Weet jij uit hoeveel ringen de Olympische ringen bestaan en welke kleuren ze hebben?

Manja belde mij vorige week of ik het leuk zou vinden om een activiteit te bedenken voor peuters dat betrekking heeft op de Olympische Spelen. Het eerste wat in mij op kwam waren de kleuren van de Olympische ringen: blauw, zwart, rood, geel en groen. Het was de bedoeling om één activiteit te bedenken, maar ja bij mij blijft het niet bij één activiteit. Mijn hersens slaan als het ware op hol en voor je het weet heb je zoveel activiteiten bedacht dat je er een thema van kunt maken. Dat was dus ook in dit geval. Het thema “De Olympische ringen” is zondag online gegaan. Weliswaar een mini thema, maar precies genoeg voor onze peuters.

Ik wil uit dit thema een aantal activiteiten met jullie delen. Sowieso de kleurkaarten. Op vijf kaarten staan de ringen in de kleuren blauw, zwart, rood, geel en groen. Op de zesde kaart staan de ringen verstrengeld in elkaar.

De vijf verstrengelde ringen geven de verbondenheid van de vijf werelddelen aan die meedoen met de Olympische Spelen. Deze zijn: Afrika, Australië, Amerika, Antarctica en Eurazië (Europa en Azië).

De kleuren zijn gekozen met de gedachte dat in elk geval een van deze kleuren is terug te vinden in de vlaggen van alle landen. Zoals de Nederlands vlag: hierin komt rood en blauw voor. Op de Belgische vlag komt zwart, rood en geel voor. En op de Italiaanse vlag komt de kleur groen voor.

De kleurkaarten worden gebruikt bij de activiteiten die in het thema staan, bijvoorbeeld: de Olympische ringen kunnen de kinderen maken met een afdruk van een toiletrol.

De kinderen dopen de toiletrol in de blauwe verf en drukken dit op een vel papier. De kinderen doen dit ook met de kleuren zwart, rood, geel en groen. Spelenderwijs wordt de fijne motoriek gestimuleerd. Weten de kinderen ook welke kleur ring ze stempelen? Pak het kleurkaartje erbij. Bewaar de toiletrollen want die worden later bij een andere activiteit gebruikt. De kinderen kunnen ook de Olympische ringen stempelen met de bovenkant van een (plastic) beker zoals op de eerste foto.

Het is een erg leuk thema geworden. De kleurkaarten kun je ook gebruiken als er geen Olympische Spelen plaatsvinden. We maken binnenkort nieuwe kaarten bij met andere kleuren, zodat je deze het hele jaar kunt gebruiken. Het leuke aan deze kaarten is de ring. Want in de ring kunnen de kinderen allerlei voorwerpen leggen die dezelfde kleur hebben.

Als klap op het Olympisch vuur krijgen alle kinderen een kleurendiploma.

We hebben twee verschillende. Eén “kent de kleuren” en de andere “is aan het oefenen”.

Zoals je leest gaat alles spelenderwijs. Kinderen spelen graag en dat willen we blijven stimuleren en motiveren.

Meer tips en ideeën?

Wil je meer tips en ideeën voor de Kleine Olympische Winterspelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je ontvangt nog veel meer sportieve winter ideeën.

Je schrijft je in voor de nieuwsbrief van Confriends en TO BE Kinderopvang

Geef een reactie op dit artikel

Yvonne Lohman

Mijn naam is Yvonne Lohman. Educatief auteur en eigenaar van Peuteractiviteitenweb. DE activiteitenbank voor professionals die werkzaam zijn in de Kinderopvang/Gastouderopvang. Daarnaast ben ik 26 jaar werkzaam als pedagogisch medewerkster op een Kinderdagverblijf. De combinatie is ontzettend leuk en afwisselend.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Organiseer succesvolle Kleine Olympische Winterspelen

Organiseer succesvolle Kleine Olympische Winterspelen

Fantastisch. Jullie gaan de Kleine Olympische Winterspelen organiseren. Maar hoe? We helpen je op weg. Bepaal je doel Bepaal van ...
Lees meer
5 creatieve tips voor de Olympische Winterspelen

5 creatieve tips voor de Olympische Winterspelen

De Olympische Winterspelen komen er weer aan! Dit is een leuk thema om creatief mee aan de slag te gaan ...
Lees meer
Doe mee met De Kleine Olympische Winterspelen en win mooie prijzen!

Doe mee met De Kleine Olympische Winterspelen en win mooie prijzen!

Doe mee met De Kleine Olympische Winterspelen en win het boek Spelenderwijs Bewegen 0-4 jaar De Olympische Winterspelen gaan bijna ...
Lees meer
Bso-thema (Winter)spelen bij Ska Kinderopvang

Bso-thema (Winter)spelen bij Ska Kinderopvang

Bij Ska Kinderopvang werken we met organisatiebrede bso-thema’s. Dat doen we om verschillende redenen. Heel praktisch geeft dit ons de ...
Lees meer

Andere berichten

Magische magneten

Magische magneten

Zoals je misschien al weet werk ik als Leraar Engels in China. Harstikke leuk, maar het gaat nog weleens mis ...
Lees meer
Pedagogisch: Als het belang van de ouder en het kind niet hetzelfde zijn….

Pedagogisch: Als het belang van de ouder en het kind niet hetzelfde zijn….

Een nieuwe ouder belt naar de kindplanning. Moeder vertelt dat ze opvang voor haar baby’tje zoekt voor een halve dag ...
Lees meer
Voorlezen

Voorlezen

Ik lees graag voor. Elke dag een ander boek, of 10 dagen hetzelfde boek, het maakt mij niet uit. Ik ...
Lees meer
Leren ondernemen

Leren ondernemen

Als ondernemer heb ik een soort van zwemdiploma's behaald voor mezelf. Ik sprong negentien jaar geleden in het diepe bad ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]