‘Coachen is een vorm van begeleiding die erop is gericht om mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag.’ Zo luidt de definitie van coachen. Sinds dit jaar hebben alle pedagogisch medewerkers ‘recht’ op coaching. Als organisatie ben je verplicht dit te bieden. Als dit wordt bepaald door de overheid dan zal daar een reden voor zijn, denk ik dan. Is er verandering nodig in de kinderopvang? En welke verandering is dan nodig is de volgende vraag die bij mij opkomt. En moet die verandering dan bij de pedagogisch medewerker vandaan komen? Welke inzichten hebben ze dan nodig en welk gedrag past daarbij?

Als je de definitie heel letterlijk neemt, roept dat vragen op.  Voor mij is coachen het kunnen delen van kennis, inzicht en handelen. De opleiding Video Interactie Begeleiding en Coaching helpt mij daarbij. Samen met collega’s kijken naar beeld en zien wat de kinderen doen, hoe ze zich gedragen, welke reactie ze geven. Door de beelden goed te analyseren ziet een medewerker vrij snel het welbevinden van het kind. Dit doet ‘iets’ met pedagogisch medewerkers. Hun verantwoordelijkheidsgevoel is namelijk enorm. Zij zorgen, begeleiden en stimuleren kinderen vanuit hun hart en met de bijbehorende kennis. Deze kennis up to date houden is van groot belang. De ontwikkelingen en onderzoeken naar de ontwikkeling van jonge kinderen gaan razendsnel en elke dag komt er nieuwe kennis bij. Door middel van beeld leren de meeste pedagogisch medewerkers het beste. Beeld is wat je ziet, daar voel je emotie bij.

Advertentie

Enthousiaste pedagogisch medewerker Enthousiaste pedagogisch medewerker Kom jij het team van onze kleinschalige huiselijke natuurgerichte kinderopvang ondersteunen. We hebben een kinderdagverblijf met horizontale groepen en een BSO. Als vast teamlid ben je flexibel inzetbaar in de gehele organisatie als onze Steun Teun. Je werkt op wisselende MEER INFO ALLE VACATURES Amersfoort - Vathorst

Waar ik benieuwd naar ben, is hoe de pedagogisch medewerker zelf denkt over coaching.Waar is behoefte aan en hoe wordt er op dit moment gecoacht?

Over Sabeth Brul

Ik ben Sabeth Brul, 40 jaar en moeder van twee dochters.
Ik werk al 14 jaar in de kinderopvang. Ik heb verschillende functies vervuld, maar mijn hart ligt bij de jonge baby.
In de eerste anderhalf, twee jaar wordt de basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Ik vind het prachtig om dit te mogen ervaren en bij te kunnen dragen aan een goede basis.
Ik heb de opleiding tot babyspecialist gevolg en lees zoveel mogelijk over de laatste ontwikkelingen. Ik deel graag mijn passie en kennis en gun onze baby's hun ontwikkeling op hun eigen tempo.

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten