De kinderopvang is een instituut bedacht om ouders te faciliteren zodat zij kunnen werken. Het woord zegt het al ‘opvang’- een tijdelijk plek waar kinderen in groepsverband worden ondergebracht.
Maar is de kinderopvang niet zoveel meer dan dat? Of zou het dat niet moeten zijn? Juist in de voor de ontwikkeling zo cruciale eerste 3 jaren, worden kinderen veelal naar de kinderopvang gebracht. Dit zou dan bij uitstek de plek moeten zijn waar kennis, ervaring, inspiratie en passie voor het jonge kind bijeenkomen. Dit is een mooi streven, maar helaas niet altijd het geval.

Aandacht voor ontwikkelingspsychologie van het jonge kind

Waarom bestaat de opleiding tot leidster voor de kinderopvang grotendeels uit verslaglegging, protocollen, hygiëne en veiligheid? Zou er niet veel meer aandacht besteed moeten worden aan de ontwikkelingspsychologie van het jonge kind? De (meestal) meisjes die voor dit vak kiezen, doen dit vanuit een oprechte passie voor baby’s, ontwikkeling en opvoeding. Maar krijgen zij wel de juiste tools aangeboden die zij nodig hebben om zich optimaal te ontplooien?

Baby’s kunnen al ongelooflijk veel

Graag wil ik mij inzetten om deze hardwerkende leidsters verder te inspireren. Hen de kennis en tips mee te geven die nog meer zorgen voor een stimuleren en uitdagende leeromgeving. Zodat zij nog beter kunnen aansluiten op de leerbehoeftes van ieder kind. En zodat zij nog beter geëquipeerd zijn om elk ontwikkel gebied van het kind aan te spreken en tegelijkertijd oog te houden voor de signalen die het kind afgeeft. Dat is mijn missie. In plaats van te kijken wat er allemaal (nog) niet goed gaat in de kinderopvang, maak ik mij sterk om de kinderopvang organisaties te bekijken wat er allemaal nog meer mogelijk is.

Het is zo jammer dat ik nog dikwijls hoor:’doe mij maar een dreumes of peutergroep, daar kun je tenminste iets mee, die baby’s kunnen nog niks’. Dit is mijns inziens echt een gebrek aan kennis. Baby’s kunnen al zo ongelooflijk veel. Zij worden geboren met een natuurlijke drang naar ervaringen en kennis. De hersenontwikkeling van kinderen maakt in het eerste jaar een enorme ontwikkeling door. Juist die eerste maanden, jaren zijn cruciaal voor het latere leervermogen van een kind.
Hiernaast ben ik er van overtuigd dat het werken op de babygroepen een stuk leuker wordt en veel meer voldoening geeft als er leeftijdsadequate activiteiten worden aangeboden, goed voor de ontwikkeling, sociale interactie en binding.

De komende maanden kun je in mijn blogs praktische tips vinden die je in de dagelijkse routine van de dag kunt invoeren om spelenderwijs de ontwikkeling van de baby’s te stimuleren.

Geef een reactie op dit artikel

Natalie van Gelder

Natalie van Gelder is orthopedagoog, moeder van 3 kinderen (1,5 en 8) en directeur van Baby Sensory Nederland. Mijn expertise ligt op het gebied van ontwikkelingsgericht spelen. In onze lessen bieden wij ouders informatie over de ontwikkeling die baby's doormaken en hoe zij deze spelenderwijs, met behulp van gebaren, massage, muziek, liedjes, spelletjes en tal van andere gevarieerde activiteiten kunnen stimuleren. Mijn missie is om 'Early Years Education' in Nederland op de kaart te zetten. In vergelijking met bijvoorbeeld Engeland en Amerika lopen wij nog erg achter. Dit is een gemiste kans, juist de eerste vier jaar zijn van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. En in deze periode worden kinderen veelal hele dagen naar de opvang gebracht .

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Initiatief gestart voor steunbetuiging Oss vanuit de kinderopvang

Initiatief gestart voor steunbetuiging Oss vanuit de kinderopvang

Na het noodlottige ongeluk met een stint in Oss denken veel pedagogisch medewerkers en gastouders: Dat had ik kunnen zijn ...
Lees meer
Emoties? Wat doe je ermee?

Emoties? Wat doe je ermee?

"Niet huilen, is niet nodig!” Dit hoor ik regelmatig om mij heen. Ook ik heb dat in het verleden wel ...
Lees meer
Man in de kinderopvang, jij mag er zijn!

Man in de kinderopvang, jij mag er zijn!

In een positief jasje, met een glimlach op je gezicht, niets aan de hand en deze keer geen negatieve aanleiding ...
Lees meer
Huilen

Huilen

Een vraag die jonge ouders vaak gesteld krijgen is: 'Huilt 'ie veel?' Wat is eigenlijk veel huilen? Je spreekt pas ...
Lees meer

Andere berichten

Gezonde themahapjes proeven en maken met een dreumes

Gezonde themahapjes proeven en maken met een dreumes

Sinds kort ben ik samen met mijn dochtertje op kook-avontuur. Jawel, ik maakte vandaag met mijn nieuwsgierige dreumes voor het ...
Lees meer
Regels de baas

Regels de baas

Zakmesles geven aan 8-jarigen, is dat wel toegestaan? Zwemmen met BSO-kinderen, zou je dat wel doen? Waterdiertjes vangen met kinderen ...
Lees meer
blog het aktie atelier marketing kinderopvang

Op zoek naar medewerkers? Wees verrassend!

Ik zie ze meerdere keren per dag voorbijkomen: vacatures voor werving van pm’ers. LinkedIN, Facebook, Twitter: je wordt ermee doodgegooid ...
Lees meer
Restjesdag

Restjesdag

Je kent het wel: wortels en een komkommer die bijna hun houdbaarheid verliezen en wat boterhammetjes die oud liggen te ...
Lees meer