Een paar maanden geleden gaf ik een ouderavond op een peuterspeelzaal. Daar hadden ze net ingevoerd om bij het fruitmoment geen sap meer te drinken, maar water of thee.
Daar waren niet alle ouders het mee eens.
“Water drinken vind ik zielig”, “Water drinkt hij niet, jullie laten hem dus uitdrogen als hij niets anders meer krijgt”. “Water mee naar school, nee iedereen een pakje en mijn kind water, zielig”

Dit waren een aantal reacties van ouders.
Dit zijn veel gehoorde reacties, maar is het nu ook echt zielig als je kind water drinkt? Als we kijken naar de cijfers dat 12% van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar overgewicht heeft en 3% obesitas, (Bron:Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor, CBS i.s.m. RIVM, 2015.) vind ik dat we dat voor moeten zijn. En zeker in de kinderopvang daar een goed steentje aan bij kunnen dragen, om het voorbeeld te geven, door er bijvoorbeeld beleid op te maken en om ouders te informeren.

Even een stukje achtergrond informatie:

Waarom trekken kinderen naar zoete smaken?
De voorkeur naar zoet is aangeboren. Zoet vinden kinderen van kleins af aan erg lekker. Deze aangeboren voorkeur voor zoet heeft twee redenen. Allereerst staan in de natuur de smaken bitter en zuur voor dingen die niet goed zijn. Bitter en zuur waarschuwen in de natuur voor giftige stoffen. De voorkeur voor zoet is een soort van aangeboren “overlevingsmechanisme”.
Maar ook komt de voorkeur voort uit de sterke behoefte voor koolhydraten (zetmeel en suikers) voor de enorme groei die de kinderen hun eerste jaar doormaken.

Een kind heeft dus veel calorieën nodig op een dag om de dag goed door te komen. Maar de kwaliteit van deze calorieën is erg belangrijk. Suikers zijn “lege” calorieën, dat betekent dat er geen voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in zitten.
Regelmatig suiker leidt tot tandbederf en het draagt bij aan de ontwikkeling van overgewicht.
Drink bijvoorbeeld veel water en leer jezelf en je kind aan dat drinken van water is voor de dorst en dat ander drinken iets extra’s is.
Begin zo vroeg mogelijk met het aanbieden van water of thee!

(Bron: voedingscentrum)

Water drinken kun je ook heel leuk maken, door er fruit aan toe te voegen. Een grote kan of glas met water en fruit ziet er erg gezellig uit. En het smaakt ook nog eens heel goed!

Geef het goede voorbeeld! Drinken jullie al water?

Geef een reactie op dit artikel

Renate Kalkman

Ik ben Renate Kalkman 34 jaar oud en woon in Tilburg samen met mijn vriend en sinds bijna 6 maanden ook met onze dochter Indre. Ze is een vrolijke meid en begint nu ook steeds meer hapjes te eten. Ook thuis kan ik nu de kennis over voeding in praktijk brengen.
Ik ben in 2000 afgestudeerd voor Sociaal Pedagogisch Werk. Daarna heb ik 8 jaar gewerkt in de kinderopvang als pedagogisch medewerker op groepen met kinderen van 0 tot 4 jaar.
Ondertussen ben ik de HBO studie Management zorg en welzijn afgerond. En ruim een jaar gewerkt als leidinggevende kinderopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen.
Daarna opzoek gegaan naar een nieuwe uitdaging en beland in de kinderopvang software. Heel iets anders, wel veel contact met de kinderopvang branche om hun administratieve processen te ondersteunen en ze te adviseren.
In 2012 een studie Kindervoeding advies gaan doen, om weer meer pedagogisch bezig te kunnen zijn met kinderen en hun verzorgers. Zo ook weer meer betrokken in de kinderopvang door het verzorgen van bv. informatieavonden. In 2013 mijn diploma gehaald. Momenteel ben ik bezig met de opleiding gewichtsconsulente om zo uiteindelijk het hele gezin te begeleiden naar een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Restjesdag

Restjesdag

Je kent het wel: wortels en een komkommer die bijna hun houdbaarheid verliezen en wat boterhammetjes die oud liggen te ...
Lees meer
Lekkere activiteiten voor in de zomervakantie

Lekkere activiteiten voor in de zomervakantie

De laatste schoolweek is bij ons aangebroken, dus we zijn druk bezig met de voorbereiding van de zomervakantie. Naast speurtochten, ...
Lees meer
Goed gevoed!

Goed gevoed!

Je kunt op vele manieren aandacht hebben en geven aan voeding Waar we misschien niet altijd bij stilstaan is dat ...
Lees meer
Happy New Year - vuurpijl snack

Happy New Year – vuurpijl snack

De kinderen vonden het een leuk idee om het nieuwe jaar nogmaals te vieren, maar dan op de BSO! Daarbij ...
Lees meer

Andere berichten

Later als ik groot ben

Later als ik groot ben

Je weet het vast nog wel. Op het schoolplein kreeg je het zoveelste vriendenboekje in je handen gedrukt. Of je ...
Lees meer
Leren verwonderen

Leren verwonderen

Een klein vingertje glijdt over het raam, waarop zich ijskristallen hebben gevormd. “Ster”, zegt het meisje met een grote glimlach ...
Lees meer
Loose Parts Play, spelen met losse materialen

Loose Parts Play, spelen met losse materialen

Ik vind het altijd heerlijk om te zien: Kinderen die buiten wat “aanrommelen”. Op het eerste gezicht geen vastomlijnd spel ...
Lees meer
De kinderboerderij

De kinderboerderij

We lopen bij het Kasteel van Geldrop, op weg naar de kinderboerderij. Het is een beetje grauw vandaag, waarschijnlijk valt ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]