Hoe geef je daar nu vorm aan… ‘ouderbetrokkenheid’ in je kinderopvangorganisatie? Het belangrijkste is dat je bedenkt WAT je doel is. Ben je op zoek naar ouders die mee willen helpen op knutselavonden, die mee willen op uitstapjes of om je oudercommissie te vullen?

Ik geloof heilig in ouderbetrokkenheid als middel om de meest optimale leeromgeving voor kinderen te creëren. Ouders hebben de meeste invloed als het gaat om het jonge kind (tot 7 jaar oud). Juist daar is DE plek om vanuit de kinderopvang samen met ouders te werken aan de ontwikkeling van het jonge kind. Omdat het belangrijk is EN omdat het leuk is!

We weten allemaal dat kinderen het beste spelenderwijs leren; wist je dat dat voor veel ouders eigenlijk net zo geldt? ‘Samen doen’ maakt dat je het nog een keer wilt doen, het versterkt de hechting tussen jou en je kind. Samen spelen en plezier maken prikkelt om te herhalen…. en laat dat ‘herhalen’ nou eens van essentieel belang zijn voor het leren van jonge kinderen.

Ouder-kind programma’s

Al jaren train ik professionals in de kinderopvang en ik merkte dat de grootste beïnvloeders van de ontwikkeling van jonge kinderen, de ouders, een grotere rol zouden kunnen hebben. Vijf jaar geleden startte ik met een baby-ouderprogramma. Ik deed dat vanuit een aantal uitgangspunten die ik belangrijk acht als het gaat om het jonge kind: samen doen (ouder & kind), stimuleren van de brede ontwikkeling van baby’s en versterken van het sociaal netwerk. Inmiddels is het baby-ouder programma (Babyclub®), net als de baby’s van toen, doorgegroeid en uitgebreid met de ‘opvolgende’ programma’s voor ouders met hun dreumes (Dreumesfun®) en ouders met hun peuter (Peutersteps®).

Ervaring leert dat ouders het fijn vinden om contact te leggen met andere ouders met kinderen in dezelfde leeftijd. Het uitwisselen van ervaringen, kennis en de op- en uitbouw van een sociaal netwerk neemt daarbij dan ook een belangrijke plaats in. Ouders vinden het leuk om in een groep, samen met andere ouders, nieuwe activiteiten te ontdekken. Deze ideeën nemen ze mee naar huis en daar gaan ze er mee verder. Dikwijls krijgen we daarvan foto’s, filmpjes of een mondelinge of schriftelijke terugkoppeling terug. Ouders ontdekken bovendien waar de interesses van hun kind liggen, en leren daarbij aan te sluiten en op uit te breiden. Door de (mondelinge) ‘hapklare’ ontwikkelingsinformatie die wij bij de activiteiten bieden, wordt de nieuwsgierigheid van ouders geprikkeld en zij vragen geregeld na de bijeenkomsten om meer informatie. Op deze wijze gebruiken we de ‘natuurlijke’ interesse van ouders om kennis over te brengen.

De rol van de begeleiding van deze speelgroepen ligt in handen van iemand met kennis over en gedeelde overtuiging van de waarde van het programma. Het is iemand met gedegen pedagogische kennis en vaardigheden op het gebied van overbrengen van kennis en kunde vanuit een pedagogische partnerschapsrelatie met ouders.

Wij schrijven niet voor, wij leggen uit en geven aan wat mogelijkheden zijn. Dit vanuit de gedachte dat iedere ouder het beste wil voor zijn/haar kind en met respect voor diens overtuigingen.

Voor ouders betekent het meedoen met de speelgroepen een leuke EN zinvolle vrijetijdsbesteding. Samen plezier maken staat voorop.

Voor de kinderopvang betekent dit dat deze ouders een gedegen gesprekspartner zijn waar het gaat om de ontwikkeling van hun kind. Zij leren spelenderwijs meer over de ontwikkelingsbehoeften van hun kind en kunnen dan ook in gesprek met de kinderopvang beter uit de voeten met de materie. Ervaring leert dat dit voor beiden prettig en waardevol is. Door deze programma’s ontstaan sociale netwerken omdat ouders elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten. Deze ontmoetingen leiden tot speelafspraakjes voor de baby’s en ontwikkelen zich tot vriendschappen tussen ouders.

