Je hebt je voor 2018 nog zo voorgenomen om rust in te bouwen en de tijd te nemen om de medewerkers op de babygroep(en) te observeren en te coachen. Je weet hoe belangrijk het is om de pedagogiek op nummer 1 te zetten, omdat dit essentieel is voor de pedagogische groei die jij voor ogen hebt. Maar door alle to do’s en de hectiek van de dag, heb je het gevoel dat je het voornemen al in de prullenbak kunt gooien. In dit blog lees je hoe je er voor zorgt dat dit niet hoeft en kun je je aanmelden voor de challenge op 12 februari: Volledig beschikbaar voor team! 

Het is eind januari en je weet nu al niet hoe je al je to do’s weg moet werken. Naast de hectiek van de dag, waarin vaak van alles op het laatste moment geregeld moet worden, loop je ook tegen alle veranderingen aan die 2018 met zich mee brengt. De tijd die je in je agenda hebt vrij gemaakt om de babygroepen te observeren en te coachen, zijn weer weggevallen.

Met als gevolg dat er tot nu toe weinig veranderd in de teams. Het loopt over het algemeen allemaal wel. Maar je kunt zeker niet zeggen dat alle medewerkers echt volledig beschikbaar zijn voor de baby’s. Hopelijk raakt je team weer gemotiveerd naar aanleiding van de babycursus die zij binnenkort moeten gaan volgen. Je weet zeker dat hen dit de praktische tools geeft, om er voor te zorgen dat ze alle liefdevolle aandacht gaan geven die de baby’s nodig hebben.

We kunnen je vertellen dat dit van tijdelijke aard zal zijn, zolang jij zo druk blijft met allerlei andere zaken. We vinden dit echt niet leuk om te zeggen, maar het is zo waar. Ondanks de investering in alle cursussen en opleidingen voor pm’ers, zal er niets veranderen, als jij door alle drukte te weinig beschikbaar bent voor je team(s). Zolang jij geen ruimte hebt om je team te koesteren (zoals Marilse Eerkens zo mooi samenvat uit de talloze onderzoeken), zal er geen kwaliteitsslag plaats vinden. Je team heeft jouw steun nodig om gemotiveerd te blijven en de pedagogiek te borgen om elke dag weer volledig beschikbaar te zijn voor de baby’s en continu vanuit liefde te handelen.

Leuk, Nathalie en Sanne, maar dat is echt niet haalbaar binnen mijn functie!

Wij begrijpen dat dit moeilijk te geloven is. Toch weten we dat dit kan! Beschikbaar zijn voor je team is namelijk niet moeilijk of tijdrovend. Wij zien in de praktijk dat dit juist tijd en rust oplevert.

Ga met ons de uitdaging aan om dit voor elkaar te krijgen! Meld je aan voor de online challenge op 12 februari, door te klikken op deze link. Je ontvang een week lang elke dag een nieuwe uitdaging om de pedagogiek dagelijks op nummer 1 te zetten!

Een to do lijst is ontzettend fijn om overzicht te houden en het geeft een fijn gevoel. Bij ieder vinkje, geef je jezelf een kleine beloning. Maar het gaat om de balans tussen to do modus en to be modus. Vanuit de to be modus ben je namelijk in het moment zelf. Baby’s zijn van nature in deze to be modus. Ze zijn niet bezig met dingen af te krijgen, maar zijn op dit moment op deze plek aan het kijken, luisteren en voelen.

Dat kan jij ook. Door zo in het moment te zijn, voel je wat er gebeurd op dat moment. Deze informatie direct benutten zorgt ervoor dat je meer beschikbaar voor je team(s). Je legt hiermee de basis voor gemotiveerde team(s).

Op je to be lijstje schrijf je dingen op die je eraan herinneren waar het echt om gaat in de kwaliteit van de babyopvang, zoals; Ik luister met volle aandacht naar wat de medewerker(s) mij vertellen, ik zet mijn telefoon uit als ik op de groepen kom, ik doe mijn taken met aandacht, zonder te multitasken of ik geniet van mijn werk.

