Hoe onderscheid je je in de kinderopvang?
Ik denk dat bijna iedereen de crisis in de kinderopvang nog goed in zijn geheugen heeft. Ook bij ons op het kinderdagverblijf waren de gevolgen Groot, met een hoofdletter G.
Ik werk bij een kleine zelfstandige stichting. We hebben 1 locatie, met twee verticale groepen. Een jaar of 6 geleden hadden we nog volle groepen. Heus niet alle dagen, maar zeker op de bekende topdagen hadden we een wachtlijst. We werkten met een redelijk groot vast team.
Hoe anders is dat nu? Er werken nu nog maar 5 leidsters en onze leidinggevende. De groepen zijn soms slechts half gevuld en er zijn ook dagen dat er een groep dicht is en we samen voegen.
Maar we klagen niet. Want we zijn er nog! En dat is best iets om trots op te zijn. Heel heel langzaam begint de kinderopvang nu weer aan te trekken. In onze stad zijn drie grote kinderopvang organisaties. Zij hebben geld voor PR en je vindt ze dan ook bij elk evenement in de stad dat gezinnen trekt. Wij proberen daar ook aan mee te doen, maar het is best een belasting, omdat we dit allemaal zelf moeten doen. Er zijn hier geen speciale mensen voor. Geld om te adverteren? Is er niet. Hoe onderscheid je je dan en zorg je dat nieuwe ouders je toch vinden?

Mond op mond reclame

Mond op mond reclame is en blijft veruit de beste reclame die er is. Daarom richten wij ons vooral op de kinderen en ouders die nu bij ons zijn. We geven net een beetje meer.
Het eerste wat ons bijzonder maakt is onze kleinschaligheid. De knusse huisvesting en het kleine, maar vaste stabiele team zijn zeker een plus! Maar wat doen we nog meer?
We proberen ouders wat meer inzicht te geven over wat hun kinderen doen op de dagen dat ze bij ons zijn. Zo hebben we een mooie-momenten bord. Elke maand hangen we foto’s en verhaaltjes op van leuke (spel)situaties die er bij ons gebeuren. De kinderen vinden het geweldig, want het helpt hen bij het vertellen aan papa en mama wat ze gedaan hebben. Ook de ouders zijn erg positief.

Workshops

Iets anders wat we hebben geïntroduceerd zijn de workshops. Zelf hou ik erg van zingen en muziek. Ik ben er niet voor opgeleid, maar ken heel veel liedjes, gebaren, dansjes, en speel verschillende muziek instrumenten. Op woensdag ochtend is 1 van onze groepen leeg en zo is het idee ontstaan om workshops aan te bieden aan kinderen en ouders die dit leuk vinden.
Het idee sloeg aan! Per ochtend kunnen er maximaal 5 kinderen met hun papa of mama komen, meestal zijn er 3 of 4. De ouders leren mij op een andere manier kennen, de kinderen vinden het erg leuk om papa of mama eens op de groep te houden en de ouders leren elkaar en de vriendjes/ vriendinnetjes van hun kind ook kennen! Want na het half uurtje muziek, is er natuurlijk nog wat drinken voor iedereen.
Buiten de muziek geef ik ook peuteryoga workshops. Daar heb ik wel een opleiding voor gedaan. Peuteryoga is echt een feestje om te geven. Meer daarover schrijf ik in een van mijn volgende blogs! Benieuwd? Volg mij dan!
Hebben jullie nog leuke tips en ideeën om je te onderscheiden als klein kinderdagverblijf? Dan hoor ik het graag van jullie in de koffiebar!
Liefs, Doortje

Over Doortje

Mijn naam is Doortje en vanaf deze maand mag ik gaan bloggen voor To Be Kinderopvang. Super leuk! Het idee van een platform voor en door de kinderopvang spreekt mij heel erg aan. Situaties en visies met elkaar delen en zodoende van elkaar leren en elkaar inspireren.

Ik werk inmiddels 12 jaar in de kinderopvang op een kleinschalig kinderdagverblijf, met maar twee groepen. Ik werk op een verticale groep en daar beleef ik van alles.
Ik ben mij de afgelopen jaren gaan verdiepen en verrijken met kennis en vaardigheden waarmee ik mijn beroep nog beter en leuker wil kunnen uitvoeren. Zo studeer ik jeugd en ontwikkelingspsychologie en ben ik opgeleid als docent peuter en kleuteryoga. Ook doe ik veel met muziek.

Iedere maand zal ik een blog schrijven over mijn belevenissen of visie op bepaalde situaties in de kinderopvang. Ik hoop dat jullie ze met plezier lezen.

Gerelateerde berichten