Vanuit het verleden is het belang van kinderopvang al meerdere malen veranderd. Waar het is begonnen als ‘dumpplek’ waarbij kinderen door luikjes werden afgegeven en de nadruk op hygiëne lag, is de kinderopvang nu een plek waar de pedagogische kwaliteit centraal staat.

Toch heb ik in de praktijk gemerkt dat deze pedagogische kwaliteit niet altijd vanzelfsprekend is. Pedagogisch medewerkers, of kinderverzorgsters, hebben oog voor het welbevinden van de kinderen maar het stimuleren van de ontwikkeling mist vaak. Dit heeft mede te maken met het vele papierwerk: kindobservaties, oudergesprekken voorbereiden, teamvergaderingen, werkjes maken voor moederdag, vaderdag, kerst, halloween, verjaardagen van ouders en noem nog maar op. De druk bij de medewerkers is gestegen en de tijd om een goed aanbod voor te bereiden is er bijna niet meer. Daarnaast hebben veel kinderdagverblijven te maken met een stijgend tekort aan pedagogisch medewerkers.

Medewerkers nemen de druk vanuit hun werk mee naar huis

Door de stijgende druk krijgen we te maken met Werk Thuis Interferentie (WTI). Medewerkers nemen de druk vanuit hun werk mee naar huis. Dit heeft gevolgen voor de thuissituatie. Deze gevolgen kunnen zelfs gaan tot ruzies met partner en in het ergste geval zelfs een scheiding. Andersom is natuurlijk ook mogelijk: de Thuis Werk Interferentie (TWI). Problemen thuis die je mee naar het werk neemt. Dit kan zijn kind(eren) die op school problemen hebben, mantelzorg bieden, partner die op het werk problemen heeft en alles wat je nog kan bedenken. Dit is van invloed op je werk. Je kan bijvoorbeeld meer prikkelbaar zijn, minder geduld hebben en daardoor je werk minder goed uitvoeren.
Zowel WTI als TWI hebben invloed op elkaar. Medewerkers nemen werk mee naar huis of huis mee naar het werk. Soms zelfs allebei. Op deze manier vervaagt de balans tussen werk en privé totdat die helemaal verdwenen is. Het is een vicieuze cirkel.

Wat doe je met je kinderen als je zelf pedagogisch medewerker bent

Niet alleen de stijgende druk maakt het lastig om de balans te bewaren. Want wat doe je met je kinderen als je zelf pedagogisch medewerker bent. Want als jouw kinderen bij jou in de opvang zitten, is er dan nog wel een grens tussen werk en privé? Je kunt stellen dat je kind niet bij jou in de opvang mag dus naar een andere opvang moet. Maar als die opvang om 18.00 u sluit en jij moet zelf tot 18.00 u of 18.30 u werken, dan wordt het moeilijk combineerbaar. Vooral als je een partner hebt die zelf ook niet eerder kan stoppen met werken. Je loopt dan zelf te stressen hoe je dit gaat oplossen. Dit is niet alleen met die paar keer dat je de sluitdienst hebt op het werk, maar ook de opening kan voor problemen zorgen. En wat doe je als je kind ziek wordt? Ik weet ook, je zorgt niet als enige voor je kind. Je hebt nog een partner, misschien ouders die kunnen inspringen of overige familie. Maar die werken misschien ook allemaal. Daarom denk ik dat het beter is als je eigen kind toch op een bepaalde manier bij jou in de opvang zit. Want de balans tussen werk en privé kan alleen goed zijn als dit combineerbaar is. Als jouw kind bij jou zit, dan hoef je niet naar een oplossing te zoeken voor de vroege en late shiften op het werk.

Help mee aan het onderzoek naar de balans tussen werk en privé in de kinderopvangsector

Waarom schrijf ik nu dit artikel? Ik vind dat er meer aandacht moet zijn voor de ontwikkeling van de kinderen, het verhogen van de kwaliteit. Maar dit kan alleen als je ook oog hebt voor het welzijn van je medewerkers. Vanuit het vak organisatiemanagement heb ik de kans gekregen om een mini-onderzoek uit te voeren naar de balans tussen werk en privé in de kinderopvangsector. Hoe kunnen we die balans verbeteren? In de literatuur is daar nog weinig over te vinden. Volkswagen schakelt de e-mailservers uit, steeds meer bedrijven staan telewerk toe en zelfs hele vergaderingen gaan via skype. Maar is dit zo evident voor de kinderopvang? Je kunt moeilijk een aantal kinderen mee naar huis nemen… Ik vraag daarom jullie hulp. Hebben jullie suggesties om de balans te verbeteren tussen werk en privé, suggesties hoe telewerk mogelijk zou kunnen worden? Vul dan dit onderzoek in en dan kan ik daarmee aan de slag.

Geef een reactie op dit artikel

Rianne Hermans

Ik ben Rianne, derdejaars studente pedagogie van het jonge kind. Drie jaar geleden heb ik gekozen voor deze opleiding omdat ik nog niet zo goed wist wat ik wilde doen. Ik wist alleen dat ik met de jongere kinderen wil werken. Nu, bijna afgestudeerd, weet ik nog steeds niet wat ik wil doen. Maar ik weet wel dat ik de kwaliteit in de kinderopvang wil verbeteren.

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer
Doe jij het als pedagogisch coach alleen?

Doe jij het als pedagogisch coach alleen?

Doe jij het als pedagogisch coach alleen? Dan bedoel ik dus het feit dat je je alleen voelt staan, o.a ...
Lees meer
Druk, druk, druk

Druk, druk, druk

‘Het probleem van zelfsturende teams is dat ze allemaal een andere kant op sturen’ meldde een afdelingsdirecteur vorige week. ‘dat ...
Lees meer
De wereld ontdekken en begrijpen

De wereld ontdekken en begrijpen

Als ouder wil je je kind de beste ontwikkelingskansen geven. Dat je kind gezien wordt en er aandacht voor hem ...
Lees meer

Andere berichten

Ex-couveusekinderen in de kinderopvang

Ex-couveusekinderen in de kinderopvang

De kinderopvang heeft steeds meer oog voor kinderen die extra aandacht en begeleiding nodig hebben. Een van de inspectiepunten luidt: ...
Lees meer
Vakantie: inspelen op de taalwereld van kinderen

Vakantie: inspelen op de taalwereld van kinderen

Ik denk dat kinderen gemakkelijker leren wanneer we inspelen op hun belevingswereld. Waar zijn ze mee bezig? Wat maken ze ...
Lees meer
Kom mee naar buiten! 5 tips om je buitenruimte te vergroenen

Kom mee naar buiten! 5 tips om je buitenruimte te vergroenen

Nog een paar dagen, dan is het Nationale Buitenlesdag. Op 11 april gaan leerkrachten van meer dan 1600 scholen naar ...
Lees meer
Dun lijntje fantasie

Dun lijntje fantasie

Sinds december 2015 geef ik Engelse les in China. Mijn klas gaat beginnen en de studentjes komen binnen. Een meisje ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]