Graag stel ik mij als nieuwe mannelijke blogger van To be kinderopvang aan jullie voor. Mijn naam is Rick, 24 jaar en werkzaam als leidinggevende van een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. “Met oog voor kwaliteit ben ik zorgvuldig en klantgericht. Het is mijn ambitie een team dynamisch aan te sturen op basis van de pedagogische kwaliteit in een uitdagende bijdetijdse omgeving die flexibiliteit en pro-activiteit van mij vraagt”. We doen het allemaal. Jezelf een omschrijving geven om jezelf te profileren naar het werkveld toe.
Ik ben nu ruim vier maanden aan de slag als leidinggevende in de kinderopvangsector en kijk terug op mijn omschrijving die ik mijzelf gaf en plaatste op LinkedIn. Ja, ik kan mij er nog goed in vinden. En ja, (met een lach), eenmaal écht in de praktijk aan de slag is de kinderopvangsector een uitdagende bijdetijdse omgeving die flexibiliteit en pro-activiteit van mij vraagt. Zo ook van mij als man zijnde. Gedurende mijn HBO-studie aan de opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang kwam ik in aanraking met het onderwerp mannen in de kinderopvang. Het greep mijn interesse en verbazing. Na vier jaar lang mij te hebben verdiept in dit onderwerp en te zijn afgestudeerd met een onderzoek naar het belang van mannen in de kinderopvang volgens studenten, docenten en professionals uit het werkveld, allen kinderopvang gerelateerd, ben ik niet meer die man op papier. Nu loop ik daadwerkelijk rond op die werkvloer waarna ik onderzoek heb gedaan en die mijn interesse en verbazing raakte. Met mijn rugzak gevuld aan expertise, als het gaat om het onderwerp mannen in de kinderopvang, wil ik jullie meenemen in mijn blogs over de koppeling tussen theorie en praktijk en hetgeen ik allemaal als man zijnde tegen kom in de kinderopvangsector die vele vrouwen telt.
Dat dit onderwerp een fluctuerende tendens is blijkt maar weer. De ene keer haalt het onderwerp het nieuws en laat media zich op allerlei manieren uit over alle mannen in de kinderopvang, over een kam geschoren en zonder ook maar enige onderbouwing wat de invloed hiervan is op de ontwikkeling van kinderen. Anderzijds lijkt de behoefte aan mannen in de kinderopvang volgens het werkveld zelf groot. Een schreeuw om mannen door medewerkers, ouders en ja, ook door kinderen. Want als ik zie wat er gebeurt telkens wanneer ik mijn ochtendronde maak over de groepen in het kinderdagverblijf, lijkt een man geen overbodige luxe als het gaat om een optimale ontwikkelingsstimulering. Kinderen komen aanrennen als spiderman, politieman of powerranger. De een vraagt erom, de ander gaat aan mijn benen hangen. “Mag ik vliegen”? Optillen, omhooghouden en armen spreiden. Even gek doen, plezier hebben en niet te vergeten een moment van motorische ontwikkeling, evenwicht houden en leren wat zwaartekracht nu eigenlijk is.

Over Rick Ploemen

Mijn naam is Rick. Na als leidinggevende binnen de kinderopvang te hebben gewerkt heb ik de overstap gemaakt naar de functie van pedagogisch coach. Ik zet mij in voor de thema’s: mannen in de kinderopvang en de jongens-/meisjesontwikkeling.

Gerelateerde berichten