De eerste schooldag

Maandagmiddag, 15.00 u. In de groep hoor ik de schoolbel gaan. Binnen vijf minuten is het gedaan met de rust, het nieuwe schooljaar is begonnen…..

Vol energie en verhalen komen de kinderen binnen. Ze willen allemaal gehoord worden en vertellen of laten zien wat ze in de vakantie allemaal beleefd hebben. Het bruist en bubbelt op de groep; ze lachen, schreeuwen en stoeien. Ik doe mijn best iedereen te zien en te horen en mijn aandacht zo eerlijk mogelijk te verdelen. Zelf vind ik het heerlijk om iedereen weer te zien, ik geniet van de stralende koppies, de leuke verhalen en de overvloed aan energie.

Advertentie
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

Weer wennen

Bij sommige kinderen is heel goed te merken dat het even wennen is om weer naar school te gaan; zij zijn moe, net wat drukker of juist stiller dan normaal. Ook zijn er kinderen die het stiekem toch een beetje spannend vinden na een paar weken (en in sommige gevallen 6 weken) niet op de bso te zijn geweest. Even een knipoog of een knuffel en het gezien worden door mij haalt de spanning eraf. Langzaam neemt het lawaai een beetje af en keert de rust terug.

De eerste schooldagen (weken) zijn ook weer een periode van onderling aftasten. Wat voor groep hebben we dit jaar en hoe zijn de rollen verdeeld? Welke kinderen gingen er weg, zijn van dagen veranderd of kwamen erbij? Wie zijn nu de leiders, de volgers, de buitenbeentjes en de solisten?

Observeren

Ik ben in deze periode vooral aan het observeren. Heeft die nieuwe jongen wat extra aandacht nodig of vindt hij het fijner om even met rust gelaten te worden? Wie neemt de leiding in de groep, doet diegene dat op een fijne manier of moet ik wellicht bijsturen? Dat meisje dat nu nog niet mengt bij de groep, voelt zij zich onveilig of speelt zij gewoon graag alleen?

Het liefst laat ik iedereen zelf zijn plekje weer vinden, waar nodig stuur ik bij of vraag ik na. Die jongen die de leiding neemt, fluister ik even toe dat hij dit ook best aardig kon zeggen. Het meisje dat nog erg moet wennen, koppel ik aan een klasgenootje dat haar wegwijs kan maken. Zo vinden we samen onze weg weer.

De eerste dagen van het schooljaar kom ik moe maar voldaan thuis. Moe van alle herrie, het gestuiter en het observeren. Voldaan omdat ik het heerlijk vind om te zien hoe de kinderen genieten, hoe iedereen langzaamaan zijn eigen plekje vindt en hoe er iedere dag weer een beetje meer rust op de groep komt.

Allemaal veel plezier en veel succes deze eerste dagen!

Over Marielle Zee

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Mariëlle, ik ben 43 jaar oud en woon in het mooie Eindhoven. Sinds de zomer van 2000 werk ik in de kinderopvang. De eerste 15 jaar heb ik bij een grote kinderopvangorganisatie in Eindhoven gewerkt als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als overblijfcoördinator op een grote basisschool. Nu werk ik alweer 3 jaar op een particulier kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker BSO en BSO coördinator. Naast mijn werk in de kinderopvang ben ik coach bij Petje Af (een weekendschool voor kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar), schrijf ik recensies voor NBD Biblion, ik blog en ik studeer HBO Pedagogiek.
Ik ben een echte BSO-leidster, ik kan daar al mijn enthousiasme en energie in kwijt en vind de afwisseling die het biedt heerlijk. Samen met ze spelen, kletsen en lachen en daarnaast kinderen die iets extra’s nodig hebben begeleiden, ik vind het heerlijk en ga iedere dag met plezier naar mijn werk. De oudste BSO kinderen (vanaf 9 jaar) hebben een speciaal plekje in mijn hart. Die prépubers die enerzijds al heel groot zijn en anderzijds nog heerlijk ‘kind’ zijn vind ik echt geweldig, ik geniet volop van de gesprekken die ik met ze heb en vind het een leuke uitdaging om met hen vorm te geven aan de groep en de activiteiten.
In mijn blog laat ik jullie meekijken op mijn BSO, deel ik tips en adviezen voor de omgang met de oudste kinderen, deel ik succeservaringen en mislukkingen en geef ik ideeën voor leuke activiteiten voor de 9plus.
Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn blog vinden, reacties, ideeën en tips zijn altijd welkom. Veel leesplezier en tot snel!

Bekijk mijn website

Gerelateerde berichten