“Buiten de lijntjes” is dit jaar het thema van de week van de opvoeding in oktober.
Maar wat is dat nu eigenlijk “buiten de lijntjes”….. dat kan van alles zijn: dat je letterlijk buiten de lijntjes kleurt, dat het anders is dan je gewend bent….
Wanneer was jij voor het laatst “buiten de lijntjes”; deed je iets wat je anders nooit doet? En? Hoe was dat?
Uitdagen tot ontwikkeling
“Buiten de lijntjes” kan dan ook betekenen dat je uit je comfortzone stapt en dat je iets gaat doen wat je spannend vindt, misschien zelfs wel erg zenuwachtig voor bent. Dat je iets doet wat anders is. Zolang die spanning niet tot stress leidt noemen we dat de “zone van naaste ontwikkeling”. Die heb jij, die heb ik en die hebben de kinderen in je kinderopvang ook. Dat is de plek waarin geleerd, ontdekt en ontwikkeld wordt.  Hoe daag jij kinderen uit om in een veilige omgeving tot nieuwe inzichten, nieuwe leermomenten te komen? Geef je het kind telkens de puzzel waarvan je weet dat hij die makkelijk kan, of geef je hem die puzzel die een uitdaging voor hem is? En hoe waardeer je wat het kind doet, wat het bereikt? Beloon je het kind op het resultaat of op het proces daarnaar toe?
De kracht van onze mindset
Carol Dweck, psychologe van de Stanford University heeft, na  jaren van onderzoek naar prestatie en succes, een “nieuw” begrip ontdekt: de kracht van onze mindset. Ze komt tot de conclusie dat het niet alleen onze vaardigheden en talenten zijn die voor succes zorgen, maar ook onze statische (fixed mindset) of op groei gerichte mindset (growth mindset) daar een belangrijke rol in spelen.
In bijgaand filmpje maakt ze duidelijk waarom het complimenteren op de intelligentie en het talent van onze kinderen niet bevorderlijk is voor hun zelfvertrouwen en prestaties en hun succes zelfs in de weg kan staan! Door kinderen te waarderen op de inzet en motivatie die ze laten zien (growth mindset) komen kinderen uiteindelijk tot betere prestaties. Ze leren dat iedere uitdaging die ze tegenkomen, iedere spannende stap buiten hun comfortzone leidt tot verbindingen tussen hersencellen en het versterken van reeds bestaande verbindingen. DAT is wat ze uiteindelijk werkelijk slimmer maakt.
Stap buiten je comfortzone
Aan jou de vraag: hoe help jij de kinderen in jouw kinderopvang bij het ontwikkelen van een growth mindset en hoe neem je ouders daar in mee? Misschien wel een leuk onderwerp voor een ouderavond in de week van de opvoeding dit jaar? Durf je het aan, deze stap buiten je comfortzone đŸ˜‰
- Wipstoeltjes en kinderstoelen…. - 18 juli 2018
- Ouderbetrokkenheid - 25 juni 2018
- Gezocht: deelnemers voor de training “Oog voor Interactie” regio Breda - 8 juni 2018
- Gratis Studiedag ‘Peuterwerk 2.0; zijn we er klaar voor?’ op 6 juni in Rotterdam - 22 mei 2018
- Ben jij als baby-beroepskracht al “IKK proof”? - 23 oktober 2017
- “Buiten de lijntjes” - 6 juli 2017
- Open brief aan de minister - 10 mei 2017
- De kracht van beeld - 2 maart 2017
- Hoe “creatief” ben jij? - 23 december 2016
- NU subsidie aanvragen voor “TINK” of “Oog voor Interactie” - 21 december 2016
Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.
Geef een reactie op dit artikel