“Ik heb een aantal locatiemanagers die pedagogisch coach willen worden. Maar ze hebben niet de juiste kwalificaties. Wat kan ik doen?” “Een medewerkster van mij mag ik van de inspectie niet inzetten. Ik wil haar graag behouden. Maar hoe?” “Een leuke dame wil bij ons werken, maar ze heeft geen geschikte opleiding. Kunnen jullie mij helpen?“

Versneld een vereist diploma halen

Dit soort vragen komt in mijn werk en tijdens mijn afspraken heel vaak terug. Logisch. Volgens de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang moeten alle kinderopvangorganisaties in Nederland immers vanaf 1 januari 2019 een pedagogisch beleidsmedewerker/coach in huis hebben. Dat roept enorm veel vragen op.
En wat denk je van de aantrekkende economie? Voor veel organisaties is het lastig om geschikte mensen aan te nemen die óók nog eens voldoen aan de opleidingseis. En dat terwijl ze een kandidaat zo graag willen aannemen. Kan een kandidaat met bijvoorbeeld een fysiotherapiediploma versneld met EVC een voor de kinderopvang vereist diploma halen, zodat die toch kan worden aangenomen?
Ja, dat is een mogelijkheid.

Erkenning van eerder Verworven Competenties

Maar hoe werkt een EVC-traject dan? Laat ik het even uitleggen. EVC staat voor Erkenning van eerder Verworven Competenties. Een medewerker maakt een portfolio op. Daarin toont hij of zij aan over een bepaald niveau te beschikken. Dat kan voor zowel MBO 3, 4 als HBO Bachelor zijn. Er zijn zo veel mensen met jarenlange werkervaring, die makkelijk op MBO 4- of HBO-niveau zitten. Zij kunnen dat echter niet aantonen met een recent diploma. Waarom niet? Heel simpel: omdat zij niet de tijd of de ruimte hebben gehad om door te studeren.
Juist dan is een EVC-traject heel zinvol. Daarmee toon je aan dat je wel over die ervaring beschikt. Dat zorgt voor vrijstelling in de opleiding. Mensen zijn daar echt mee geholpen. En vaak duurt het resterende opleidingsdeel heel kort. Moet je eens kijken hoeveel dat scheelt in tijd en kosten.

Congrestival Vanuit eigen kracht

Geloof me, ik kan nog uren over dit onderwerp praten. Maar ik houd het kort. Wil je meer informatie of heb je vragen over de opleiding of ontwikkeling van je medewerkers? Loop dan op het congres Vanuit eigen kracht- kindgericht managen op 15 maart 2019 even langs mij. Ik denk graag met je mee!
Susanne Baas

Programma
Tickets
Contact

Over Susanne Baas

Ik ben accountmanager bij EVC Centrum Nederland. Wat is mijn rol? Ik ga bij locaties en organisaties op bezoek. Daar bespreek ik hoe een EVC-traject kan helpen. De ene keer praat ik met de directeur, de andere keer vertel ik een groep medewerkers hoe het EVC- traject werkt. Dat vind ik trouwens het leukste aan dit werk: het is heel veelzijdig en ik help mensen en organisaties écht.

Bekijk mijn website

Gerelateerde berichten