Beste pedagogisch medewerker,

Op een schaal van 0 tot 10; hoeveel verantwoordelijk heb jij als pedagogisch medewerker? Waarschijnlijk denk je dan direct aan jouw verantwoordelijkheid op het gebied van verzorging, hygiëne en veiligheid. Ja, dat is inderdaad een hele verantwoordelijkheid! Het zal je gebeuren, dat een kind op jouw groep op een kast probeert te klimmen, daar vervolgens vanaf kukelt en uiteindelijk op de Eerste Hulp belandt om daarna naar buiten te lopen met een armpje in het gips en 3 hechtingen boven zijn wenkbrauw! Het zal je gebeuren, dat je bij het verschonen van een baby niet hebt opgemerkt dat het kind verschillende blauwe plekken en schaafwondjes had, waardoor je mond openvalt van verbazing als je te horen krijgt dat dit kind niet meer naar de kinderopvang komt, omdat het wegens mishandeling in een pleeggezin is geplaatst. Het zal je gebeuren…

Genoeg van dit soort doemscenario’s! En weet je: over dit soort verantwoordelijkheid wil ik het ook helemaal niet hebben. Al geeft het wel de verantwoordelijkheid van jouw functie aan.

Ik wil je juist bewust maken van een hele andere verantwoordelijkheid. Daarvoor moet ik je eerst meenemen naar het brein van een baby. Wist je, dat het systeem van de hersenontwikkeling al aanwezig is bij een embryo van 8 weken? Wist je, dat bij een 6-jarig kind de hersenen al voor 90% zijn ontwikkeld? En dat jij het grootste gedeelte van die tijd, dat de hersenen zich in razendsnel tempo ontwikkelen, deze kinderen mag begeleiden? Dat is pas een verantwoordelijkheid!

Tijdens deze eerste jaren van een kind vliegen zijn hersencellen heen en weer om bruggetjes te slaan tussen bepaalde gebieden in de hersenen. En daar is stimulans voor nodig van ouders en verzorgers. Hoe vaker een ‘bruggetje’ wordt gebruikt, hoe sterker deze verbinding wordt. ‘Bruggetjes’, die eenmaal zijn gelegd maar niet vaker worden gebruikt, verdwijnen op den duur. Zo ontstaat een stevig netwerk van verbindingen in de hersenen, die het kind een solide basis geeft voor de rest van zijn leven. Een basis voor al het toekomstige gedrag, het leerproces en de gezondheid van het kind. En jij mag het kind begeleiden in het ontwikkelen van deze basis! Wauw!

En dat is nog niet alles. Dankzij jouw fantastische werk, is het mogelijk om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen. Ik zal je uitleggen hoe dat kan. Als jij je verantwoordelijkheid serieus neemt en de kinderen op je groep voldoende stimuleert in hun ontwikkeling, zullen zij met een prachtig stel hersenen op het basisonderwijs terecht komen, waardoor het aantal handelingsplannen zal verminderen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen, dat de oorzaak van gedragsproblemen, leerproblemen en zelfs van criminaliteit vaak teruggaat naar de fase van vroege hersenontwikkeling. Tjonge, wat heb jij een uitdagend beroep!

De Wet Innovatie en Kwaliteit kinderopvang verplicht kinderopvangorganisaties om hun pedagogisch medewerkers extra te scholen in het werken met baby’s. Als je beseft hoe verantwoordelijk en uitdagend je werk is, begrijp je ook deze verplichting. Deze scholing geeft jou meer tips en tools om deze verantwoordelijke job uit te voeren. Jouw hersennetwerk wordt hiermee zelf ook geactiveerd! Zie het dus als een cadeautje, dat je werk nog leuker zal maken. Pedagogisch medewerker: wat heb jij toch een verantwoordelijke, uitdagende, maar vooral leuke job!

 

Geef een reactie op dit artikel

Anja Diepeveen

De beste zorg voor uw kostbaarste bezit!” Zo luidt de slogan van het bedrijf, waarvoor ik werk. Een slogan, die ik zelf ruim tien jaar geleden voorstelde aan de eigenaresse van de organisatie. Nu, ruim tien jaar later, bleek dit ook echt zo te zijn! Inmiddels werken wij vanuit vijf verschillende locaties en vangen we honderden kinderen op in onze dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Chr. Kinderopvang Luna heeft haar naam gevestigd in Veenendaal. Een jaar geleden vroeg mijn vriendin of ik bij haar wilde komen werken. Het bedrijf was toe aan nieuwe ontwikkelingen en wilde meegaan met de vernieuwingen op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie. Of ik het personeel hiervoor wilde trainen… Aangezien ik toe was aan een nieuwe uitdaging, besloot ik het basisonderwijs vaarwel te zeggen en mij te richten op dit dynamische bedrijf.

De pedagogisch medewerkers van Chr. Kinderopvang Luna zijn mijn collega’s geworden. Ik mag hen trainen en coachen in hun werk. Ik zie hoe zij iedere dag met hun hart en handen zorgen voor andermans kroost. Door hun werkhouding laten zij zien dat ze beseffen dat deze kinderen ook echt ‘kostbaar bezit’ zijn. Samen met hen kijk ik hoe we deze kinderen het best kunnen stimuleren in hun ontwikkeling. Want ze worden nu juist aan ons toevertrouwd op een leeftijd, dat ze het beste en het makkelijkst dingen leren.

Naast deze job werk ik in mijn eigen praktijk als kindercoach. Fantastisch en dankbaar werk om kinderen een stapje verder te mogen helpen in hun ontwikkeling.

Ten slotte mag ik ook als moeder voor drie opgroeiende pubers zorgen. Wat een rijkdom!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer
Het waxinelichtje

Het waxinelichtje

Werken in het islamitische onderwijs laat mij veel van de christelijke tradities zien. Sint Maarten en Sinterklaas reden onze school ...
Lees meer
Veiligheid? Die ligt in jouw handen!

Veiligheid? Die ligt in jouw handen!

Veilig? "Ze mogen zich bij ons niet eens een blauwe plek vallen," heb ik wel eens verzucht als ik weer ...
Lees meer
No Pasar!

No Pasar!

Treedt niet binnen, zegt de tekst in koeienletters op de vloer. Ik maak toch dat extra stapje en stuit op ...
Lees meer

Andere berichten

Hetzelfde als de rest. En toch anders.

Hetzelfde als de rest. En toch anders.

Een bank die zegt dat ze goed op je geld zullen passen. Een verzekeraar die zegt dat ze uitkeren op ...
Lees meer
Aanpassing kwaliteitsregels kinderopvang: wordt kwalitatief goede kinderopvang onbetaalbaar?

Aanpassing kwaliteitsregels kinderopvang: wordt kwalitatief goede kinderopvang onbetaalbaar?

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wet- en regelgeving op het gebied van kinderopvang. Ook in 2018 ...
Lees meer
Knapperige granola met rood fruit

Knapperige granola met rood fruit

Vandaag hebben we bij ons op de BSO tijdens het fruitmoment genoten van dit speciale recept met rood fruit. De ...
Lees meer
Ik ben de baas! Of toch niet?

Ik ben de baas! Of toch niet?

PM’er tijdens opvoedevent; "Wat werkt voor volwassenen werkt ook voor kinderen." We zijn ouder en wijzer dan kinderen?!  We hebben ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]