Je kunt op vele manieren aandacht hebben en geven aan voeding

Waar we misschien niet altijd bij stilstaan is dat de wijze waarop je voedt of voeding aanbiedt, bepalend is voor de eetontwikkeling.
Als een baby geboren wordt, zal het vanuit reflex gaan zuigen, aan de borst of aan een speen van de fles. Als een baby aan de borst drinkt, is de afstand tussen tepel en het gezicht van de moeder perfect. De baby kan de moeder aankijken en herkent haar gezicht. De moeder kan tegen de baby praten en zo ontstaat hechting. Daarnaast wordt ook meteen de taalontwikkeling gestimuleerd. Door het drinken aan de borst is er huid-op-huidcontact. Dit is ook heel belangrijk voor de hechting. Moeder natuur heeft dit toch prachtig bedacht.
Wat nu als je de keuze maakt of moet maken voor flesvoeding? Vele moeders moeten zich hiervoor soms zelfs verontschuldigen door de borstvoedingsmafia… Terwijl kunstvoeding een prima alternatief is, en soms lukt het simpelweg gewoon niet. Daarin heb je toch altijd nog zelf de keuze. Hoe geef je dan de fles op een goede manier? Zodra een baby de fles krijgt, voelt iedereen zich vaak geroepen om dat ook maar te mogen doen. Is dat wel wat de baby nodig heeft? En hoe voelt de moeder zich daarbij? Zal de baby het prettig vinden om op een drukke verjaardag door een ‘vreemde’ tante de fles te moeten krijgen?
Als je voedt dan voedt je niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en sociaal. Het moment dat je voedt is voor de baby een moment van even alle aandacht. Tenminste als je als voeder ook alle aandacht geeft. Soms staat toch de tv aan, of wordt de laptop even aangezet om nog even iets af te maken. Tja je zit toch even dus is het misschien wel verleidelijk om er iets bij te doen…..
Ik denk zonde, het is juist een ideaal moment om alles eruit te halen wat er in zit. Ook voor jezelf als moeder of verzorger. Het is een mooie gelegenheid om zelf ook even alle rust te nemen.

Voedingsmoment binnen de kinderopvang

Wat kan een voedingsmoment nou voor onze baby’s in de kinderopvang betekenen? Het geven van voeding draait niet alleen om het lichamelijk voeden, je voedt de baby ook emotioneel. Als eerste is het opzoeken van een rustige en comfortabele plek een vereiste.
Via de borst krijgt de baby huid-op-huidcontact, maar door even je mouw op te stropen met het geven van de fles, bereik je dit ook. De baby kijkt om zich heen met drinken en zoekt de ogen van degene die de fles geeft. Door te lachen naar de baby geef je het signaal af dat jij als ‘voeder’ er ook plezier aan beleeft. Zachtjes praten tegen de baby geeft vaak een glimlach vanachter de speen.  Wat ik zelf altijd zo mooi vind, is dat het handje vaak op zoek gaat naar je gezicht en dat aftast. Vaak blaas ik zachtjes tegen het handje en dan die ogen van de baby… dat vind ik echt goud waard.  Als de fles leeg is, blijf ik altijd even zitten, nog even nagenieten voor de baby en voor mij!

Over Sabeth Brul

Ik ben Sabeth Brul, 40 jaar en moeder van twee dochters.
Ik werk al 14 jaar in de kinderopvang. Ik heb verschillende functies vervuld, maar mijn hart ligt bij de jonge baby.
In de eerste anderhalf, twee jaar wordt de basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Ik vind het prachtig om dit te mogen ervaren en bij te kunnen dragen aan een goede basis.
Ik heb de opleiding tot babyspecialist gevolg en lees zoveel mogelijk over de laatste ontwikkelingen. Ik deel graag mijn passie en kennis en gun onze baby's hun ontwikkeling op hun eigen tempo.

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten