Je hebt je voor 2018 nog zo voorgenomen om rust in te bouwen en de tijd te nemen om de medewerkers op de babygroep(en) te observeren en te coachen. Je weet hoe belangrijk het is om de pedagogiek op nummer 1 te zetten, omdat dit essentieel is voor de pedagogische groei die jij voor ogen hebt. Maar door alle to do’s en de hectiek van de dag, heb je het gevoel dat je het voornemen al in de prullenbak kunt gooien. In dit blog lees je hoe je er voor zorgt dat dit niet hoeft en kun je je aanmelden voor de challenge op 12 februari: Volledig beschikbaar voor team! 

Het is eind januari en je weet nu al niet hoe je al je to do’s weg moet werken. Naast de hectiek van de dag, waarin vaak van alles op het laatste moment geregeld moet worden, loop je ook tegen alle veranderingen aan die 2018 met zich mee brengt. De tijd die je in je agenda hebt vrij gemaakt om de babygroepen te observeren en te coachen, zijn weer weggevallen.

Met als gevolg dat er tot nu toe weinig veranderd in de teams. Het loopt over het algemeen allemaal wel. Maar je kunt zeker niet zeggen dat alle medewerkers echt volledig beschikbaar zijn voor de baby’s. Hopelijk raakt je team weer gemotiveerd naar aanleiding van de babycursus die zij binnenkort moeten gaan volgen. Je weet zeker dat hen dit de praktische tools geeft, om er voor te zorgen dat ze alle liefdevolle aandacht gaan geven die de baby’s nodig hebben.

We kunnen je vertellen dat dit van tijdelijke aard zal zijn, zolang jij zo druk blijft met allerlei andere zaken. We vinden dit echt niet leuk om te zeggen, maar het is zo waar. Ondanks de investering in alle cursussen en opleidingen voor pm’ers, zal er niets veranderen, als jij door alle drukte te weinig beschikbaar bent voor je team(s). Zolang jij geen ruimte hebt om je team te koesteren (zoals Marilse Eerkens zo mooi samenvat uit de talloze onderzoeken), zal er geen kwaliteitsslag plaats vinden. Je team heeft jouw steun nodig om gemotiveerd te blijven en de pedagogiek te borgen om elke dag weer volledig beschikbaar te zijn voor de baby’s en continu vanuit liefde te handelen.

Leuk, Nathalie en Sanne, maar dat is echt niet haalbaar binnen mijn functie!

Wij begrijpen dat dit moeilijk te geloven is. Toch weten we dat dit kan! Beschikbaar zijn voor je team is namelijk niet moeilijk of tijdrovend. Wij zien in de praktijk dat dit juist tijd en rust oplevert.

Ga met ons de uitdaging aan om dit voor elkaar te krijgen! Meld je aan voor de online challenge op 12 februari, door te klikken op deze link. Je ontvang een week lang elke dag een nieuwe uitdaging om de pedagogiek dagelijks op nummer 1 te zetten!

Een to do lijst is ontzettend fijn om overzicht te houden en het geeft een fijn gevoel. Bij ieder vinkje, geef je jezelf een kleine beloning. Maar het gaat om de balans tussen to do modus en to be modus. Vanuit de to be modus ben je namelijk in het moment zelf. Baby’s zijn van nature in deze to be modus. Ze zijn niet bezig met dingen af te krijgen, maar zijn op dit moment op deze plek aan het kijken, luisteren en voelen.

Dat kan jij ook. Door zo in het moment te zijn, voel je wat er gebeurd op dat moment. Deze informatie direct benutten zorgt ervoor dat je meer beschikbaar voor je team(s). Je legt hiermee de basis voor gemotiveerde team(s).

Op je to be lijstje schrijf je dingen op die je eraan herinneren waar het echt om gaat in de kwaliteit van de babyopvang, zoals; Ik luister met volle aandacht naar wat de medewerker(s) mij vertellen, ik zet mijn telefoon uit als ik op de groepen kom, ik doe mijn taken met aandacht, zonder te multitasken of ik geniet van mijn werk.

