Hoe komt het dat het ene gesprek makkelijker verloopt dan de ander? Je herkent het vast wel met de ene ouder, kind of collega heb je meer een ‘klik’ dan met de andere. Soms heb je het idee dat je goed op één lijn zit met de ander in een gesprek en dat de communicatie lekker stroomt en soms heb je het idee dat, wat je ook zegt, je boodschap niet overkomt en het gesprek je meer tijd en energie kost. Check dan of je wel goed afgestemd bent met de ander.

Even afstemmen graag

Wanneer je naar een goed gesprek kijkt dan kan je dat letterlijk aan de buitenkant zien. Je kan dan bijvoorbeeld zien dat de gesprekspartners op dezelfde manier zitten of staan, dezelfde gebaren maken. Bijvoorbeeld beiden wat naar elkaar toe gebogen, of met de armen of benen over elkaar. Ze maken oogcontact, maken vrijwel identieke gebaren met de handen of ze leunen naar één kant. Je hoort dat ze op gelijke toonhoogte en in hetzelfde tempo praten. Zelfs in hetzelfde tempo ademen als je gesprekspartner hoort bij een goed gesprek. De gesprekspartners  maken met elkaar contact en zijn volledig op elkaar afgestemd. Ze vormen als het ware één geheel en spiegelen elkaar.

Zodra je niet meer afgestemd bent op de ander gebeurt het omgekeerde. Je ziet bijvoorbeeld dat beide gesprekspartners niet dezelfde lichaamshouding aannemen, een andere toon en een ander tempo van praten hebben. Het lijkt wel of ze alle twee op een andere golflengte zitten en langs elkaar heen praten.

Je zult merken dat je bij kinderen vaak automatisch spiegelt en afstemt. Je gaat automatisch met je lichaam op kindhoogte, gebruikt een andere toonhoogte, tempo en woorden dan in je gesprek met volwassenen. Kortom je stemt af op het kind.

Afstemmen, contact maken, houdingen, bewegingen en gebaren zijn dus belangrijk in een gesprek. Als je onvoldoende afstemt op je gesprekspartner, zou het zomaar kunnen dat je informatie mist, elkaar niet begrijpt en aan het miscommuniceren bent.

Wat kun je hiermee in de praktijk?

Wil je binnen de communicatie iets bereiken met de ander dan is het belangrijk om eerst goed af te stemmen op de ander. De kans dat je boodschap dan goed overkomt richting kinderen, collega’s en ouders is veel groter. Gelukkig gaat dit in de meeste gesprekken automatisch en hoef je hier niets voor te doen.

Mocht een gesprek naar jouw idee niet lekker verlopen; onderzoek dan of je wat meer kunt ‘matchen’ met de ander. Maak contact, stem af en ga communiceren op de golflengte van de ander.

Matchen, oftewel afstemmen op de ander, is geen kunstje!

Als je denkt dat matchen alleen maar een kunstje is en gaat over houding en gedrag kopiëren van de ander dan heb je het mis. Het is namelijk veel meer dan dat! Matchen gaat namelijk ook over echt contact maken. In verbinding staan met jezelf en de ander, respect hebben, jezelf en de ander helemaal oké vinden, zonder oordeel en veroordeel zijn.

Neem de komende tijd eens waar hoe natuurlijk je afstemt op de ander. Wees je bewust of je met een kind, je collega of ouder matcht en hoe je misschien nog meer zou kunnen matchen. Doe het uiteraard subtiel en welgemeend ,zodat het niet als een trucje voelt!

Training of coaching op jouw locatie? Tot 30 november 2018 nog subsidie-aanvraag mogelijk!

Zou je individueel of samen met je collega’s meer willen leren over matchen en effectief communiceren op de werkvloer met ouders en collega’s? We stemmen graag met jullie af! Kijk hier voor de mogelijkheden voor een incompany training. Ook 1 op 1 coaching is mogelijk. Veel van onze trainingen vallen onder de subsidieregeling van het FCB. Subsidie aanvragen is nog mogelijk tot 30 november 2018! Zowel voor individuele medewerkers als organisaties. Pak dus nu je kans! Neem vrijblijvend contact met ons op; we denken graag met je mee en helpen je  met je aanvraag.

Geef een reactie op dit artikel

Eileen Kalkman en Miranda Rep

Wij zijn Eileen Kalkman en Miranda Rep van Confriends. Samen met ons team ontwikkelen en verzorgen wij met veel plezier trainingen op de werkvloer in de kinderopvang. Met onze traject aanpak zorgen we met elkaar voor een vitale kinderopvang.

Confriends inspireert en zet medewerkers in beweging! Onze trainingen en workshops zijn praktisch en prikkelend.

Wij verzorgen trainingen en trajecten op het gebied van;
-Effectief communiceren en samenwerken op de werkvloer; zowel met collega's als met ouders.
-Arbo, tiltraining, gezond werken en vitaliteit; preventie van ziekteverzuim.
-Spelenderwijs Bewegen en Beweegkriebels; ontwikkelingsgericht bewegen en gezonde leefstijl voor kinderen borgen in het dagritme.

Bel of mail ons gerust, we denken graag met je mee!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Het steunen van goede initiatieven

Het steunen van goede initiatieven

Als ondernemer en eigenaar van de Coole KIDS Box ondersteunen we graag goede initiatieven en we willen jullie ook graag ...
Lees meer
Heel simpel bewegend oefenen met spreken 

Heel simpel bewegend oefenen met spreken 

Ook in de logopedie gebruiken we beweging om de taal en spraak van kinderen te verbeteren. Het gaat dan minder ...
Lees meer
Kleine Koningsspelen | www.confrineds.nl

Kleine Koningsspelen organiseren. Hoe dan? Lees onze inspiratietips.

Bepaal je doel Wat wil je bereiken? Bepaal van te voren een duidelijk doel. Zorg dat dit terugkomt in al ...
Lees meer
Kleine Koningsspelen www.confriends.nl

Kleine Koningspelen! Natuurlijk doen de kinderen van 0 tot 4 jaar mee.

Op vrijdag 12 april 2019 vieren we alweer voor de zevende keer de Koningsspelen, een landelijke sportdag voor scholieren van ...
Lees meer

Andere berichten

instagram kinderopvang

Instagram? Moet dat nu ook al?

...dat is een vraag die mij soms wordt gesteld. Vooropgesteld: van mij moet je helemaal niets. Doe lekker waar je ...
Lees meer
Maak een escaperoom op je BSO

Maak een escaperoom op je BSO

Afgelopen maandag was bij mij op de groep de finale van onze eigen escaperoom activiteit. Acht maandagmiddagen kregen mijn kinderen ...
Lees meer
Vuurtje stoken met kleine kinderen

Vuurtje stoken met kleine kinderen

Het is bijna kerst, rond vijf uur, dus al donker en buiten brandt een vuurtje bij het kinderdagverblijf. Daaromheen zitten ...
Lees meer
Zelf de wereld om je heen ontdekken

Zelf de wereld om je heen ontdekken

Deze wintermaanden vol met pepernoten, sinterklaasliedjes, kadootjes en kerst ervaren jonge kinderen met hun rijke verbeeldingswereld heel intens. Op hun ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]