Staat er in jullie beweeg- en voedingsbeleid ook dat de kinderen dagelijks moeten bewegen en gestimuleerd moeten worden in een gezonde leefstijl? Wij hopen van wel!

Veel van de locaties waar we trainingen en trajecten verzorgen, bieden daarom de kinderen water en lauwe thee zonder suiker. In een groot aantal drankjes die kinderen drinken zit vaak veel suiker. Veel suiker kan leiden tot overgewicht en een slecht gebit. Uit recent onderzoek blijkt dat het drinken van één met suiker gezoet drankje minder per dag al leidt tot een positief effect op gewicht. Water is het allerbeste alternatief, vraag maar aan topsporters, popsterren en olympische kampioenen! Bovendien is in Nederland water uit de kraan altijd schoon, gezond en veilig. Het wordt minstens even streng gecontroleerd als water uit flessen.

Weet je dat je kinderen nieuwgierig maakt naar het drinken van water, als je het regelmatig met hen hebt over water en daar passende afbeeldingen bij laat zien? En hoe leuk is het om dat te doen tijdens beweegactiviteiten? Daarom hebben we in dit blog een aantal leuke water-beweegactiviteiten voor je uitgezocht waar je zo mee aan de slag kunt. Natuurlijk beweeg jij als pm’er actief mee. Zo blijft iedereen vitaal en fit!

Het waterlied

Zing en dans samen met de kinderen op het waterlied. Een leuk lied om het thema waterdrinken te introduceren vind je hier op You tube met de bijbehorende dansmoves.

Water is Gezond!
Tekst/Muziek: Kees vd Linden, Arjan vd Dussen
Water uit de kraan
Koel (Cool) en lest de dorst
Water is gezond!
2x
***
Het spettert, het spattert, toe drink maar mee.
Het klettert, het klatert, je vindt het in zee.
Je kunt er in zwemmen of giet het in je glas
We trakteren op water, voor de hele klas.
***
Het kabbelt, het bubbelt, het smaakt naar meer
’t Is koel en verfrissend, je drinkt het keer op keer.
Open de kraan maar en giet het in je mond
Kristalhelder water…….(klok,klok,klok,klok,klok)
DAT IS GEZOND
***
Water uit de kraan
Koel (Cool) en lest de dorst
Water is gezond!
2x

Water en bewegen uitbeelden
Laat de kinderen benoemen wat je met water allemaal kan doen. Daarna ga je dit met elkaar uitbeelden. Je kan in plassen stampen terwijl je naar de overkant loopt, of onder een paraplu lopen terwijl je naar de overkant loopt of zwemmen, roeien, waterskiën, windsurfen, je kunt douchen onder het water, de was doen in water en je kunt water drinken! Beeld het allemaal maar uit.

Beweeg mee met water-memory
Maak een water-memoryspel. Kies samen met de kinderen plaatjes uit tijdschriften met als onderwerp water. Bijvoorbeeld een fles water, kraan, gieter, zwembad, regendruppels, paraplu etc. Kopieer elk plaatje twee keer. Plak deze op twee viltjes of dik papier. Leg alle viltjes verspreid door de ruimte op de grond met de plaatjes naar beneden. Draai 1 plaatje om en laat de kinderen zo snel mogelijk het ander plaatje vinden. Zorg dat je veel beweegruimte gecreëerd hebt.

Variatie: verstop in de ruimte alle viltjes. Laat de kinderen zo snel mogelijk alle plaatjes vinden. Daarna leggen ze 2 dezelfde bij elkaar.

Het regent het regent
“Het regent, het regent, de pannetjes worden nat
Er kwamen twee boerinnetjes
Die vielen op hun kinnetjes
Het regent, het regent, de pannetjes worden nat

Het regent, het regent, de pannetjes worden nat
Er kwamen twee soldaatjes aan
Die vielen op een gat.”

Beeld dit liedje met de hele groep uit. En natuurlijk val je steeds om. Ga steeds sneller zingen, zodat jullie steeds sneller gaan bewegen.

Echte regen? Naar buiten!
Ben je voorbereid om met de kinderen naar buiten te gaan als het regent? Bij sommige organisaties staan de kleine kaplaarsjes en/of kleine parapluutjes klaar zodat je altijd naar buiten kan met de kinderen. Leer de kinderen dat naar buiten gaan in de regen ook leuk kan zijn. Lekker stampen in de plassen. Of doe met z’n allen een regendans. Geef de kinderen allemaal een bekertje en probeer de regen eens op te vangen. Hoeveel water heb jij in je beker opgevangen?

