In het zuiden van Nederland hebben we nog een paar dagen te gaan en dan is het zomervakantie. Zes lange weken met minder kinderen, een heerlijk relaxte vakantiesfeer en hopelijk veel zon. Naast lekker buiten spelen, koken, knutselen en waterspelletjes is de zomervakantie ook het perfecte moment voor extra uitdagende en avontuurlijke activiteiten.

Avontuur in het bos

De mensen die vaker mijn blog lezen weten inmiddels wel dat ik dolgraag met de kids naar het bos ga. Naast verstoppertje, levend stratego en boom klimmen zijn er nog zoveel andere leuke dingen die je kunt doen. Zo wil ik deze zomer met de kids een stormbaan gaan maken. Neem touwen en een groot net mee naar het bos, verzamel takken en boomstammen en laat de kinderen daarmee een parcours maken tussen de struiken en bomen door. Wie legt het parcours het snelst af?

Schat zoeken

Heb je wat meer voorbereidingstijd dan is schat zoeken in het bos ook heel leuk. Begraaf ergens in het bos een schat (een kistje of plastic bak met een leuk prijsje erin) en geef op een kaart aan waar de schat ongeveer ligt. Laat de kinderen aan de hand van de schatkaart de schat opspeuren en uitgraven. Met “Wie is de Mol” deed ik dit jaar een andere variant. In het park of in de wijk verstop je een aantal oude sleutels. Deze moeten de kinderen allemaal vinden om de schatkist open te kunnen maken. Bij deze variant is het handig om even een foto te maken van elke verstopplek. Bij ons in het park ligt nog steeds ergens een sleutel van toen ik dit spel in januari deed. De kids konden hem niet vinden en ik wist niet meer waar hij lag……

Speurtochten en meer

Ik ben dol op speurtochten en ben niet de enige. Je kunt natuurlijk pijlen uitzetten en die gaan volgen maar er zijn nog zoveel andere leuke varianten. Zo deed ik afgelopen jaar een aantal keer een selfie-speurtocht. Van te voren maakte ik in de wijk foto’s (bijv graffiti, prullenbakken, sterk ingezoomde hekje), deze foto’s printte ik uit of zette ik op de tablet. De kinderen moesten nu de wijk door om de plekken op de foto te vinden en daar met de groep een selfie te maken. Echt superleuk! Een scavenger hunt is ook altijd leuk. Hierbij maak je een lijst van 20 voorwerpen (bijv een politieauto, een rode bloem, huisnummer 311). De kinderen hebben nu anderhalf uur de tijd om al deze voorwerpen te vinden en er een foto van te maken. Nog leuker wordt dit als je groepjes kunt maken die tegen elkaar strijden, wie vindt in de afgesproken tijd de meeste voorwerpen.

Net als op tv

Afgelopen jaar speelde ik zes weken op rij “Wie is de Mol” op de BSO. Dit spel kun je ook in 1 dag spelen. Verzin een aantal korte opdrachten (bijv. puzzelopdracht, parcours) waarmee de kinderen geld kunnen verdienen. Wijs in het geheim een Mol aan die gaat proberen de opdrachten te verpesten. Aan het einde van de dag mogen de kinderen raden wie de Mol is. Het verdiende geld kan ingeruild worden voor een klein prijsje of iets lekkers. Wat ik in de zomervakantie ook wil gaan doen is “Expeditie Robinson”. Verzin een aantal proeven, zoals vuur maken, zo lang mogelijk op een paaltje staan en geblinddoekt proeven. Gedurende de dag leggen de kinderen verschillende proeven af, de winnaars kunnen munten verdienen. Aan het einde van de dag houd je een eilandraad waarbij de kinderen hun Robinson mogen kiezen, iedere stem levert het kind 1 munt op. Het kind met de meeste munten wint.

Ideeën genoeg

Zo kan ik nog duizend en een ideeën verzinnen voor de zomer. Zo wil ik ook buiten proefjes gaan doen, vuur maken met een vergrootglas, stokbroodjes bakken in de vuurkorf, een detectivespel spelen en nog veel meer. Gelukkig mag ik veel werken zodat ik hopelijk alles uit kan voeren wat ik in mijn hoofd heb. Fijne zomer allemaal!

Over Marielle Zee

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Mariëlle, ik ben 43 jaar oud en woon in het mooie Eindhoven. Sinds de zomer van 2000 werk ik in de kinderopvang. De eerste 15 jaar heb ik bij een grote kinderopvangorganisatie in Eindhoven gewerkt als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als overblijfcoördinator op een grote basisschool. Nu werk ik alweer 3 jaar op een particulier kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker BSO en BSO coördinator. Naast mijn werk in de kinderopvang ben ik coach bij Petje Af (een weekendschool voor kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar), schrijf ik recensies voor NBD Biblion, ik blog en ik studeer HBO Pedagogiek.
Ik ben een echte BSO-leidster, ik kan daar al mijn enthousiasme en energie in kwijt en vind de afwisseling die het biedt heerlijk. Samen met ze spelen, kletsen en lachen en daarnaast kinderen die iets extra’s nodig hebben begeleiden, ik vind het heerlijk en ga iedere dag met plezier naar mijn werk. De oudste BSO kinderen (vanaf 9 jaar) hebben een speciaal plekje in mijn hart. Die prépubers die enerzijds al heel groot zijn en anderzijds nog heerlijk ‘kind’ zijn vind ik echt geweldig, ik geniet volop van de gesprekken die ik met ze heb en vind het een leuke uitdaging om met hen vorm te geven aan de groep en de activiteiten.
In mijn blog laat ik jullie meekijken op mijn BSO, deel ik tips en adviezen voor de omgang met de oudste kinderen, deel ik succeservaringen en mislukkingen en geef ik ideeën voor leuke activiteiten voor de 9plus.
Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn blog vinden, reacties, ideeën en tips zijn altijd welkom. Veel leesplezier en tot snel!

Bekijk mijn website