Weet jij uit hoeveel ringen de Olympische ringen bestaan en welke kleuren ze hebben?

Manja belde mij vorige week of ik het leuk zou vinden om een activiteit te bedenken voor peuters dat betrekking heeft op de Olympische Spelen. Het eerste wat in mij op kwam waren de kleuren van de Olympische ringen: blauw, zwart, rood, geel en groen. Het was de bedoeling om één activiteit te bedenken, maar ja bij mij blijft het niet bij één activiteit. Mijn hersens slaan als het ware op hol en voor je het weet heb je zoveel activiteiten bedacht dat je er een thema van kunt maken. Dat was dus ook in dit geval. Het thema “De Olympische ringen” is zondag online gegaan. Weliswaar een mini thema, maar precies genoeg voor onze peuters.
Ik wil uit dit thema een aantal activiteiten met jullie delen. Sowieso de kleurkaarten. Op vijf kaarten staan de ringen in de kleuren blauw, zwart, rood, geel en groen. Op de zesde kaart staan de ringen verstrengeld in elkaar.

De vijf verstrengelde ringen geven de verbondenheid van de vijf werelddelen aan die meedoen met de Olympische Spelen. Deze zijn: Afrika, Australië, Amerika, Antarctica en Eurazië (Europa en Azië).
De kleuren zijn gekozen met de gedachte dat in elk geval een van deze kleuren is terug te vinden in de vlaggen van alle landen. Zoals de Nederlands vlag: hierin komt rood en blauw voor. Op de Belgische vlag komt zwart, rood en geel voor. En op de Italiaanse vlag komt de kleur groen voor.
De kleurkaarten worden gebruikt bij de activiteiten die in het thema staan, bijvoorbeeld: de Olympische ringen kunnen de kinderen maken met een afdruk van een toiletrol.

De kinderen dopen de toiletrol in de blauwe verf en drukken dit op een vel papier. De kinderen doen dit ook met de kleuren zwart, rood, geel en groen. Spelenderwijs wordt de fijne motoriek gestimuleerd. Weten de kinderen ook welke kleur ring ze stempelen? Pak het kleurkaartje erbij. Bewaar de toiletrollen want die worden later bij een andere activiteit gebruikt. De kinderen kunnen ook de Olympische ringen stempelen met de bovenkant van een (plastic) beker zoals op de eerste foto.
Het is een erg leuk thema geworden. De kleurkaarten kun je ook gebruiken als er geen Olympische Spelen plaatsvinden. We maken binnenkort nieuwe kaarten bij met andere kleuren, zodat je deze het hele jaar kunt gebruiken. Het leuke aan deze kaarten is de ring. Want in de ring kunnen de kinderen allerlei voorwerpen leggen die dezelfde kleur hebben.
Als klap op het Olympisch vuur krijgen alle kinderen een kleurendiploma.

We hebben twee verschillende. Eén “kent de kleuren” en de andere “is aan het oefenen”.
Zoals je leest gaat alles spelenderwijs. Kinderen spelen graag en dat willen we blijven stimuleren en motiveren.

Meer tips en ideeën?

Wil je meer tips en ideeën voor de Kleine Olympische Winterspelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je ontvangt nog veel meer sportieve winter ideeën.[mc4wp_form id=”1956″]

Advertentie
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

Over Yvonne Lohman

Mijn naam is Yvonne Lohman. Educatief auteur en eigenaar van Peuteractiviteitenweb. DE activiteitenbank voor professionals die werkzaam zijn in de Kinderopvang/Gastouderopvang. Daarnaast ben ik 26 jaar werkzaam als pedagogisch medewerkster op een Kinderdagverblijf. De combinatie is ontzettend leuk en afwisselend.

Bekijk mijn website

Gerelateerde berichten