Zwembanden
Leg een aantal niet te hard opgeblazen zwembanden op de grond bij de baby’s. De baby’s zullen nieuwsgierig zijn en naar het nieuwe materiaal toe gaan en ontdekken. Of zet de baby er eens in en kijk wat hij er mee gaat doen; de één kruipt er uit, de ander doet hem over zijn hoofd en de derde blijft er gewoon in zitten. Sjoel de banden over de grond; de kinderen zullen er achteraan gaan kruipen of -lopen. De wat oudere kinderen kunnen er ook in stappen en de band langs hun lichaam omhoog bewegen om hem weer uit te doen, of andersom.

Natte sponsen-spel
Hang kranten of reclamefolders op aan een waslijn. Maak sponsen nat. Zet de kinderen achter een lijn en laat ze de natte spons naar de kranten gooien. Lukt het je om een gat in de krant te gooien? Natuurlijk hol je steeds naar je spons om hem op te halen.

Visje, visje, in het water
Loop met de kinderen door de ruimte en zing dit liedje terwijl de kinderen met hun handen de bewegingen doen. “Visje, visje, in het water. Visje, visje, in de kom. Visje, visje, kan niet praten. Visje, visje, draai eens om.”

Water nadoen
Geef elk kind een strook van blauw crêpepapier, een blauw doekje of sjaal. Laat de kinderen allemaal bewegingen hier mee maken.
• Rennen met de strook achter je aan
• Grote golven maken; strook bewegen van hoog naar laag
• Kleine golfjes maken
• Draaikolkjes maken door de linten te draaien

Natuurlijk hebben de kinderen en de pm’ers van het bewegen dorst gekregen. Iedereen krijgt een lekker verfrissend glas water te drinken! Zo leer je kinderen spelenderwijs dat je je dorst goed kunt lessen met water.

Zou je samen met je collega’s een incompany training willen volgen over Spelenderwijs Bewegen? Bekijk hier ons aanbod. Of hebben jullie interesse in een driejarig traject over het borgen van bewegen en een gezonde leefstijl voor kinderen  in jullie organisatie? Kijk dan hier voor mogelijkheden.

Of neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met jullie mee.

Geef een reactie op dit artikel

Eileen Kalkman en Miranda Rep

Wij zijn Eileen Kalkman en Miranda Rep van Confriends. Samen met ons team ontwikkelen en verzorgen wij met veel plezier trainingen op de werkvloer in de kinderopvang. Met onze traject aanpak zorgen we met elkaar voor een vitale kinderopvang.

Confriends inspireert en zet medewerkers in beweging! Onze trainingen en workshops zijn praktisch en prikkelend.

Wij verzorgen trainingen en trajecten op het gebied van;
-Effectief communiceren en samenwerken op de werkvloer; zowel met collega's als met ouders.
-Arbo, tiltraining, gezond werken en vitaliteit; preventie van ziekteverzuim.
-Spelenderwijs Bewegen en Beweegkriebels; ontwikkelingsgericht bewegen en gezonde leefstijl voor kinderen borgen in het dagritme.

Bel of mail ons gerust, we denken graag met je mee!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Met schrik vernemen we bij de Inspectie Kinderopvang (GGD Amsterdam) dat sommige eigenaren en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven de inspectie ...
Lees meer
Beurstip: NOT

Beurstip: NOT

Volgende week vindt van 22 t/m 26 januari de grootste onderwijsbeurs van Nederland weer plaats in de jaarbeurs Utrecht.  De Nationale ...
Lees meer
Bomen klimmen

Bomen klimmen

In het park zie ik een jongen in een lage boom klimmen. Ik schat hem een jaar of 7. De ...
Lees meer
Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer

Andere berichten

Iedereen kan zingen

Iedereen kan zingen

Ik krijg heel vaak de vraag: ‘Is het waar dat íedereen kan zingen?’ (vaak zijn dit mensen die van zichzelf ...
Lees meer
Enquête speeddaten kinderopvangorganisaties & kandidaten

Enquête speeddaten kinderopvangorganisaties & kandidaten

TO BE Kinderopvang wil voor de branche kinderopvang één of meerdere speeddate evenementen organiseren. Door op één locatie ca 10 ...
Lees meer
Wat staat er in de verschillende verkiezingsprogramma's over kinderopvang?

Wat staat er in de verschillende verkiezingsprogramma’s over kinderopvang?

Nog maar 14 dagen te gaan en dan zijn de verkiezingen. Dé onderwerpen van dit moment zijn natuurlijk immigratie, identiteit, zorg ...
Lees meer
Maak een escaperoom op je BSO

Maak een escaperoom op je BSO

Afgelopen maandag was bij mij op de groep de finale van onze eigen escaperoom activiteit. Acht maandagmiddagen kregen mijn kinderen ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]