Zo zijn er nog meer inzichten en tools die over het hoofd gezien worden, maar essentieel zijn voor het motiveren van teams om de allerbeste babyopvang te bieden. Kijk op onze site en vraag het online programma Hart werken aan. Je krijgt het van ons cadeau! We gunnen het jou, je team(s) en de baby’s het dat jij ze toepast. We willen allemaal dat team(s) volop gemotiveerd zijn om continu liefdevolle aandacht te geven aan alle baby’s.

Geef een reactie op dit artikel

Nathalie Hekking - Camacho & Sanne Bosmans

Wij, Nathalie en Sanne, (ortho)pedagogen bij Forsa inspireren je graag om je pedagogische blik te verruimen. We bloggen met herkenbare situaties en geven ideeën die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. Zodat jij vanuit jouw kracht de kinderen de ruimte geeft om te groeien tot autonome personen.

We werken met kinderopvang organisaties samen zodat er een sterk opvoedklimaat ontstaat. We adviseren en inspireren managers en pedagogische medewerkers, door middel van interactieve bijeenkomsten en coaching op de werkvloer. We merken dat het vooral gaat om het creëren van een nieuwe mindset over opvoeding. De pedagogische uitdagen komen vooral om de hoek kijken bij 'lastig' gedrag, juist bij lastig gedrag is het van belang om kinderen autonomie te verlenen en verbinding aan te gaan.

We gunnen alle kinderen dat ze de ruimte krijgen om te groeien tot autonome personen. We geloven dat pedagogiek niets meer of minder is dan een relatie met elkaar aangaan, om kinderen autonomie te verlenen. Wat ons betreft gaat het om samenleven en kinderen te zien als mensen, die het recht hebben om vanuit respect en gelijkwaardigheid behandeld te worden. Hiermee valt het belonen en straffen (ook negeren, geven van consequenties en apart zetten) weg.

In onze blogs willen we je inspireren om je pedagogische blik te verruimen. We geven praktische en prikkelende ideeën, zodat jij dit samen met je collega’s toe kunt passen in de kinderopvang. Heb je vragen, ideeën of wil je het pedagogische klimaat binnen je organisatie versterken? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

Enige tijd geleden alweer verzamelde TO BE Kinderopvang op Facebook vragen van volgers. Dank je wel voor jullie vragen. In ...
Lees meer
Confriends trainingen www.confriends.nl

Hebben jullie al teamdoelen voor 2019?

Jaardoelen stellen is belangrijk Doelen stellen met je team geeft richting, zodat iedereen weet: waar gaan we voor en wat ...
Lees meer
Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering

Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering

“Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering”. Een quote die ik ergens heb gelezen en mij sindsdien ...
Lees meer
De kinderopvang is niet duur dankzij NETTOBIJDRAGE

De kinderopvang is niet duur dankzij NETTOBIJDRAGE

Sinds de lancering van NETTOBIJDRAGE spreek ik veel kinderopvangorganisaties over hun prijspolitiek. Deze gesprekken hebben mij veel nieuwe ideeën opgeleverd ...
Lees meer

Andere berichten

Wat fijn dat je er bent

Wat fijn dat je er bent

Een team dat een professionele visie en een goed pedagogisch beleid uitdraagt, is erg belangrijk om de wensen van een ...
Lees meer
Social media

Social media

TO BE Kinderopvang is actief op Facebook en Linkedin. Iedere dag groeit ons netwerk doordat nieuwe mensen uit de Kinderopvang ...
Lees meer
‘Benut je kansen’

‘Benut je kansen’

Mariette Hamer, de voorzitter van de SER past haar functie als een handschoen. Meer dan haar voorgangers reist zij het ...
Lees meer
Vooroordelen

Vooroordelen

"Wat doe jij dan de hele dag? Een beetje met kinderen spelen en wat flesjes geven, meer is het toch ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]