Fotografie van kinderen op de groep: heel erg leuk, maar nog niet zo gemakkelijk.
Zeker foto’s die geschikt zijn om bijvoorbeeld op de website te plaatsen zijn niet zomaar gemaakt. Maar ook de kiekjes voor de ouders, van activiteiten op de groep, kunnen knap lastig zijn.
We hebben Liselotte Habets gevraagd om ons regelmatig van nuttige en inspirerende fotografietips te voorzien. We hopen dat jullie er verder mee komen!

Even voorstellen

Liselotte Habets, mode en kinderfotograaf en moeder van een kleine meid van bijna twee. Ik vind het nog steeds moeilijk om haar scherp en enigszins leuk op de foto zetten. Dit is een hele uitdaging en vergt een hoop geduld. Dat geduld heb ik echt moeten leren. Ik hield me namelijk eerst helemaal niet bezig met kinderfotografie en was gewend aan mooie modellen die gewoon deden wat ik vroeg. Tot dat ik inzag dat je juist door die spontaniteit van kinderen hele leuke en verrassende foto’s krijgt. Je weet van tevoren nooit hoe het er precies uit gaat zien. Het feit dat ze nooit stil zitten en vaak gekke bekken trekken zie ik nu als iets verrassends en inspirerends. De komende tijd zal ik via deze blog tips geven over hoe je de mooiste foto’s maakt van kinderen. Heb je zelf een vraag dan kun je me altijd een mail sturen.

Advertentie
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

Tips

1. Heb geduld. Kinderen doen vaak niet wat je wilt dat ze doen en het is ook lastig ze te laten poseren. Daar gaan ze vaak alleen maar raar van kijken. Spontane foto’s zijn altijd leuker. Kinderen hoeven niet altijd netjes in de camera te kijken en te lachen. Foto’s waarop de emoties van dat moment te zien zijn, zijn vaak veel interessanter. En als het niet lukt, probeer het dan een uurtje later nog eens. Grote kans dat ze dan wel willen meewerken.
2. Zoek een plek op met genoeg daglicht. De mooiste foto’s maak je buiten, of binnen vlak bij een raam. Als het binnen te donker is, krijg je vaak bewegende kinderen op beeld, of hele grote pixels, ook wel ruis genoemd. Dit laatste komt omdat de ISO-waarde dan vaak te hoog wordt (als je de camera in automatische stand hebt staan). Het voordeel van een hogere ISO-waarde is dat je bij minder licht wel een foto kan maken. Maar afhankelijk van de kwaliteit van de sensor in de camera zie je dan dus ruis toenemen vanaf ongeveer ISO 400. Sommige camera’s zijn wat gevoeliger hiervoor dan andere en het is in vergelijkende tests dan vaak ook een belangrijk punt. Naast ISO waarde zijn er nog twee belangrijke elementen op je digitale camera die de belichting beïnvloeden, namelijk sluitertijd en diafragma. Hier zal ik de volgende keer dieper op in gaan.

Gerelateerde berichten