Welke kleur heeft het huisje op woensdag? Ach, het is nog niet nodig dat de peuters de dagen van de week kennen, maar als we ze dat spelenderwijs kunnen bijbrengen d.m.v. kleuren, vind ik dat dat best kan. Zeker als je ziet dat ze er plezier in hebben. Niets moet alles mag. Want kinderen moeten blijven spelen!
Op het Kinderdagverblijf waar ik ook werkzaam ben werken we o.a. met dagritmekaarten en met de “dagen van de week” planbordkaarten. Elke dag heeft zijn eigen kleur en plaatje. We nemen met de kinderen elke dag de dag door zodat ze weten wat we gaan doen. Zoals knutselen, zang- en dansactiviteiten, fruit eten, buiten spelen, slapen, opblijven en noem maar op. Er zijn 68 dagritmekaarten dus voor elk moment of situatie is er wel een kaartje. De kaarten hangen we op een bord. Met een pijl wijzen we het kaartje aan wat we op dat moment aan het doen zijn. Oh wee als je de pijl vergeet verder te zetten! Het valt de kinderen meteen op.

Het dag planbordkaartje plakken we er ook bij. Op woensdag is het de kleur roze en er staat een hondje op “woef” woensdag. De kinderen weten het al heel goed. Zeker als we het volgende liedje erbij zingen:
Luister goed, ik heb een vraag.
Wat voor dag is het vandaag?
Is het maandag, dinsdag, woensdag,
is het donderdag ja of nee?
Is het vrijdag, zaterdag of zondag?
Wie heeft er een idee!

Bij “woensdag” knikken we heel hard. Zo weten de kinderen dat het woensdag is. “Wie heeft er een idee!” WOENSDAAAAAAAG!!! roepen ze in koor.
Ik stuitte op een geweldig idee. Iets wat mijn kinderen op het KDV zeker geweldig gaan vinden….vogelhuisjes die de dagen van de week aanduiden. Elk huisje heeft zijn eigen kleurtje dat overeenkomt met de dagen van de week planbordkaartjes. Het leek mij ook erg leuk als het vogelhuisje ook open kan zodat je er voorwerpen in kan leggen wat je die dag sowieso toch gaat doen. Bijvoorbeeld een klein boekje erin leggen met het dagritmekaartje “boekje voorlezen” erbij.  Of een klein cadeautje of een ballon erin leggen met het dagritmekaartje “verjaardag” erbij als er die dag een kindje jarig is. Dat dagritmekaartje plak je op het bord erbij.

Zie je het ook al voor je?
Bij de Intratuin vond ik vogelhuisjes. Ik kocht er 7. Ik vond het namelijk een leuk idee om er een blog over te schrijven om het met jullie te delen en er zijn natuurlijk Kinderdagverblijven/gastouderopvang waar de kinderen ook in het weekend kunnen spelen.
Ik schuurde en verfde de huisjes in de kleur van het desbetreffende dag planbordkaartje. Gewoon met acryl verf waar de kinderen ook mee verven. Daarna plakte ik de plaatjes op die ook op het planbordkaartje staat en verniste alle huisjes.  Wat een kleurrijk geheel. Natuurlijk hoort er ook een vogeltje bij. Het vogeltje gaat zitten in het vogelhuisje op de dag dat het is. Duidelijk toch?

Ik had thuis nog een vogeltje die ik oppimpte met gekleurde veren, ook natuurlijk in dezelfde kleuren als de planbordkaartjes.
Bij bol. com vond ik ook een schattige Pluche pimpelmees van 14 cm die piept. Die kun je ook evt. op het vogelhuisje zetten.
Bij de Action ging ik op zoek naar voorwerpen die ik in het vogelhuisje kan stoppen. Ik vond o.a. een bal en een dobbelsteen. De bal staat voor sportactiviteiten en de dobbelsteen voor spelactiviteiten.

Ook kocht ik kerstverlichting op batterijen. Dat bracht mij op het idee om de vogelhuisjes op donkere dagen gezellig te verlichten. Een beetje sneeuw erbij en je hebt een leuk tafereeltje.
Ideeën om in een huisje te stoppen.
–          Schoentje met het planbordkaartje “Sinterklaas”. Dit kaartje zit in de (Nationale) Feestdagen planbordkaarten.
–          Kerstbal met het planbordkaartje “Kerst”
–          Feestneus met het planbordkaartje “Carnaval.
Er zijn 33 van dit soort planbordkaartjes van Pasen tot de Nationale Voorleesdagen.
–          verfpotje met het dagritmekaartje “verven”
–          muziekinstrumentje met het dagritmekaartje “muziek”
–          (Duplo)blokje met het dagritmekaartje “bouwen”
Er zijn 68 dagritmekaartjes van wandelen tot handen wassen.
Je kunt ook de dagritmekaarten voor die dag in het vogelhuisje leggen en neem je samen met de kinderen de dag door en plak je ze één voor één op het bord of hang je ze aan een waslijn.
Misschien heb jij een idee? Hoe zullen jouw kinderen op de huisjes reageren?
Peuteractiviteitenweb beschikt ook over de volgende planbordkaarten die je ook bij de vogelhuisjes kunt betrekken:
– het weer
– de seizoenen
200 woordkaarten
– de maanden van het jaar
Naast de dagritmekaarten voor de Kinderopvang beschikt Peuteractiviteiten ook over dagritmekaarten voor ouders/verzorgers. Deze zijn samengesteld door ouders zelf.
Probeer het wel overzichtelijk voor de kinderen te houden. Is het allemaal teveel? Dan kan je eerst de ochtend plannen en na het slapen de middag.
Veel plezier!

Over Yvonne Lohman

Mijn naam is Yvonne Lohman. Educatief auteur en eigenaar van Peuteractiviteitenweb. DE activiteitenbank voor professionals die werkzaam zijn in de Kinderopvang/Gastouderopvang. Daarnaast ben ik 26 jaar werkzaam als pedagogisch medewerkster op een Kinderdagverblijf. De combinatie is ontzettend leuk en afwisselend.

Advertentie

Enthousiaste pedagogisch medewerker Enthousiaste pedagogisch medewerker Kom jij het team van onze kleinschalige huiselijke natuurgerichte kinderopvang ondersteunen. We hebben een kinderdagverblijf met horizontale groepen en een BSO. Als vast teamlid ben je flexibel inzetbaar in de gehele organisatie als onze Steun Teun. Je werkt op wisselende MEER INFO ALLE VACATURES Amersfoort - Vathorst
Bekijk mijn website

Gerelateerde berichten