Ik weet het nog heel goed… Het moment dat ik opkwam voor mijn waarden en normen tegenover een hele grote groep medewerkers die in de weerstand was.
Nazomer tweeduizend-en-nog-wat. Ik werkte als regiomanager bij een kinderopvangorganisatie. De crisis vierde hoogtij. Ondanks alle inspanningen konden wij helaas niet voorkomen, dat ook wij moesten gaan reorganiseren.
Aan het eind van een lange werkdag hadden we een informatiebijeenkomst gepland voor alle door de reorganisatie getroffen medewerkers. De toenmalige directeur-bestuurder, een zeer authentieke en toegankelijke directeur, deed er deze avond alles aan om dit meer dan vervelende bericht op een zo duidelijke doch empathisch mogelijke manier mee te delen.
Ondanks dat liepen de emoties hoog op, en hier en daar neigden de grenzen van fatsoen en respect te worden overschreden. Aangezien wederzijds respect toen ook al één van mijn kernwaarden was, had ik eigenlijk direct een interventie willen én moeten doen.
Maar toch aarzelde ik nog even. Om diverse redenen was ik er tijdens mijn jeugd van overtuigd geraakt, dat ik niet het volledige recht had om te spreken. Hierdoor zou er een goede kans zijn, dat ik in emotie zou gaan schieten als ik nu het woord nam tegenover zo’n grote groep. Ik zou dan weer geconfronteerd kunnen worden met dat stukje oud zeer.
Natuurlijk slijt een dergelijke overtuiging deels naarmate je ouder wordt, maar in dit geval bij mij dus nog niet genoeg. Daarom had ik wel al actief kleine stapjes gemaakt richting het transformeren van deze negatieve overtuiging. Ook had ik mezelf stap voor stap vertrouwd laten raken met weerstand in steeds grotere settings. Maar ik betwijfelde of ik al bestand was tegen deze situatie.
Maar iets in mij wilde zo sterk, dat ik nu direct opkwam voor mijn kernwaarden. En ook mijn verstand had een duidelijke mening; ik moest toch ooit gaan leren dealen met weerstand van een grote groep. Hoe zou ik anders kunnen doorgroeien op de managementladder?
Dus na enig getwijfel toch opstaan, diep ademhalen en zoveel mogelijk vanuit mijn kracht aan het woord. En het ging goed gelukkig! De vervelende emoties bleven uit; de blokkade was blijkbaar toch al volledig opgeheven.
En nu? Nu weer verder groeien als persoon én als manager. Op naar de volgende breakthrough!

Het ontdekken van het authentiek leiderschap

De dag na deze heftige avond pakte ik het boek authentiek leiderschap van Bas Blekkingh erbij. Dit boek had ik ooit eens gekregen, maar nog nooit écht goed gelezen. Dus lekker op de bank liggen en lezen maar. Ik werd direct gegrepen door dit boek. Wat een inzicht en inspiratie kreeg ik hiervan!
Nu, tig boeken, tig ervaringen en vele breakthroughs later, ben ik als leidinggevende ondertussen behoorlijk authentiek. En dat heeft ongelofelijk veel voordelen voor mij als leidinggevende, maar ik denk ook voor de mensen met wie ik werk.
Met mijn blogs hoop ik het authentiek leiderschap voor jou ook toegankelijk te maken. Maar voordat ik verder ga met deze blogs, lijkt het mij handig, dat ik eerst even de definitie geef van authentiek leiderschap. Dus hierbij even mijn vrij vertaalde persoonlijke definitie.
 

Authentiek zijn is:

  • Precies weten wie je bent (altijd en dus ook in alle situaties).
  • Precies weten wat je kunt (talenten).
  • Precies weten wat je wilt (wensen).
  • Weten ‘waarom je hier op aarde bent’. Waar ligt jouw passie? Wat wil je neerzetten in dit leven? Welke boodschap wil je uitdragen? (missie).
  • Weten op welke wijze je jouw missie gaat verwezenlijken (visie).
  • Wens en talent kunnen combineren in jouw leven en hierdoor succesvol kunnen zijn.
  • Exact weten wat jouw waarden en normen zijn en deze altijd een plek weten te geven.
  • Nog veel meer, maar dat past niet allemaal in mijn eerste blog.

En het mooie is, dat dit alles voor iedereen beschikbaar en bereikbaar is! Jouw authenticiteit zit namelijk al in je (het is moeilijk te worden wie je al bent). Het is alleen nog een kwestie van het voor jezelf toegankelijk maken van dit alles. Zo heeft de bovenstaande breakthrough mij ook weer een stap dichterbij mijn authenticiteit gebracht. En zo zijn er bij jou vast ook nog wat dingen die jouw authentiek leiderschap in de weg staan.
 

Wat mag je verwachten?

De komende blogs neem ik jou graag mee op reis naar jouw persoonlijke versie van authentiek leiderschap. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is deze blogs te lezen en aan de slag te gaan met de dingen die ik je aanreik. Een gezonde dosis zelfreflectie is dan wel een vereiste!
Ik zou het trouwens fijn vinden om de blogs samen met jou nog leerzamer en levendiger te maken door interactie. Dus als je zelf ooit een breakthrough hebt mogen ervaren, of op het punt staat er één te realiseren, vragen hebt of leuke casussen…. deel het met ons!
Hartelijke groet,
Ramon Buijs
(NB: alle medewerkers hebben gelukkig hun weg gevonden na de reorganisatie.)

Over Ramon Buijs

Vader van twee mooie dochters en de man van Cathelijn. Ik werk momenteel als directeur bij Speel-Inn en Jump-Inn Kinderopvang. Daarnaast bieden Cathelijn en ik managers in de kinderopvang trainingen en leergangen aan. Dat doen we onder de naam Insight Management. De onderwerpen authentiek leiderschap, visievorming en succesvol creëren staan centraal in ons aanbod.

Bekijk mijn website

Gerelateerde berichten