De decembermaand brengt bij volwassenen verschillende gevoelens naar boven. Het gemis van een dierbare, de gedachten over wat het afgelopen jaar weer heeft gebracht of juist enorme dankbaarheid voor het uitkomen van je grootste wensen. Kinderen beleven de decembermaand sowieso als een groot feest. Eerst vliegen de pepernoten rond hun oren en is er spanning bij het zetten van een schoentje. Dan ineens is pakjesavond al voorbij en zetten we samen de kerstboom op en zijn er overal mooie lichtjes en brengt kerst een stukje rust. Om vervolgens met oud en nieuw weer te proosten op het nieuwe jaar.

Het werken in de kinderopvang is sowieso al een prachtige baan, maar de decembermaand bevestigd dit nog even. Al die betoverende gezichtjes bij de kinderen als ze weten dat Sinterklaas en zijn pieten weer in het land komen. Zwarte, witte, gekleurde of roetveeg pieten. Daar maken zij zich gelukkig niet druk om. Lekker pepernoten eten en hopen dat jij op pakjesavond ook een cadeautje krijgt is wat zij beleven. Het samen liedjes zingen en de geur van zelfgebakken pepernoten door het gebouw brengt bij ons als leidsters zoveel vreugde. Bij het bezoek van Sinterklaas en zijn pieten mag ieder kind uiteraard zelf beslissen hoe dichtbij je durft te komen, want niks moet, maar alles mag. Heb je een handje lef nodig om naar Sinterklaas toe te gaan, wij zullen er zijn om jou grens te verleggen. Elk jaar mogen wij dat gevoel van onze tijd vroeger weer herleven, want natuurlijk zetten wij samen met onze kindjes ook een schoen bij een zelfgemaakte openhaard. Om uiteindelijk de dag na pakjesavond allemaal vermoeide kindjes op de groep te hebben die niks anders willen dan knuffelen, rust en nog meer knuffelen.

Winterwonderkerstland

Na deze spannende en intensieve tijd staan wij als leidsters al te springen om de groep om te toveren tot een winterwonderkerstland. Samen met de kinderen in pyjama of kersttrui alle bestofte kerstdozen tevoorschijn halen en binnen no time vliegen de slingers, lampjes en kerstballen rond onze oren. Voor veel kindjes is dit jaar de eerste kerst die ze bewust meemaken. De ervaren kinderen zullen ze zeker vertellen hoe alles werkt. Alles versieren en dan ineens.. gebeurd er iets magisch. Het licht gaat uit, de kerstverlichting gaat aan en iedereen is er stil van. Je kijkt je collega aan met een knipoog en denkt; ” deze mooie tijd is weer begonnen”. Het is zo enorm sfeervol. Het is bijna niet uit te leggen wat voor dankbaar gevoel je hebt dat jij als leidster dit werk mag doen. Ook ouders geven aan een warm gevoel te krijgen zodra ze binnen komen na een dag werken op kantoor. Op zo’n moment spreek je ook je dankbaarheid uit en halen we herinneringen op van afgelopen jaar.

Weet je nog afgelopen voorjaar met onze moestuintjes, al het waterpret in de zomer of het afscheid van de kindjes die naar de basisschool gaan en doorgroeien naar de BSO. Wij zijn trots en laten de kinderen optimaal genieten op hun niveau. Dat is pure magie. Op naar weer een nieuw bijzonder jaar.

Geef een reactie op dit artikel

Marlinde Frijters

Mijn naam is Marlinde Frijters. Door het aangaan van uitdagingen en avonturen heb ik een grote rugzak met kennis en ervaringen binnen de kinderopvang. Na mijn MBO PW niveau 4 opleiding ben ik naar Haarlem verhuisd voor een mooie toepasselijke functie en tegelijkertijd begonnen aan een inspirerende opleiding HBO Management in de kinderopvang. Veel van geleerd en goede inzichten van gekregen voor persoonlijke en werk gerelateerde ontwikkelingen. Eenmaal afgestudeerd weer terug in mijn vertrouwde omgeving Brabant waar ik een top team aanstuur waarmee we samen een fijne, leerzame, uitdagende en vooral liefdevolle locatie creëren. Ondertussen werk ik al 5 jaar bij kinderopvang organisatie Op Stoom en vind ik het bijzonder om niet volgens een visie te werken, maar de visie te voelen. Mijn sociale vaardigheden zorgen ervoor dat ik mijn leidinggevende functie met betrekking tot de kinderen, ouders en collega’s op uiterst niveau kan uitvoeren en daardoor elke dag met veel plezier naar mijn werk ga. Ik heb een eigenwijze kijk op kinderen, omdat het los laten, zelf laten doen en het ontdekken van hun eigen fantasie zoveel belangrijker is dan wat wij als volwassenen verwachten en willen. Graag lees ik jullie verhalen en deel ik de mijne.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

'Tikkie jij bent m'

‘Tikkie jij bent m’

'Tikkie, jij bent 'm', en hij rent hard weg. Ik ren als een monster achter hem aan. Hij lacht zo ...
Lees meer
Versterk de creatieve ontwikkeling van kinderen.

Versterk de creatieve ontwikkeling van kinderen.

Met mijn benen in de zon en mijn laptop op schoot ben ik mijn toekomstplannen aan het uitwerken. Twee jaar ...
Lees meer
Wipstoeltjes en kinderstoelen....

Wipstoeltjes en kinderstoelen….

Tijdens de training 'Babyclub® Excellente beroepskracht' hebben we het uitgebreid over de 'do's en don'ts' ten aanzien van het stimuleren ...
Lees meer
Confriends trainingen kinderopvang

Hoe blijf je mentaal fit in de kinderopvang?

In ons vorige blog over de vitale kinderopvang hebben we tips gegeven over hoe je vooral fysiek fit kunt blijven. Omdat ...
Lees meer

Andere berichten

De kracht van beeld

De kracht van beeld

Het begint met: Wat vreemd mijn stem zo te horen, ik klink zoals mijn moeder. Nou de volgende keer let ...
Lees meer
Het geheim voor succesvolle pedagogische groei onthuld

Het geheim voor succesvolle pedagogische groei onthuld

Yes, we hebben het gevonden! Dit is wat we een tijd lang hebben gedacht. Toen we op zoek waren naar ...
Lees meer
Welke veranderingen brengt de Wet IKK nog meer met zich mee?

Welke veranderingen brengt de Wet IKK nog meer met zich mee?

In de vorige drie blogs heb je al kunnen lezen wat de Wet IKK betekent voor de definitie van verantwoorde ...
Lees meer
Boekrecensie "Zindelijk maken is kinderspel"

Boekrecensie “Zindelijk maken is kinderspel”

Zindelijk maken is kinderspel Debby mendelsohn, psychologe en mama van 6. Haar website: www.mendot.nl, Boek bestellen via BOL.COM Zoals je in ...
Lees meer