En weer hoor je jezelf zeggen: ‘Ja hoor, alles is goed gegaan, lekker gegeten en gedronken, en ook nog heerlijk geslapen. Geen bijzonderheden eigenlijk!’
Herken je dit?
Sta eens stil bij de reden van een dergelijke overdracht…. Uit gewoonte? Niets te delen? Speelt tijd of tijdstip een rol? Soms misschien een combinatie. Je hebt het vast weleens gezegd tegen een ouder, of wellicht zeg je het nog steeds regelmatig.

Wat zegt deze overdracht?

Het geeft een zeer algemeen beeld, wat op elk willekeurig kind van toepassing kan zijn. Jammer, een gemiste kans! Want wat zegt het specifiek over dít kind? Wát is goed gegaan? Wát is lekker gegeten? Wát is heerlijk geslapen? Woordjes als goed, lekker en heerlijk zeggen nog te weinig…
Hoe leuk is het om als ouder te horen dat je kind zelf de boterham heeft gesmeerd met de tong uit de mond, rode wangen en vol trots KLAAR heeft geroepen. En vervolgens twee boterhammen met een grote glimlach heeft gegeten. Ikzelf als ouder zou dit zo voor mij kunnen zien, en dit geeft mij een glimlach. Daarnaast zegt het bijvoorbeeld ook wat over de motorische ontwikkeling en zelfstandigheid van het kind. Dit zegt zoveel meer dan: Lekker gegeten!

Visitekaartje van de organisatie!

Jij bent het visitekaartje van de organisatie. Een ouder zal het beeld van de kwaliteit van de opvang grotendeels bepalen aan de hand van het contact met de pedagogisch medewerkers. Je hebt met de ouders vooral contact tijdens de overdrachtsmomenten. Daarom is het van belang om overdrachtgesprekken professioneel aan te pakken. Deze overdrachtsmomenten zijn dus dé momenten waarop jij kan laten zien waarom kinderen bij jóuw organisatie op de juiste plek zijn. Je laat merken dat je het kind echt hebt gezien, vertelt iets over zijn ontwikkeling en je luistert naar de ouder.
Een beeldende en specifieke overdracht helpt daarbij. Ouders hebben weleens de angst dat hun kind niet genoeg gezien wordt op een groep en daardoor vergeten wordt. Natuurlijk zien jullie ieder kind! Laat dat ook zien aan ouders, dit vinden zij belangrijk!

Geen bijzonderheden?

In trainingen hoor ik regelmatig: ‘Wat moet ik nu toch weer vertellen?’ De inspiratie is soms op!
Hoezo geen bijzonderheden? Okee, niet iedere dag is een mijlpaal te delen, zoals een eerste stapje, eerste keer plassen op het potje of het smeren van een eigen boterham. Toch zijn er genoeg aanknopingspunten die je kunt gebruiken om iedere overdracht weer persoonlijk en uniek te maken. In je werk observeer je de kinderen. Gebruik deze observaties en verwerk je waarnemingen in je overdracht.

Pedagogische meerwaarde

In een goede overdracht laat je de pedagogische meerwaarde van jouw opvang ervaren! Jouw waarnemingen zeggen namelijk veel over de manier waarop jullie professioneel naar kinderen kijken. Het komt mogelijk bij de jaarlijkse observatie aan bod, maar het is zonde om ouders maar eens per jaar jullie pedagogische meerwaarde te laten ervaren. Daarbij hoef je niet zoveel anders te doen dan in je dagelijkse werk. Jij doet de dingen die je doet met een bepaalde gedachte en met een pedagogisch plan. Je kijkt naar kinderen met deze blik. De uitdaging is alleen om dit ook te laten zien aan ouders.

Buitenschoolse opvang

Ook op de BSO is een goede overdracht belangrijk! Deze ouders zie je minder vaak, dus is het wel zo belangrijk om het goed te doen. Het is misschien niet altijd mogelijk om iedere dag alle ouders een unieke beeldende overdracht te geven. Het is een misverstand om te denken dat de kinderen op deze leeftijd alles zelf kunnen vertellen aan ouders. Het effect van een overdracht met specifieke waarnemingen is nog steeds groot, ook al lukt het maar één keer per week of zelfs aantal keer per maand. Laat als BSO je meerwaarde zien in de overdracht. Ook op de BSO zijn genoeg aanknopingspunten. Bijvoorbeeld wat je hebt gezien in het samenspel met anderen, wat een kind zelfstandig heeft gedaan of welk initiatief het kind heeft opgestart.

Het effect van een goede overdracht

Je laat zien dat je betrokken bent bij het kind en bij de ouder. En de ouder gaat met goed gevoel naar huis. Jij (en dus de organisatie) straalt professionaliteit uit. Met een beeldende overdracht hebben ouders het gevoel dat ze als een vlieg op de muur mee hebben kunnen kijken. En weet je wat ook nog eens leuk is? Als jij beeldend vertelt, ga je zelf ook stralen. Het filmpje trekt als het ware weer aan jezelf voorbij. Automatisch praat je vervolgens met je handen en straal je enthousiasme uit. Ouder blij, jij blij, organisatie blij.
Wil jij leren hoe je in 2 minuten een glimlach bij de ouder tovert door een aansprekende en inhoudelijk sterke overdracht? Kom dan naar de Masterclass Communiceren met ouders – Laat zien wat je in huis hebt! verzorgd door Parenticom op de Kinderopvang Inspiratiedag.

Tijdens deze masterclass leer je:

-wat ouders willen weten;
-hoe je een overdracht op een aansprekende manier kunt brengen;
-hoe je in gemiddeld 2 minuten een inhoudelijke en aansprekende overdracht kunt geven;
-wat inspirerende aanknopingspunten zijn voor een leuke en zinvolle overdracht.
Tot 15 juni!

Vraag informatie aan over de Kinderopvang Awards of meld je direct aan

Ja, ik meld me aan
Naar de website

Informatie aanvragen

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Over Nicole van Asten

Directeur en trainer Parenticom. Parenticom is de ervaren aanbieder van communicatietrainingen in kinderopvang en basisonderwijs! Uw organisatie begeleidt kinderen in hun ontwikkeling? Dan spelen contacten met ouders en onderlinge samenwerking een grote rol. Parenticom trainingen maken uw communicatie intern en met ouders effectiever. 
Wij staan bekend om onze no-nonsense aanpak en concrete werkwijze, de kennis van en het begrip voor wat er speelt bij onze doelgroepen, het doen staat centraal, aanpak sluit goed aan bij de leerstijlen van de deelnemers en onze zorg en actieve bijdrage voor de borging

Al vele jaren ben ik met veel plezier en passie betrokken bij Parenticom, als trainer en achter de schermen. Vanaf januari ben ik de trotse eigenaar en directeur van Parenticom & Partners.
Als moeder van Dane (5) en Marit (7), ben ik ook klant van een kinderopvangorganisatie. Door mijn werk heb ik nog meer respect en bewondering gekregen voor het werk van pedagogisch medewerkers. Naast mijn werk ben ik graag betrokken op de school van mijn kinderen. Ik ben een sociaal wezen en muziek is een hele grote passie. Momenteel zing ik met veel plezier in een theaterkoor.

Communicatie is net als muziek. Het is de toon die de muziek maakt!

Bekijk mijn website

Gerelateerde berichten