Fantastisch. Jullie gaan de Kleine Olympische Winterspelen organiseren.
Maar hoe? We helpen je op weg.
Bepaal je doel
Bepaal van te voren goed je doel. Wat wil je bereiken? Laat dit terug komen in al je activiteiten. Wil je alleen beweegplezier maken met de kinderen. Of wil je meer? Wil je de kinderen leren over de verschillende landen die deelnemen? Wil je het thema winter hierin verwerken? Wil je de kinderen laten kennis maken met Zuid- Korea? Of wil je de BSO-kinderen leren samenwerken door bijv. vlaggen en leuzen te laten maken en olympische sporten te organiseren? Ga je de competitie aan met andere locaties, wellicht ook van andere organisaties? Wil je de ouders erbij betrekken? Doe ze dan ook mee aan de spelen? Of zijn ze bij de opening of juist bij de afsluiting? Mogen er ook opa’s en oma’s komen? Mogen er ook kinderen komen die niet op de opvang zitten? Bedenk goed wat het interessant maakt voor de ouders. Verplaats je in de ouder. Stel dat jij de ouder bent, zou jij dan gaan?
De Olympische winterspelen duren van 9 tot en met 25 februari. Je kunt de Kleine Olympische Winterspelen dus heel goed verspreiden over een langere periode. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanloop naar de Spelen.
Uitnodiging
Stuur ruim op tijd de uitnodigingen naar iedereen die gaat deelnemen aan jullie Kleine Olympische spelen. De uitnodiging voor andere locaties om aan de competitie deel te nemen ziet er natuurlijk heel anders uit, dan wanneer je de buurtkinderen uitnodigt of de ouders. Een ding is erg belangrijk. Zorg dat de uitnodiging prikkelt. En houd je doel voor ogen! Waarom wil je de anderen uitnodigen? Welk moment is het meest geschikt om bijv. de ouders erbij te betrekken?
Maak van de uitnodiging eens anders dan anders
Denk dan aan een foto van het kind in zijn olympische sportoutfit. Of een afdruk van een linker sportschoen met de mededeling dat de ouders deze mee moeten nemen. De rechter afdruk is namelijk nog op de opvang en dat ze er samen met hun kind een leuke sportieve Olympische activiteit mee gaan doen. Of een Olympische gouden medaille waar de ouder samen met het kind om gaan strijden etc. Hoe geef je de uitnodiging aan de ouder? Persoonlijk of leg je het in het mandje van het kind? Het werkt heel goed als de uitnodiging namens het kind is. Natuurlijk zet je de uitnodiging ook in de nieuwsbrief, op jullie Facebook pagina, en doe je het tijdens de mondelinge overdracht. De kracht zet hem tenslotte in de herhaling! Hoe geeft de ouder zich op? Hebben de kinderen posters gemaakt waarop de ouders zich kunnen inschrijven? Is er een duidelijke deadline? Zien de andere ouders wie zich heeft opgegeven? Hoeveel tijd van te voren nodig je uit? Zorg dat de ouders ruim de tijd hebben om iets te regelen met werk.
Maak 2 draaiboeken
Je kunt 2 draaiboeken maken; 1 voor de aanloop van de Kleine Olympische Winterspelen en 1 voor de uitvoering van de kleine Olympische Winterspelen.
Maak een draaiboek samen met je collega’s. Ga je de Olympische Winterspelen op de BSO uitvoeren dan is het natuurlijk erg leuk om die kinderen bij het maken van het draaiboek al te betrekken. Ze zullen je verrassen met hun ideeën.
In het draaiboek kun je vermelden:
Wie de uitnodiging maakt.
Wat je allemaal nodig hebt en wanneer.
Denk bijv. aan het Olympisch “vuur” De fakkel. Vlaggen. Sportkleding. Een volkslied of locatie leus. Een podium met 1,2,3 er op, lauwerkransen, olympische plakken. Een podium voor het publiek? Mutsen, handschoenen, laarzen of gympen. Een stempelkaart. Gezonde snacks en drinken voor de sporters.
