De laatste schoolweek is bij ons aangebroken, dus we zijn druk bezig met de voorbereiding van de zomervakantie. Naast speurtochten, Wie is de Mol, levend Cluedo, Expeditie Robinson en bosspellen wil ik ook diverse kookactiviteiten aanbieden.  Nu vind ik koken best leuk maar als BSO-activiteit is het niet echt mijn ding. Vandaar dat ik een aantal simpele maar leuke en vooral lekkere activiteiten voor deze zomervakantie heb uitgezocht.

Junior Masterchef

Wat grotere activiteiten die gebaseerd zijn op tv-programma’s zijn bij onze kinderen altijd erg geliefd. Zo wil ik deze zomer weer eens Junior Masterchef met de kinderen spelen. Jaren geleden heb ik dat op mijn oude BSO een aantal keer gedaan en dat was een groot succes. Je deelt de kinderen op in twee- of drietallen en laat ieder groepje met behulp van internet een gerecht kiezen dat ze willen gaan maken. De groepjes maken een boodschappenlijstje, doen de boodschappen en gaan dan koken. Op netjes opgemaakte borden worden de gemaakte gerechten gepresenteerd. De jury, bestaande uit andere kinderen, leidsters van een andere groep of ouders, proeven en geven cijfers. Het groepje dat het hoogste cijfer haalt, wint Junior Masterchef.

Extra uitdagend

Een spel als Junior Masterchef kun je op veel verschillende manieren aanpassen zodat het extra uitdagend wordt. Laat de kinderen een driegangenmenu bedenken en koken. Op die manier heb je drie verschillende kookrondes in het spel, tussendoor is er dan ruimte voor vrij spel of lekker buiten spelen. Iedere ronde wordt apart beoordeeld en de cijfers worden per ronde bijgehouden, aan het einde van de dag wint het groepje met de meeste punten. Je kunt ook een thema koppelen aan deze activiteit. Zo kun je de kinderen een gerecht laten kiezen en koken uit een (bepaald) vakantieland. Koken met alleen groenten, gezond koken of een gerecht maken in een bepaalde kleur zijn ook erg leuk om te doen.

Wildplukken

Wat in de zomervakantie ook heel leuk is om te gaan doen, is wildplukken. Je gaat daarbij in de (stads)natuur op zoek naar eetbare blaadjes, noten en vruchten. Op de site oogstenzonderzaaien.nl vind je alles over eten uit het wild en hoe je dit lekker klaar kunt maken. In de wildplukwijzer (te vinden op internet) kun je de plekken in jouw buurt waar bijvoorbeeld noten- of fruitbomen staan, vinden. Ga ’s morgens met de kinderen de buurt in, neem bakjes en zakjes mee en vergeet vooral niet te voelen, te ruiken en te proeven. Eenmaal weer op de BSO kook je wat lekkers met de gevonden ingrediënten. Let met wildplukken wel op de volgende zaken. Pluk geen paddenstoelen! Om deze veilig te kunnen plukken en eten is gedegen kennis nodig. Laat altijd met plukken voldoende vruchten/noten over voor hongerige dieren en pluk i.v.m. uitlaatgassen niet langs drukke wegen.

Kleine ideetjes

Naast deze grotere activiteiten zijn er genoeg kleine activiteiten te bedenken waarmee je de zomervakantie net iets lekkerder maakt. Maak met de kinderen ijsblokjes met eetbare bloemen, fruit en kruiden erin. Bak eens suikervrije cake of koekjes. Bak broodjes en pof (aard)appels boven een kampvuur of vuurkorf. Maak met zijn allen een saladebuffet en eet dat in plaats van boterhammen. Maak met de kids jullie eigen ijsthee en fruitlimonade in verschillende smaken. Ga eetbare bloemen plukken en maak hier siroop van (zie Pinterest voor ideeën). Maak ’s morgens een lekkere picknick klaar en eet deze in een mooi park of bos lekker op. Laat voor lekkere recepten de kinderen zelf zoeken in kookboeken, Allerhandes of op internet. Dit vinden veel kinderen superleuk om te doen.

