Wiebelkonten in de groep? We kennen het allemaal. Jonge kinderen willen hun beweegkriebels graag kwijt. En het mooie is; jonge kinderen leren door te bewegen. Dat is dus dubbele winst. Bewegen stimuleert vrijwel alle ontwikkelingsgebieden van het jonge kind. Daarom bied je dagelijks begeleide beweegactiviteiten aan de kinderen op jouw groep aan. Dat doe je waarschijnlijk buiten, binnen, op de gang of misschien hebben jullie wel een gymzaal. Maar heb je wel eens gedacht om bewegen ook aan te bieden in een hoek bij jou op de groep?

Bewegen borgen in het dagritme

Op vrijwel iedere groep vind je verschillende hoeken, zoals een bouwhoek, huishoek, leeshoek, verkleedhoek etc. Waarom dan niet een beweeghoek? Juist bij organisaties die er voor kiezen om dagelijks ontwikkelingsgericht bewegen te borgen in hun dagritme, is de beweeghoek een goede aanvulling in het beweegbeleid. Het spelenderwijs uitdagen van bewegen kan namelijk uitstekend in een hoek op de groep.

Motorische ontwikkelingsdoelen

Omdat je in de beweeghoek bewegen anders aanbiedt dan bij geleid spel zorg je automatisch voor een variatie in je beweegaanbod. In de beweeghoek kun je bovendien met de individuele verschillen tussen de kinderen op het gebied van hun motorische ontwikkeling werken; ieder kan op zijn eigen niveau werken.

Een beweeghoek waar kinderen mogen springen, klimmen, klauteren, met zachte ballen gooien en balanceren past in de visie van een organisatie die bewust ontwikkelingsgericht bewegen dagelijks wil inzetten. Wat zijn de motorische ontwikkeldoelen voor deze groep, waarbij je rekening kunt houden met de ontwikkeldoelen van de verschillende kinderen. En dan nog een voordeel: de beweeghoek biedt jou als pm-er een extra observatiemoment. Kortom als je opbrengst gericht werkt mag een beweeghoek op jouw groep niet ontbreken!

Themagericht

Wissel maandelijks of per thema je aanbod af in de beweeghoek. Afhankelijk van je thema’s, VVE programma of motorische leerdoelen. Dit zorgt voor variatie in de bewegingsvormen, nieuwe uitdagingen en het aanspreken van andere motorische vaardigheden. Observeer de kinderen tijdens het spelen; sluit het aan bij het niveau van het kind of is het te makkelijk of juist te moeilijk om het zelfstandig uit te kunnen voeren? Pas aan waar nodig.

Materiaal

Kies voor voldoende materiaal waar kinderen hun fantasie en beweegkriebels kunnen uitleven. Zorg dat de kinderen uitgedaagd worden om uit zichzelf te bewegen. Kinderen moeten zelfstandig en veilig met het materiaal kunnen bewegen. Ook zijn er oplossingen te bedenken waardoor de andere hoeken geen last hebben van de beweeghoek.

Workshop of training bij jou op de locatie?

Wil je ook leren hoe je een beweeghoek op jouw locatie kunt maken?  Met plezier verzorgen wij een workshop bij jou op de locatie. In de workshop leer je welke criteria er zijn voor de beweeghoek, krijg je veel ideeën en tips voor materiaal, leer je hoe je motorische doelen kunt koppelen aan de beweeghoek en nog veel meer.

Kijk hier voor onze praktische workshop over de beweeghoek en vraag onze folder vrijblijvend aan.

Voor onze andere prikkelende trainingen over bewegen in de kinderopvang; neem gerust een kijkje op onze website

En ken je ons boek Spelenderwijs Bewegen van 0-4 jaar al? Een boek vol met praktische tips en kant en klare beweegprogramma’s. Lees hier meer over ons boek.

 

Geef een reactie op dit artikel

Eileen Kalkman en Miranda Rep

Wij zijn Eileen Kalkman en Miranda Rep van Confriends. Samen met ons team ontwikkelen en verzorgen wij met veel plezier trainingen op de werkvloer in de kinderopvang. Met onze traject aanpak zorgen we met elkaar voor een vitale kinderopvang.

Confriends inspireert en zet medewerkers in beweging! Onze trainingen en workshops zijn praktisch en prikkelend.

Wij verzorgen trainingen en trajecten op het gebied van;
-Effectief communiceren en samenwerken op de werkvloer; zowel met collega's als met ouders.
-Arbo, tiltraining, gezond werken en vitaliteit; preventie van ziekteverzuim.
-Spelenderwijs Bewegen en Beweegkriebels; ontwikkelingsgericht bewegen en gezonde leefstijl voor kinderen borgen in het dagritme.

Bel of mail ons gerust, we denken graag met je mee!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Buslijn 158 in het jaar 1989

Buslijn 158 in het jaar 1989

De volleybal in mijn hand, alle blikken op mij gericht. Dit wordt alweer mijn derde, dus laatste, service. Vol concentratie ...
Lees meer
Ben jij al lekker authentiek?

Ben jij al lekker authentiek?

Ik zal beginnen met een wijze uitspraak die ik ooit ergens gelezen heb. Een uitspraak die past bij het onderwerp ...
Lees meer
Breakthroughs en authentiek leiderschap

Breakthroughs en authentiek leiderschap

Ik weet het nog heel goed… Het moment dat ik opkwam voor mijn waarden en normen tegenover een hele grote ...
Lees meer
Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

Enige tijd geleden alweer verzamelde TO BE Kinderopvang op Facebook vragen van volgers. Dank je wel voor jullie vragen. In ...
Lees meer

Andere berichten

De dag van de leidster, volstaat dat?!

De dag van de leidster, volstaat dat?!

Vandaag is het de dag van de leidster. Terecht worden alle leid(st)ers in het zonnetje gezet. Geeft die ene dag ...
Lees meer
Spelen, leren en oefenen met Praattoppers van de Filosofiejuf!

Spelen, leren en oefenen met Praattoppers van de Filosofiejuf!

Vandaag geen recensie over een boek, maar iets anders… Werk jij ook met groepen? Waarbij de communicatie misschien niet altijd ...
Lees meer
Hompeltje & Pompeltje...ook zij zitten in de Liedjestas!

Hompeltje & Pompeltje…ook zij zitten in de Liedjestas!

De vorige keer zaten er ontdekflessen in mijn tas. Nu heb ik de tas omgetoverd tot Liedjestas! Ik heb een ...
Lees meer
Wat doet een scheiding met een kind?

Wat doet een scheiding met een kind?

Jaarlijks krijgen ruim 70.000 kinderen in Nederland te maken met een echtscheiding. Zodra ouders hun kind vertellen dat ze gaan ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]