De kinderopvang is een instituut bedacht om ouders te faciliteren zodat zij kunnen werken. Het woord zegt het al ‘opvang’- een tijdelijk plek waar kinderen in groepsverband worden ondergebracht.
Maar is de kinderopvang niet zoveel meer dan dat? Of zou het dat niet moeten zijn? Juist in de voor de ontwikkeling zo cruciale eerste 3 jaren, worden kinderen veelal naar de kinderopvang gebracht. Dit zou dan bij uitstek de plek moeten zijn waar kennis, ervaring, inspiratie en passie voor het jonge kind bijeenkomen. Dit is een mooi streven, maar helaas niet altijd het geval.

Aandacht voor ontwikkelingspsychologie van het jonge kind

Waarom bestaat de opleiding tot leidster voor de kinderopvang grotendeels uit verslaglegging, protocollen, hygiëne en veiligheid? Zou er niet veel meer aandacht besteed moeten worden aan de ontwikkelingspsychologie van het jonge kind? De (meestal) meisjes die voor dit vak kiezen, doen dit vanuit een oprechte passie voor baby’s, ontwikkeling en opvoeding. Maar krijgen zij wel de juiste tools aangeboden die zij nodig hebben om zich optimaal te ontplooien?

Baby’s kunnen al ongelooflijk veel

Graag wil ik mij inzetten om deze hardwerkende leidsters verder te inspireren. Hen de kennis en tips mee te geven die nog meer zorgen voor een stimuleren en uitdagende leeromgeving. Zodat zij nog beter kunnen aansluiten op de leerbehoeftes van ieder kind. En zodat zij nog beter geëquipeerd zijn om elk ontwikkel gebied van het kind aan te spreken en tegelijkertijd oog te houden voor de signalen die het kind afgeeft. Dat is mijn missie. In plaats van te kijken wat er allemaal (nog) niet goed gaat in de kinderopvang, maak ik mij sterk om de kinderopvang organisaties te bekijken wat er allemaal nog meer mogelijk is.

Het is zo jammer dat ik nog dikwijls hoor:’doe mij maar een dreumes of peutergroep, daar kun je tenminste iets mee, die baby’s kunnen nog niks’. Dit is mijns inziens echt een gebrek aan kennis. Baby’s kunnen al zo ongelooflijk veel. Zij worden geboren met een natuurlijke drang naar ervaringen en kennis. De hersenontwikkeling van kinderen maakt in het eerste jaar een enorme ontwikkeling door. Juist die eerste maanden, jaren zijn cruciaal voor het latere leervermogen van een kind.
Hiernaast ben ik er van overtuigd dat het werken op de babygroepen een stuk leuker wordt en veel meer voldoening geeft als er leeftijdsadequate activiteiten worden aangeboden, goed voor de ontwikkeling, sociale interactie en binding.

De komende maanden kun je in mijn blogs praktische tips vinden die je in de dagelijkse routine van de dag kunt invoeren om spelenderwijs de ontwikkeling van de baby’s te stimuleren.

Geef een reactie op dit artikel

Natalie van Gelder

Natalie van Gelder is orthopedagoog, moeder van 3 kinderen (1,5 en 8) en directeur van Baby Sensory Nederland. Mijn expertise ligt op het gebied van ontwikkelingsgericht spelen. In onze lessen bieden wij ouders informatie over de ontwikkeling die baby's doormaken en hoe zij deze spelenderwijs, met behulp van gebaren, massage, muziek, liedjes, spelletjes en tal van andere gevarieerde activiteiten kunnen stimuleren. Mijn missie is om 'Early Years Education' in Nederland op de kaart te zetten. In vergelijking met bijvoorbeeld Engeland en Amerika lopen wij nog erg achter. Dit is een gemiste kans, juist de eerste vier jaar zijn van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. En in deze periode worden kinderen veelal hele dagen naar de opvang gebracht .

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer
Het waxinelichtje

Het waxinelichtje

Werken in het islamitische onderwijs laat mij veel van de christelijke tradities zien. Sint Maarten en Sinterklaas reden onze school ...
Lees meer
Veiligheid? Die ligt in jouw handen!

Veiligheid? Die ligt in jouw handen!

Veilig? "Ze mogen zich bij ons niet eens een blauwe plek vallen," heb ik wel eens verzucht als ik weer ...
Lees meer
No Pasar!

No Pasar!

Treedt niet binnen, zegt de tekst in koeienletters op de vloer. Ik maak toch dat extra stapje en stuit op ...
Lees meer

Andere berichten

Magische magneten

Magische magneten

Zoals je misschien al weet werk ik als Leraar Engels in China. Harstikke leuk, maar het gaat nog weleens mis ...
Lees meer
Confriends trainingen www.confriends.nl

Hebben jullie al teamdoelen voor 2019?

Jaardoelen stellen is belangrijk Doelen stellen met je team geeft richting, zodat iedereen weet: waar gaan we voor en wat ...
Lees meer
Wet IKK: Kinder-EHBO op de werkvloer

Wet IKK: Kinder-EHBO op de werkvloer

Hoewel het anno 2017 nog niet verplicht is komt daar zéér binnenkort wel verandering in. Namelijk, de verplichting dat er ...
Lees meer
Aankomen A.U.B.

Aankomen A.U.B.

Handjes op je rug! Niet aankomen. Kijken doe je met je ogen...Bij deze sensomotorische activiteit moet dat NIET! Ik ben ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]