Man, man, man, wat gebeurt er veel in babyopvangland! We horen overal geluiden dat iedereen zich zorgen maakt over hoe je aan goed personeel komt, hoe je volgend jaar gaat voldoen aan de BKR-regeling en hoe je überhaupt financieel overleeft door de hoge kosten. Deze grote zorgen hebben een directe weerslag op de huidige pedagogische kwaliteit. In dit blog delen Nathalie en Sanne hun visie over hoe je NU al kunt zorgen voor ultieme kwaliteitsverbetering in de babyopvang (en niet over 1-5 jaar).

Je herkent vast en zeker ook het gevoel als geen ander dat je op dit moment geleefd wordt op je werk. Regelzaken m.b.t. alle veranderingen vreten super veel energie. Je bent continu aan het rennen en aan het vliegen en je hebt het gevoel dat je constant achter de feiten aan loopt. Begin je langzamerhand aan jezelf te twijfelen of je de kwaliteitsverbetering wel voor elkaar krijgt en heb je steeds vaker het gevoel dat dit niet het werk is waar je blij van wordt?

Dat snappen wij als geen ander. Wij hebben ook een periode (alweer 10 jaar geleden) meegemaakt dat alles ons te veel werd en dat we uiteindelijk thuis kwamen te zitten met burnout-klachten. Helaas zien we steeds meer (locatie)managers, directie, houders en pedagogisch medewerkers die het werkveld verlaten, omdat het allemaal te veel wordt.

Dit is niet wat we jou, je teams en de baby’s gunnen. Het is namelijk funest voor de ontwikkeling van baby’s en de huidige kwaliteit. De manier waarop we nu met zijn allen in de stressmodus en overlevingsstand zitten, zorgt juist voor stagnatie en niet voor die vooruitgang in de kwaliteit die we voor ogen hebben. Het lijkt wel of we pas weer adem durven te halen als alle veranderingen voorbij zijn.

“Als we over vijf jaar alle pedagogisch medewerkers die met baby’s werken getraind hebben, dan kunnen we weer investeren in de rust en ontspanning die nodig is.”

Wij weten uit jaren ervaring hoe je de overlevingsmodus en stress die er nu heerst, a la minute kan ombuigen naar meer rust. Zodat we niet pas over 1- 5 jaar, die kwaliteitsverbetering krijgen die jij voor ogen hebt, maar dat je nu al de eerste stap zet. Een stap vanuit rust en liefde voor jezelf, je team en de baby’s.

Hoe? Durf je gevoel te laten spreken. Durf vanaf nu te kiezen om je niet meer te laten leiden door de stress en stop met overleven. Heb de moed om te kiezen voor rust, voor jezelf, voor je team(s) en voor de baby’s. Dit zorgt ervoor dat je ruimte schept om vanuit rust te voelen en te kijken waarin jij en je team nu mogen ontwikkelen. Met als resultaat dat je stopt met alleen maar bezig te zijn om te overleven en kijkt waarin je nu moet investeren om echt te zorgen voor die kwaliteitsverbetering.

“Ja ja Nathalie en Sanne, dat klinkt heel mooi, maar dat is echt niet haalbaar en realistisch in de huidige praktijk!”

Dit kan heel onwerkelijk lijken op dit moment. Gelukkig is dat het niet. Kwaliteitsverbetering, waarbij rust en liefde de boventoon voert, is niet onhaalbaar. Jij kunt het zelfs NU voor elkaar krijgen.

Wij geven je in de online lezing van 9 juli simpele en haalbare tips, die direct zorgen voor minder stress, meer rust en directe kwaliteitsverbetering. Dat is wat zo hard nodig is om de baby’s op dit moment te geven waar ze recht op hebben.

Naast deze ultieme tips vertellen we je ook nog eens alles over het Step Forward Congrestival. Je  krijg je de kans om tijdens deze online lezing tickets hiervoor te boeken, waar je ook nog eens een mooi extra cadeau bij krijgt.

