Met rode wangen, sommige met een overal, laarzen aan, zie je ze buiten lopen. Nee niet lopen maar struinen, op ontdekkingstocht naar kleine kriebelbeestjes. Een loeppotje in de ene hand, de verrekijker in de andere. Turend naar het hoge gras hebben ze er een gevonden; een lieveheersbeestje! En tegelijkertijd vindt een ander kind een worm. ‘Voorzichtig’ roepen de kinderen die er al gauw omheen staan, ‘want je mag hem niet pijn doen’. De worm in het loeppotje wordt vol enthousiasme getoond aan de pedagogisch medewerker. ‘Die gaat even logeren in het wormenhotel’ roept ze enthousiast. Het lieveheersbeestje is alweer weggevlogen, maar niet voordat de kinderen de stippen op zijn vleugels hebben geteld.

Zomaar een heerlijk momentje.

Hoe ouderwets het ook klinkt, met de komst van (spel)computers, tv en tablets is buitenspelen ondergeschikt geworden. Heel jammer want het is zo fijn, zo gezond en zo goed voor allerlei ontwikkelingsgebieden. Daarnaast ben ik van mening en heb ik ook de ervaring dat groene kinderopvang qua onderscheidenheid erg in trek is. Want ook sommige ouders weten dat hun kind minder vaak buiten speelt dan dat ze graag zouden willen, dus hoe fijn is het dat de kinderopvang hier wel voor zorgt.

Media en buitenspelen

Steeds meer media speelt in op buitenspelen zoals bijvoorbeeld Jantje Beton en ineens was daar een tijdje geleden de campagne van Veiligheid.nl over Risicovol buitenspelen. Het expertisecentrum voor veilig opgroeien stelt dat risicovol buitenspelen een positieve invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Tja dat wist ik al en vele met mij. Er zijn best wel wat goede ervaringen in het land te vinden met groene kinderopvang, er zijn talloze boeken verschenen over het belang van natuurbeleving voor het jonge kind, er bestaat een Stichting Groen Cement die kinderen probeert in contact te brengen met natuur via de kinderopvang en toch is het opzetten van een groen kinderdagverblijf of groene BSO of zelfs het introduceren van avontuurlijk buitenspel iets wat niet altijd voor de hand ligt.

Groene visie

‘Hebben mijn medewerkers wel groene vingers?’, ‘is ons speelgebied wel groen genoeg’, ‘moet je ook naar buiten als het regent of heel erg koud is’, ‘krijgen we geen problemen tijdens de GGD inspectie met het nemen van die risico’s?’, ‘hoe krijgen we de ouders enthousiast?’, ‘waar moet ik aan denken en waar beginnen we?’. Allerlei vragen die wellicht in je hoofd zitten en waar je antwoorden op wilt of mee aan de slag wilt gaan.

Een kinderopvang in een avontuurrijke en natuurrijke omgeving waar kinderen nog echt buiten kunnen spelen. Er kunnen timmeren, hutten kunnen bouwen, moddersoepjes maken, klimmen, klauteren, bouwen, kunnen werken in een moestuin, dieren verzorgen, kriebelbeestjes zoeken, pijl en boog schieten, picknicken en vooral er heel veel ruimte hebben. En waar ook de groene visie naar binnen wordt gehaald met natuurlijke materialen, planten, dieren, kweekkasjes en oog voor duurzaamheid en milieu. Het kan al heel simpel en begint bij simpelweg iedere dag de jassen aandoen en met een nieuwsgierige open blik de natuur opzoeken en die vind je al in een plantsoen, tussen de struiken en in een hoge boom.

De kunst is hiervoor geen strak aangelegde tuin met toestellen en gekunstelde speelplekken maar meedeinen op de fantasie van kinderen. Met kleine middelen kun je al heel erg veel als je maar de juiste instelling hebt dat natuurbeleving voor kinderen heel goed is en dat je als team graag voor de kinderen naar buiten wilt.

Hoe pak je dat aan? Als startende kinderopvang of als kinderopvang die graag wilt vergroenen of avontuurlijk buitenspelen wilt gaan introduceren. Met je team, collega’s, de ouders, de inspectie, je gebouw, je tuin, hoe veranker je dit in je pedagogische visie, waar vind je nuttige informatie en uitdagende spelideeën en praktische handvaten tips?

Congrestival Avontuurlijk buitenspelen

Nieuwsgierig? Kom op 9 mei naar het congrestival Avontuurlijk buitenspelen. Hier geeft Aukje de workshop “Hoe implementeer je een groene visie in jouw organisatie”. Ben je geïnteresseerd, bekijk het gehele programma en boek meteen jouw tickets.

Programma
Tickets
Contact

Geef een reactie op dit artikel

Aukje Vlaanderen

Ik ben Aukje Vlaanderen, eigenaar van groene kinderopvang Natureluur in het zuiden van ons land. Geïnspireerd door buitenlandse voorbeelden van Adventure Playgrounds in Engeland en de outdoor nursery’s in de Scandinavische landen had ik na 20 jaar werken in de kinderopvang heel erg de behoefte om een eigen groene kinderopvang op te zetten. Inmiddels trotse eigenaar van twee locaties; een BSO in het bos en een groene peutertuin en BSO op een prachtige ontdekplek. Ook organiseren we natuurfeestjes. Ik vind natuurbeleving en kinderen onlosmakend met elkaar verbonden en ben nog lang niet klaar met mijn passie ambitie om nog veel meer kinderen met natuur te verbinden. Daarom geef ik naast mijn eigen kinderopvang graag informatie aan anderen die dit ook willen bijvoorbeeld in de vorm van een gastles of workshop.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Confriends trainingen www.confriends.nl

Hebben jullie al teamdoelen voor 2019?

Jaardoelen stellen is belangrijk Doelen stellen met je team geeft richting, zodat iedereen weet: waar gaan we voor en wat ...
Lees meer
Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering

Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering

“Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering”. Een quote die ik ergens heb gelezen en mij sindsdien ...
Lees meer
De kinderopvang is niet duur dankzij NETTOBIJDRAGE

De kinderopvang is niet duur dankzij NETTOBIJDRAGE

Sinds de lancering van NETTOBIJDRAGE spreek ik veel kinderopvangorganisaties over hun prijspolitiek. Deze gesprekken hebben mij veel nieuwe ideeën opgeleverd ...
Lees meer
Werven is verleiden

Werven is verleiden

Wow, wat een dynamische arbeidsmarkt! Om aan voldoende pedagogisch medewerkers te komen moet je als kinderopvangorganisatie tegenwoordig meer doen dan ...
Lees meer

Andere berichten

De meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

De meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Wanneer je wordt uitgenodigd om op gesprek te komen is het van belang dat je jezelf goed voorbereid. Uiteraard zal ...
Lees meer
Zijn wij de meest klantgerichte organisatie in de regio?

Zijn wij de meest klantgerichte organisatie in de regio?

Hoe het allemaal begon… Ik word gebeld door een collega: “Paula, moet je nu eens horen”. Vertel! “We werden net ...
Lees meer
Tip voor de Nationale Voorleesdagen

Tip voor de Nationale Voorleesdagen

Ze staan weer voor de deur, de Nationale Voorleesdagen! In dit blog wil ik jullie kennis laten maken met het ...
Lees meer
Einde van het schooljaar

Einde van het schooljaar

Het is einde van het schooljaar is bijna in zicht. Bijna 40 weken zwoegen, zweten en het vooral ook heel ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]