De klachtenjaarverslagen, we kennen ze allemaal en we weten ook allemaal dat we ze in alle drukte van het reilen en zeilen van een kinderopvang soms vergeten! Toch is de ‘deadline’ om je klachtenjaarverslag aan te leveren bij de GGD van jouw kinderopvang alweer bijna.
Dus ik dacht, als ik nou met dit blog één kinderopvang help herinneren dat zij hun klachtenjaarverslag nog moeten maken, waardoor zij op tijd het klachtenjaarverslag aanleveren bij de GGD, dan ben ik tevreden. Eén van de dingen die ik namelijk het stomst vindt om te lezen in een GGD rapport is, er is geen klachtenjaarverslag OF het klachten jaarverslag is te laat aangeleverd. Wat vooral grappig is dat als je hierop vaak vanuit de gemeente een brief krijgt en je er eigenlijk niks aan kan doen… je kunt namelijk niet terug naar 31 mei om het verslag alsnog op tijd in te leveren. Vaak komt het dan ook niet veel verder dan een brief van de gemeente, een zienswijze van de kinderopvang dat het er nu wel is en met een beetje geluk is het dan ‘opgelost’. Maar hé mijn dag zou dus echt helemaal top zijn als ik door middel van een simpele blog kan voorkomen dat er in jullie toekomstige GGD rapport een dergelijk zinnetje staat!
Dus lieve kinderopvanghouders hier komt mijn oproep;
Heb jij je klachtenjaarverslag al gemaakt, verstuurd naar de GGD en openbaar gemaakt? Niet?? je hebt nog tot 31 mei, get to work!
Wat dient er nou in zo klachtenjaarverslag te staan?
a. Een korte beschrijving van de bij jouw organisatie geldende klachtenregeling, zowel intern alsmede extern
b. De wijze waarop de klachtenregeling binnen jouw organisatie onder de aandacht is gebracht het afgelopen jaar
c. Het aantal en de aard van de door organisatie behandelde klachten per locatie. Indien er klachten zijn geweest, zowel officiële interne alsmede externe klachten
d. Het aantal officiële interne klachten en de strekking van de oordelen en de aard van de getroffen maatregelen
e. Het aantal en de aard van de door de geschillencommissie behandelde klachten. De strekking van de oordelen en de aard van de getroffen maatregelen.
Let bij het schrijven over klachten in het klachtenjaarverslag erop dat deze niet ter herleiden zijn naar personen tenzij het de houder betreft. Daarnaast dien je voor zowel de ouders alsmede de oudercommissie een klachtenjaarverslag op te stellen!
Dit prachtige verslag verstuur je vervolgens naar de GGD locatie waardoor jouw organisatie wordt geïnspecteerd.
Ik weet het, het is een rompslomp aan werk en eigenlijk bijna onnodig omdat waarschijnlijk 95% van deze verslagen vertelt dat er geen klachten zijn geweest!
Om deze reden is de wet aangepast, er hoeft namelijk geen verslag te worden opgesteld indien er in het betreffende kalenderjaar geen klachten bij de houder zijn ingediend. De adder onder het gras is dat deze wet pas na 31 december 2016 is toegevoegd aan de wet, waardoor er getwist kan worden of je nou wel of niet een klachtenjaarverslag moet indienen over het jaar 2016. Ik heb met verschillende inspecteur gesproken uit verschillende GGD gemeentes en ik krijg verschillende antwoorden!
Ik raad jullie dan ook aan om van die stomme zinnetjes in je rapport te voorkomen en nog één jaar een prachtig klachtenjaarverslag op te stellen, te versturen naar de GGD en deze openbaar te maken voor ouders op bijvoorbeeld je website. Vanaf volgend jaar hoeven we 31 mei niet meer te markeren als belangrijke datum, want heb je geen klachten gehad, dan hoef je geen klachtenjaarverslag op te stellen.
Mocht je vragen hebben, dan kun je natuurlijk altijd even contact opnemen met Daisy’s Opstapje. Succes met het schrijven van jullie klachtenjaarverslag!
- Vraag en antwoord - 9 januari 2019
- Een leidsterdag met een pikzwarte rand - 28 september 2018
- Personen register kinderopvang - 3 mei 2018
- De grootste fabeltjes in kinderopvangland! - 13 april 2018
- Risicovol buitenspelen verwerken in het beleid veiligheid en gezondheid - 14 maart 2018
- Wat verandert er door de Wet IKK per 1 januari 2019? - 19 september 2017
- Welke veranderingen brengt de Wet IKK nog meer met zich mee? - 28 augustus 2017
- Wet IKK: wat betekent dat nu eigenlijk voor mijn beleid veiligheid en gezondheid? - 17 augustus 2017
- Wet IKK: wat betekent dat nu eigenlijk voor mijn pedagogisch beleidsplan? - 24 juli 2017
- De Wet IKK, wat betekent dat nu eigenlijk? - 13 juli 2017
Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.
Geef een reactie op dit artikel