Het was een vrije dag van school en dan maken de kids bij ons op de BSO graag een lekker en gezond tussendoortje. Vandaar dit recept van groentechippies uit de oven.

Benodigdheden:
1 rauwe rode biet
1 winterpeen
1 pastinaak
1 zoete aardappel ook wel bataat
grof Himalayazout
paprika poeder
olijfolie

De truc is om de groenten zo dun mogelijk te schillen. Dit kun je het beste (zelf) doen met behulp van een kaasschaaf of dunschiller, maar je krijgt net een iets mooier effect met een mandoline, ik zou zeggen… doe eens gek en koop een mandoline.
De partjes werden met veel aandacht door de kids op de vellen bakpapier gelegd, wat haast de uitstraling kreeg van een serie abstracte schilderijen.

Bereiding:
Tijdens het was- en snijwerk kun je alvast de oven voorverwarmen op 50 graden en daarna de chippies 2 uur lang laten drogen (dit nog zonder olijfolie!!). Tip: het is trouwens mogelijk om ze op deze temperatuur ook knapperig te krijgen, er blijft dan ook veel meer van de voedingswaarde en mineralen over.

Na twee uur drogen van de groenten, besprenkel je ze met een beetje olijfolie (voor een extra knapperig effect gebruik een bakspray op olijfolie basis). Daarna als finishing touch wat grof Himalayazout en paprikapoeder. Zet de bakplaat dan weer in de oven, maar nu op 80 graden voor ongeveer 6 tot 10 minuten. Nu worden de chippies heerlijk afgebakken en knapperig. Let wel op, elke oven is anders! Kijk daarom regelmatig hoe het gaat. Als ze knapperig zijn geworden, haal je ze er uit en laat ze nog even afkoelen. Je kan de chippies een paar dagen bewaren, lekker om te snacken, als bijgerecht of om het bord wat gezellig op te maken.

Enjoy & namasté
Xo Zipporah

Wist je dat:
Rode biet een goede bron van foliumzuur, magnesium, vezels en kalium bevat. Fanatieke hardlopers zweren bij bietensap, omdat dit een hoge concentratie nitraat bevat. Elke dag aan de bietensap gedurende de laatste dagen voor een wedstrijd zou de prestaties verbeteren. Het zorgt voor verwijding van de bloedvaten, waarbij de bloeddruk daalt en er minder zuurstof wordt verbruikt tijdens het hardlopen. Niet iedereen kan de smaak van bietensap waarderen, mix er eventueel wat appel doorheen, dat maakt het lekker friszoet van smaak. Omdat het voedingscentrum liever het zekere voor het onzekere neemt, raden ze aan om voorzichtig te zijn met bietensap en het niet dagelijks te drinken voor een lange periode, dit in verband met de hoeveelheid nitraat.

Omdat wortels veel lekkerder smaken dan bijvoorbeeld spinazie is het veel makkelijker om dit kinderen aan te bieden, rauw (of in de vorm van chippies) als gezonde snack of als groente bij het avondeten, het bevat naast vitamine C, een boost aan vitamine A, dit is weer erg belangrijk voor het groeiproces van kinderen. Daarnaast is het ook één van de beste bronnen van kalium, “lang leve de wortel”!

De bataat (zoete aardappel) dankt zijn oranje/rode soms ook paarse kleur aan de hoeveelheid bétacaroteen, een zogenaamde pro-vitamine die je lichaam om kan zetten naar vitamine A. Slechts 100 gram bataat is al voldoende om je dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen te krijgen. Dit is erg goed voor je weerstand, je huid en je ogen. Vandaar dat we thuis minimaal 1 keer per week bataat voorschotelen. Deze exotische aardappel bevat ook een grote hoeveelheid vezels om zo o.a. je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Je lichaam krijgt een boost aan vitamine C, B6, E, Kalium en bevat Mangaan een belangrijk mineraal met het oog op de stofwisseling .

Geef een reactie op dit artikel

Zipporah Engelen

Beste platformers, collegae, foodies, funky momma`s en poppa`s. Ik wil me hier op het 'to be'-platform graag even voorstellen. Zipporah is mijn naam, 30-plusser, happy with the love of my life en trotse mama van Jade, een klein, stoer, lief meisje die weet wat ze wilt,
en ook erg belangrijk, weet wat ze NIET wilt!

Passies: soulfood, warmte, sport, muziek, het buitenleven en natuurlijk mijn gezin.
Background: HBO, entrepreneur, pedagogiek, voedingsdeskundige en yogadocent. Ervaringsdeskundige als het gaat om balans zoeken in het leven, met de focus op gezondheid en fun! Door mijn werkzaamheden in de kinderopvang als pedagogisch medewerker en voedingsdeskundige, deel ik graag mijn visie en recepten betreft gezonde 'opfooding'.

Enjoy & namasté

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Restjesdag

Restjesdag

Je kent het wel: wortels en een komkommer die bijna hun houdbaarheid verliezen en wat boterhammetjes die oud liggen te ...
Lees meer
Lekkere activiteiten voor in de zomervakantie

Lekkere activiteiten voor in de zomervakantie

De laatste schoolweek is bij ons aangebroken, dus we zijn druk bezig met de voorbereiding van de zomervakantie. Naast speurtochten, ...
Lees meer
Goed gevoed!

Goed gevoed!

Je kunt op vele manieren aandacht hebben en geven aan voeding Waar we misschien niet altijd bij stilstaan is dat ...
Lees meer
Happy New Year - vuurpijl snack

Happy New Year – vuurpijl snack

De kinderen vonden het een leuk idee om het nieuwe jaar nogmaals te vieren, maar dan op de BSO! Daarbij ...
Lees meer

Andere berichten

Hoe KindStart zo’n mooie beurs voor de kinderopvang werd. De toekomst en meer.

Hoe KindStart zo’n mooie beurs voor de kinderopvang werd. De toekomst en meer.

Op het moment, dat ik deze blog schrijf over KindStart en de toekomst en meer, moeten we nog starten met ...
Lees meer
Door de ogen van de klant - Masterclass Inspiratiedag

Door de ogen van de klant – Masterclass Inspiratiedag

Je klant is niet alleen je beste ambassadeur, het is ook degene die je een spiegel voor kan houden. Het ...
Lees meer
Wij denken aan de ouders!

Wij denken aan de ouders!

Tijdens ons werk brengen we heel veel tijd door met de kinderen. Samen spelen, lief hebben, nieuwe dingen leren, helpen groeien, normen ...
Lees meer
De klant is koning maar wij zijn de keizer

De klant is koning maar wij zijn de keizer

De afgelopen jaren was een moeilijke periode in de kinderopvangwereld. Hierdoor wilde de kinderopvangorganisatie er alles aan doen nieuwe klanten ...
Lees meer