” Nee, daar mag jij niet zitten”, dit is wat de overheid wil dat wij tegen kinderen zeggen die uit school komen en heel graag bij hun vriendje of vriendinnetje in de groep willen zitten om te eten en te drinken.
De regelgeving in de Kinderopvang schiet regelmatig zijn doel voorbij. Om de emotionele veiligheid te garanderen, moeten wij op de BSO n.l. stamgroepen maken.
De regelgeving bepaalt dat als kinderen uit school komen, zij in een vaste groep eten en drinken. Het idee erachter is goed, maar vaak gaat dat juist ten koste van de emotionele veiligheid van de kinderen. Want de flexibiliteit is ver te zoeken! Dagelijks hebben wij te maken met de starre regels van de overheid, die nota bene zijn opgesteld met de goedkeuring van Boink en de De Branchevereniging.

Voorbeelden

Ik zal het uitleggen. Er zijn vele voorbeelden te noemen, maar stel je hebt een groep van 10 kinderen en een groep van 20. Een kind uit de groep van 10 wil graag bij vriendjes of vriendinnetjes zitten in de andere groep. Dat is niet toegestaan, want dan kom je daar op 21 en dat is te veel, aldus de GGD die de inspectie uitvoert. Terwijl de totale leidster-kind ratio (de hoeveelheid leidsters op het aantal kinderen) klopt! De starheid waarop de GGD omgaat met de regelgeving gaat ten koste van de kinderen.
Op vrijdag hadden wij laatst 22 kinderen ingepland staan. Omdat er meestal op vrijdag 2 of meer kinderen afwezig zijn, heeft de BSO leidster het lijstje met kinderen alvast samengevoegd op het bord. Daar kwam de GGD controleur. Op de lijst stonden 22 kinderen! Dat is een ernstige overtreding!! Wij hadden op het lijstje 20 kinderen moeten vermelden en 2 kinderen apart moeten zetten! Een zware overtreding vond de GGD en de Gemeente Apeldoorn. Want ondanks mijn uitleg in de “hoor en wederhoor” vond de GGD het “een overtreding van de Wet”.
De Gemeente stuurde mij vorige week een brief met de mededeling dat ons een boete van 45.000,- boven het hoofd hangt…. We krijgen nu een “herinspectie”.
Als je dan bedenkt dat ze op scholen vaak met meer dan 30 kinderen in de klas zitten met 1 juf of vele kinderen die overblijven met onbevoegde ouders, dat vind ik pas zorgwekkend!

Fexibiliteit

Bovenstaande zijn nog maar een paar voorbeelden van waar wij in de praktijk mee te maken hebben. Het zijn er helaas vele meer.
Na 32 jaar met hart en ziel een KDV in Apeldoorn te runnen, verbaast het mij dat wij in Nederland nog steeds niet in staat zijn wat ruimte op te nemen voor afwijkende BSO’s.
Onze BSO bestaat n.l. niet uit een standaard groep van 20 kinderen in 1 lokaal met 2 p.m.-ers. Wij vangen vele kinderen meer op, maar dan in 9 ruimtes! De gedachte daar achter is, dat kinderen vrij zijn zich over de gehele BSO te begeven. Zij zijn vrij in de keuzes die ze willen maken.
Lekker rustig in de “stilte ruimte” om een boekje te lezen? Een creatieve activiteit? Koken in de keuken? Op de Wii? Toneel of karaoke in ons theater? Tafeltennis, airhockey of tafelvoetbal? Spelen in het kasteel? Sport in de gymzaal? Bij ons kan het allemaal, elke dag, met je vrienden. Maar dat is veel te ingewikkeld voor een GGD! Vaste groepjes moeten wij maken! Dat gaat ten koste van het plezier van de kinderen.
De opzet van deze BSO is juist een “verlengde schooldag” te vermijden. Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze “vrij” zijn! Flexibiliteit hoort daarbij!