Zelf starten met de Babyclub®?

Je kunt nu aan de slag met het ouder-kind programma ‘Babyclub’van het Jonge Kind Centrum in jouw kinderopvangorganisatie. Het Jonge Kind Centrum ontwikkelde de training ‘Babyclub Excellente Beroepskracht’ die sinds oktober 2017 op de lijst van IKK-proof babytrainingen is opgenomen. Met deze training ben je al een forse stap in de richting van het invoeren van de Babyclub in jouw kinderopvang.

Meer weten? Klik HIER voor meer informatie.

Geef een reactie op dit artikel

Marije Magito

Jonge Kind Centrum. Al jaren help en leer ik professionals in de kinderopvang en het basisonderwijs om nog beter aan te sluiten bij de ontwikkelingsbehoeften van kinderen. Dit doe ik op een professionele, gepassioneerde wijze door middel van trainingen en individuele videocoaching op de werkvloer. Voor de gesubsidieerde trainingen "Oog voor Interactie" en "TINK" kun je bij mij terecht. Daarnaast ben ik gecertificeerd Ko-totaal trainer waaronder Uk & Puk, Peuterplein en vierVVE, (A.I.T.) en gecertificeerd VIB-er (Video Interactie Begeleider). Binnen het Jonge Kind Centrum hebben we de training 'Babyclub® Excellente Beroepskracht' ontwikkelt en deze werd in 2017 IKKproof bevonden.

Als projectmedewerker van Stichting BKK (Bureau Kwaliteit Kinderopvang) ben ik betrokken bij diverse projecten van BKK; "pilot Betrokkenheid", studiedag Peuterwerk op 6 juni 2018 en de Masterclass met Annerieke Boland op 25 juni 2018.

Als vrijwilliger ben ik de initiator van het congres voor professionals in de Week van het Jonge Kind Almere.

Naast mijn werkzaamheden voor professionals ben ik directeur van de Stichting Jonge Kind Centrum waarbinnen onze, zelf ontwikkelde, ouder-kind programma's; Babyclub, Dreumesfun en Peutersteps plaatsvinden.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Confriends trainingen www.confriends.nl

Hebben jullie al teamdoelen voor 2019?

Jaardoelen stellen is belangrijk Doelen stellen met je team geeft richting, zodat iedereen weet: waar gaan we voor en wat ...
Lees meer
Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering

Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering

“Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering”. Een quote die ik ergens heb gelezen en mij sindsdien ...
Lees meer
De kinderopvang is niet duur dankzij NETTOBIJDRAGE

De kinderopvang is niet duur dankzij NETTOBIJDRAGE

Sinds de lancering van NETTOBIJDRAGE spreek ik veel kinderopvangorganisaties over hun prijspolitiek. Deze gesprekken hebben mij veel nieuwe ideeën opgeleverd ...
Lees meer
Werven is verleiden

Werven is verleiden

Wow, wat een dynamische arbeidsmarkt! Om aan voldoende pedagogisch medewerkers te komen moet je als kinderopvangorganisatie tegenwoordig meer doen dan ...
Lees meer

Andere berichten

Het belang van een goede website

Het belang van een goede website

Om met de deur in huis te vallen, maar liefst 58% van de ouders schrijft zich direct in via de ...
Lees meer
Hoezo schools leren?! 

Hoezo schools leren?! 

Schools leren integreren in de kinderopvang hoeft helemaal niet. Jonge kinderen leren per definitie in de kinderopvang, doordat ze een ...
Lees meer
Wij gaan dagelijks met de kinderen naar buiten

Wij gaan dagelijks met de kinderen naar buiten

Als ik vraag wie er naar buiten wil, gaan altijd alle handjes omhoog. Regen, kou of hagel zijn voor kinderen ...
Lees meer
mystery guest onderzoek kinderopvang mystery shopper kinderopvang

Pats boem! Zo geef je een klantgerichte rondleiding!

Weet je wat een van de leukste onderdelen van mijn werk is als marketeer gespecialiseerd in kinderopvang? Mystery Guest Onderzoek! ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]