Zo zijn er nog meer inzichten en tools die over het hoofd gezien worden, maar essentieel zijn voor het motiveren van teams om de allerbeste babyopvang te bieden. Kijk op onze site en vraag het online programma Hart werken aan. Je krijgt het van ons cadeau! We gunnen het jou, je team(s) en de baby’s het dat jij ze toepast. We willen allemaal dat team(s) volop gemotiveerd zijn om continu liefdevolle aandacht te geven aan alle baby’s.

Geef een reactie op dit artikel

Nathalie Hekking - Camacho & Sanne Bosmans

Wij, Nathalie en Sanne, (ortho)pedagogen bij Forsa inspireren je graag om je pedagogische blik te verruimen. We bloggen met herkenbare situaties en geven ideeën die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. Zodat jij vanuit jouw kracht de kinderen de ruimte geeft om te groeien tot autonome personen.

We werken met kinderopvang organisaties samen zodat er een sterk opvoedklimaat ontstaat. We adviseren en inspireren managers en pedagogische medewerkers, door middel van interactieve bijeenkomsten en coaching op de werkvloer. We merken dat het vooral gaat om het creëren van een nieuwe mindset over opvoeding. De pedagogische uitdagen komen vooral om de hoek kijken bij 'lastig' gedrag, juist bij lastig gedrag is het van belang om kinderen autonomie te verlenen en verbinding aan te gaan.

We gunnen alle kinderen dat ze de ruimte krijgen om te groeien tot autonome personen. We geloven dat pedagogiek niets meer of minder is dan een relatie met elkaar aangaan, om kinderen autonomie te verlenen. Wat ons betreft gaat het om samenleven en kinderen te zien als mensen, die het recht hebben om vanuit respect en gelijkwaardigheid behandeld te worden. Hiermee valt het belonen en straffen (ook negeren, geven van consequenties en apart zetten) weg.

In onze blogs willen we je inspireren om je pedagogische blik te verruimen. We geven praktische en prikkelende ideeën, zodat jij dit samen met je collega’s toe kunt passen in de kinderopvang. Heb je vragen, ideeën of wil je het pedagogische klimaat binnen je organisatie versterken? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Werven is verleiden

Werven is verleiden

Wow, wat een dynamische arbeidsmarkt! Om aan voldoende pedagogisch medewerkers te komen moet je als kinderopvangorganisatie tegenwoordig meer doen dan ...
Lees meer
Een leidsterdag met een pikzwarte rand

Een leidsterdag met een pikzwarte rand

Donderdag 20 september was het leidsterdag. De dag om geweldige, liefdevolle en lieve pedagogisch medewerkers in het zonnetje te zetten ...
Lees meer
Hoe bewust ben jij als leidinggevende?

Hoe bewust ben jij als leidinggevende?

Vorig jaar schreef ik al een blog over pedagogisch bewust handelen naar kinderen toe. Maar hoe zit dit eigenlijk voor ...
Lees meer
Wipstoeltjes en kinderstoelen....

Wipstoeltjes en kinderstoelen….

Tijdens de training 'Babyclub® Excellente beroepskracht' hebben we het uitgebreid over de 'do's en don'ts' ten aanzien van het stimuleren ...
Lees meer

Andere berichten

Doe mee met de Kleine Koningsspelen

Doe mee met de Kleine Koningsspelen

Op vrijdag 21 april 2017 vieren we voor de vijfde keer de Koningsspelen, een landelijke sportdag voor scholieren van het ...
Lees meer
mystery guest onderzoek kinderopvang mystery shopper kinderopvang

Pats boem! Zo geef je een klantgerichte rondleiding!

Weet je wat een van de leukste onderdelen van mijn werk is als marketeer gespecialiseerd in kinderopvang? Mystery Guest Onderzoek! ...
Lees meer
We gaan samenwerken

We gaan samenwerken

Wij zijn heel erg trots om te kunnen vermelden dat To be Kinderopvang en KindStart partners zijn geworden. KindStart is een ...
Lees meer
Mannen in de kinderopvang

Mannen in de kinderopvang

Daar is ie dan mijn eerste blog voor deze leuke pagina. Als een van de weinige mannen in de kinderopvang, ...
Lees meer