Wanneer starten de Olympische sporten?
Bij voorkeur doe je de Kleine Olympische sporten buiten. Het zijn tenslotte de winterspelen! Zorg dat je bij erg slecht weer alternatief hebt!
Wie bereidt welke activiteit voor?
Zorg dat het beweegmateriaal klaar staat.
Wie verzorgt het krachtvoer tijdens de Kleine Olympische Winterspelen ( wortels, paprika, mandarijnen, water, enz)
Wie maakt er leuke foto’s maakt?
Wat geef je de ouders na afloop mee? Wie regelt dat?
Wie plaats bericht op Facebook, website, nieuwsbrief etc.?
Zorg dat alle collega’s en BSO kinderen een taak hebben.
Betrek de ouders erbij
Geef de ouders een taak. Dit is prettig zodat de ouders goed betrokken zijn. Wellicht kunnen ze assisteren bij de sporten. Wie weet heeft de ouder een leuk idee over een beweegactiviteit met de kinderen. Of wil een ouder de kinderen schminken in Olympische kleuren of de teamkleuren. Of helpen ze mee om clubshirts te beschilderen. Foto’s maken, muziek maken, materiaal leveren noem maar op. Maak gebruik van de vele kwaliteiten die de ouders bezitten. En natuurlijk doe je ook beweegactiviteiten voor ouder en kind. Maak bijvoorbeeld een parcours met een grote ski’s of Kleefbal naar de Olympische ringen.
Afsluiting Kleine Olympische Winterspelen
Zoals bij de echt Olympische Spelen kun je hier ook een groot spektakel van maken. Een mooie dans met vlaggen of een prachtige parade. De huldiging van alle sporters. Geef de ouders en de kinderen “iets“ mee naar huis. Denk er goed over na en koppel dit aan je doel van het Olympische thema. Voor de kinderen kan je een medaille maken of een diploma of stempelkaart die je afgestempeld hebt bij alle Olympische sporten die ze gedaan hebben. Je kunt op de stempel kaart ook onderdelen van de gezonde snacks zetten. Bijvoorbeeld; Ik heb rood, blauw fruit gegeten. Ik heb oranje gedronken. Of ik heb iets van de verschillende landen iets geproefd; stamppot uit Nederland, loempia’s uit Zuid Korea, Franse kwark met druiven etc.
De ouders hebben spelenderwijs ervaren hoe leuk het is om te bewegen met het kind en hoe belangrijk het is om het kind een gezonde start te geven. Je kan de ouders nog meer stimuleren door een overzicht geven van de speeltuinen en sportactiviteiten in de buurt, een boekje met gezonde traktaties, beweegideeën om samen met je kind te doen. Een gezonde start dagboekje waarin de ouders kunnen bijhouden welke groentes/fruit het kind heeft geproefd, welke beweegspelletjes ze hebben gedaan, waar en met wie ze hebben buiten gespeeld, hoeveel water ze hebben gedronken etc.

Meer tips en ideeën?

Wil je meer tips en ideeën voor de Kleine Olympische Winterspelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je ontvangt nog veel meer sportieve winter ideeën.[mc4wp_form id=”1956″]

Over Eileen Kalkman en Miranda Rep

Wij zijn Eileen Kalkman en Miranda Rep van Confriends. Samen met ons team ontwikkelen en verzorgen wij met veel plezier trainingen op de werkvloer in de kinderopvang. Met onze traject aanpak zorgen we met elkaar voor een vitale kinderopvang.

Confriends inspireert en zet medewerkers in beweging! Onze trainingen en workshops zijn praktisch en prikkelend.

Wij verzorgen trainingen en trajecten op het gebied van;
-Effectief communiceren en samenwerken op de werkvloer; zowel met collega's als met ouders.
-Arbo, tiltraining, gezond werken en vitaliteit; preventie van ziekteverzuim.
-Spelenderwijs Bewegen en Beweegkriebels; ontwikkelingsgericht bewegen en gezonde leefstijl voor kinderen borgen in het dagritme.

Bel of mail ons gerust, we denken graag met je mee!

Bekijk mijn website