Voel maar eens of je deze stap nu durft te zetten. Om in het nu vooruitgang te creëren, waar de baby’s recht op hebben. Dan maken we stappen voorwaarts. Let’s do it!

Geef een reactie op dit artikel

Nathalie Hekking - Camacho & Sanne Bosmans

Wij, Nathalie en Sanne, (ortho)pedagogen bij Forsa inspireren je graag om je pedagogische blik te verruimen. We bloggen met herkenbare situaties en geven ideeën die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. Zodat jij vanuit jouw kracht de kinderen de ruimte geeft om te groeien tot autonome personen.

We werken met kinderopvang organisaties samen zodat er een sterk opvoedklimaat ontstaat. We adviseren en inspireren managers en pedagogische medewerkers, door middel van interactieve bijeenkomsten en coaching op de werkvloer. We merken dat het vooral gaat om het creëren van een nieuwe mindset over opvoeding. De pedagogische uitdagen komen vooral om de hoek kijken bij 'lastig' gedrag, juist bij lastig gedrag is het van belang om kinderen autonomie te verlenen en verbinding aan te gaan.

We gunnen alle kinderen dat ze de ruimte krijgen om te groeien tot autonome personen. We geloven dat pedagogiek niets meer of minder is dan een relatie met elkaar aangaan, om kinderen autonomie te verlenen. Wat ons betreft gaat het om samenleven en kinderen te zien als mensen, die het recht hebben om vanuit respect en gelijkwaardigheid behandeld te worden. Hiermee valt het belonen en straffen (ook negeren, geven van consequenties en apart zetten) weg.

In onze blogs willen we je inspireren om je pedagogische blik te verruimen. We geven praktische en prikkelende ideeën, zodat jij dit samen met je collega’s toe kunt passen in de kinderopvang. Heb je vragen, ideeën of wil je het pedagogische klimaat binnen je organisatie versterken? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Spelen is de motor voor ontwikkeling en bewegen is de brandstof

Spelen is de motor voor ontwikkeling en bewegen is de brandstof

De titel van mijn bijdrage op 22 mei is: “Spelen is de motor voor ontwikkeling en bewegen is de brandstof” ...
Lees meer
Geen hulpvraag. Hoe ga je dan een coachplan maken?

Geen hulpvraag. Hoe ga je dan een coachplan maken?

In je coaching en je coachplan zou je het liefste willen dat je uitgaat van de vraag van de pm’er ...
Lees meer
De vernietigende kracht van feedback

De vernietigende kracht van feedback

Janneke werkt al jaren in de kinderopvang. Ze is erg populair bij de kinderen en de collega’s. Haar manager Anja ...
Lees meer
Buslijn 158 in het jaar 1989

Buslijn 158 in het jaar 1989

De volleybal in mijn hand, alle blikken op mij gericht. Dit wordt alweer mijn derde, dus laatste, service. Vol concentratie ...
Lees meer

Andere berichten

Verhuisd!

Verhuisd!

Zoals jullie eerder in mijn blogs hebben kunnen lezen, waren wij ons op het KDV aan het voorbereiden op een ...
Lees meer
Vooroordelen

Vooroordelen

"Wat doe jij dan de hele dag? Een beetje met kinderen spelen en wat flesjes geven, meer is het toch ...
Lees meer
Welke veranderingen brengt de Wet IKK nog meer met zich mee?

Welke veranderingen brengt de Wet IKK nog meer met zich mee?

In de vorige drie blogs heb je al kunnen lezen wat de Wet IKK betekent voor de definitie van verantwoorde ...
Lees meer
Kosteloos materiaal is waardevol. 5x inspiratie.

Kosteloos materiaal is waardevol. 5x inspiratie.

Tijdens mijn reizen ben ik altijd gefascineerd hoe objecten en materialen een nieuwe functie krijgen. In tropische landen zie je ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]