Ik heb nu al zin om met de kinderen aan de slag te gaan en te genieten van al dat lekkers. Jullie hopelijk ook. Alvast een fijne zomervakantie en tot mijn volgende blog!

Geef een reactie op dit artikel

Marielle Zee

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Mariëlle, ik ben 40 jaar oud en woon in het mooie Eindhoven. Sinds de zomer van 2000 werk ik in de kinderopvang. De eerste 15 jaar heb ik bij een grote kinderopvangorganisatie in Eindhoven gewerkt als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als overblijfcoördinator op een grote basisschool. Sinds kort werk ik op een particulier kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als invalskracht op de dagopvang. Naast mijn werk in de kinderopvang ben ik coach bij Petje Af (een weekendschool voor kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar), huiswerkmaatje van een 13-jarige jongen, voorlezer bij de Voorleesexpress, ik blog en ik studeer HBO Pedagogiek.
Ik ben een echte BSO-leidster, ik kan daar al mijn enthousiasme en energie in kwijt en vind de afwisseling die het biedt heerlijk. Samen met ze spelen, kletsen en lachen en daarnaast kinderen die iets extra’s nodig hebben begeleiden, ik vind het heerlijk en ga iedere dag met plezier naar mijn werk. De oudste BSO kinderen (vanaf 9 jaar) hebben een speciaal plekje in mijn hart. Die prépubers die enerzijds al heel groot zijn en anderzijds nog heerlijk ‘kind’ zijn vind ik echt geweldig, ik geniet volop van de gesprekken die ik met ze heb en vind het een leuke uitdaging om met hen vorm te geven aan de groep en de activiteiten.
In mijn blog laat ik jullie meekijken op mijn BSO, deel ik tips en adviezen voor de omgang met de oudste kinderen, deel ik succeservaringen en mislukkingen en geef ik ideeën voor leuke activiteiten voor de 9plus.
Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn blog vinden, reacties, ideeën en tips zijn altijd welkom. Veel leesplezier en tot snel!

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Restjesdag

Restjesdag

Je kent het wel: wortels en een komkommer die bijna hun houdbaarheid verliezen en wat boterhammetjes die oud liggen te ...
Lees meer
Goed gevoed!

Goed gevoed!

Je kunt op vele manieren aandacht hebben en geven aan voeding Waar we misschien niet altijd bij stilstaan is dat ...
Lees meer
Happy New Year - vuurpijl snack

Happy New Year – vuurpijl snack

De kinderen vonden het een leuk idee om het nieuwe jaar nogmaals te vieren, maar dan op de BSO! Daarbij ...
Lees meer
Gezonde themahapjes proeven en maken met een dreumes

Gezonde themahapjes proeven en maken met een dreumes

Sinds kort ben ik samen met mijn dochtertje op kook-avontuur. Jawel, ik maakte vandaag met mijn nieuwsgierige dreumes voor het ...
Lees meer

Andere berichten

Zit niet stil!

Zit niet stil!

Weet je dat leren zitten door stil te zitten heel ouderwets is? Weet je dat pm-ers 50% van hun werktijd ...
Lees meer
Wat is groene kinderopvang?

Wat is groene kinderopvang?

Wanneer ik tijdens een congres of beurs iets mag vertellen over groene kinderopvang, krijg ik vaak de vraag wat groene ...
Lees meer
Aandacht als wondermiddel bij jengelende baby.

Aandacht als wondermiddel bij jengelende baby.

Jij herkent vast wel de situatie dat een baby’tje erg ontevreden gedrag laat zien. Ze (laten we haar voor het ...
Lees meer
Zand mag ook naast de zandbak.

Zand mag ook naast de zandbak.

Het onderwerp " kinderen zelf laten ervaren" wordt veel besproken en daar zijn veel verschillende visies over. Ik blijf erbij ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]