Doe jij het als pedagogisch coach alleen? Dan bedoel ik dus het feit dat je je alleen voelt staan, o.a. in het werken vanuit rust. Grote kans dat jij één van de weinige pedagogisch coaches bent in je organisatie. Laat staan dat je echt helemaal vanuit rust wilt werken. Je weet hoe belangrijk dit is, o.a. vanuit de inspiratie en inzichten van Nathalie en mij, om de ideale babyopvang neer te zetten. