Wow, wat een dynamische arbeidsmarkt! Om aan voldoende pedagogisch medewerkers te komen moet je als kinderopvangorganisatie tegenwoordig meer doen dan alleen maar een vacature online zetten. Wat moet je dan nog meer doen?

Op de Inspiratiedag Kinderopvang 2018 werd er zelfs een aparte HR-Lounge voor ingericht. Zo dan, dat klinkt goed, denk je misschien! Inderdaad! In de HR-Lounge zijn inspirerende, grappige en boeiende workshops gegeven. De boodschap van iedere spreker was dat het werven van medewerkers anders kan en moet. Wat moet er dan anders? Een mooie ‘werken bij’-site, goede wervende vacatureteksten. Of moeten organisaties nieuwe medewerkers zelfs verleiden met vakanties naar Ibiza of zelfs woningen aanbieden? Het gouden ei zat er nog niet bij. Ik denk tja, medewerkers verleiden met cadeautjes, dat is leuk en je kunt er best nieuwe medewerkers mee aantrekken. De vraag is echter: ‘draait het daar om?’ Is dat echt nodig?

De Millennials

Tijdens verschillende workshops werd ook de term ‘Millennials’ genoemd. De Millennials willen een leuk baan, werkplezier en vooral een goede werk-privébalans. Uh… de Millennials??? Wie zijn dat ook alweer? De Millennials zijn geboren tussen ongeveer 1980 en 2000, en maken een groot deel uit van onze doelgroep. Als zij nu juist gaan voor werkplezier en een goede werk-privébalans, moeten we daar dan niet meer op inspringen? Oké, ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch ligt wat mij betreft daar de kracht. Wat bedoel ik? Werkplezier!!! Werkplezier bieden we zeker, maar hoe laat je dat zien aan potentiële nieuwe medewerkers? Wat maakt het zo leuk om juist bij jouw kinderopvangorganisatie te werken, wat maakt jouw organisatie zo uniek? Laat dit duidelijk naar voren komen in je wervingscampagne. Daar ligt de uitdaging!

Het gaat om de ‘klik’

O, ja. Doe niet zo moeilijk over de sollicitatieprocedure! Wat zegt een motivatiebrief over de kandidaat? Helemaal niets toch? Nodig de kandidaat uit voor een kennismaking en laat ze een keer meedraaien, het gaat tenslotte om de ‘klik’. Is een kandidaat niet gekwalificeerd voor het werken in de kinderopvang? Kijk dan naar de opleidingsmogelijkheden. Veel succes en vooral veel plezier met de werving van nieuwe medewerkers.

Geef een reactie op dit artikel

Sylvia Timmermans

Sylvia Timmermans, HR adviseur Wonderland Groep.

De Wonderland groep vormt een groep met 6 kinderopvangorganisaties met diverse locaties voor kinderdagverblijf (0-4 jaar), peuterspeelschool (2-4 jaar) en buitenschoolse opvang (4-12 jaar). Iedere organisatie heeft een eigen identiteit, profilering en uitstraling, omdat wij geloven in lokaal ondernemerschap en decentrale verantwoordelijkheden voor onze locaties.

“Wonderland geeft kinderen de ruimte” is onze merkbelofte. Dit geldt voor de kinderen maar uiteraard ook voor de medewerkers. Wij werken zo decentraal mogelijk om zo de dienstverlening zo goed mogelijk af te kunnen stemmen op de wensen van de kinderen en ouders. Tegelijk geeft dit de medewerkers de kans om ‘iets van henzelf’ te kunnen toevoegen aan de organisatie. Met meer dan 235 enthousiaste medewerkers zet ik mij iedere dag in voor de kwaliteit waar wij voor staan.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Breakthroughs en authentiek leiderschap

Breakthroughs en authentiek leiderschap

Ik weet het nog heel goed… Het moment dat ik opkwam voor mijn waarden en normen tegenover een hele grote ...
Lees meer
Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

Enige tijd geleden alweer verzamelde TO BE Kinderopvang op Facebook vragen van volgers. Dank je wel voor jullie vragen. In ...
Lees meer
Confriends trainingen www.confriends.nl

Hebben jullie al teamdoelen voor 2019?

Jaardoelen stellen is belangrijk Doelen stellen met je team geeft richting, zodat iedereen weet: waar gaan we voor en wat ...
Lees meer
Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering

Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering

“Niet de antwoorden, maar de vragen zetten aan tot verandering”. Een quote die ik ergens heb gelezen en mij sindsdien ...
Lees meer

Andere berichten

Slaapproblemen...

Slaapproblemen…

Mijn zoon sliep met 10 weken door. Precies toen ik zelf weer moest beginnen met werken. Fantastisch. En tot op ...
Lees meer
Lief klein Ko Nijntje...

Lief klein Ko Nijntje…

“Een levensgrote doos staat al ruim 2 weken in de huiskamer. Wat erin zit? Dat verklap ik nog niet helemaal ...
Lees meer
Vorstelijk ontbijten tijdens de Kleine Koningsspelen

Vorstelijk ontbijten tijdens de Kleine Koningsspelen

Een gezonde start dat gunnen we ieder kind. Ontbijten doe je thuis, iedere dag. Op 21 april starten we de ...
Lees meer
Houdt je vak leuk

Houdt je vak leuk

"Ik ben er even helemaal klaar mee, ik weet het even niet meer". Tja als ik dat hoor, hoor ik ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]