jouw waardevolle medewerkers

Waarderen en certificeren van de werkervaring van jouw waardevolle medewerkers

“Ik heb een aantal locatiemanagers die pedagogisch coach willen worden. Maar ze hebben niet de juiste kwalificaties. Wat kan ik ...
Lees meer

Andere berichten

Ieder huisje heeft zijn kleurtje

Ieder huisje heeft zijn kleurtje

Welke kleur heeft het huisje op woensdag? Ach, het is nog niet nodig dat de peuters de dagen van de ...
Lees meer
“Foto’s in je zwemkleding en sexy foto’s met duck faces online zetten? Waarom niet?”

“Foto’s in je zwemkleding en sexy foto’s met duck faces online zetten? Waarom niet?”

Over internet en alles wat daar te vinden en te doen is, moet met kinderen  meer gepraat worden. Dat kan ...
Lees meer
Vaderdag - wat gaan we knutselen?

Vaderdag – wat gaan we knutselen?

Iedere derde zondag van juni vieren we in Nederland Vaderdag. Dus dat betekent dat er op diverse kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ...
Lees meer
Jantje Beton Collecte: in actie voor buitenspelen

Jantje Beton Collecte: in actie voor buitenspelen

Veel kinderen kunnen niet naar een club of vereniging om daar lekker te bewegen of avontuurlijke activiteiten te ondernemen. Daar ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]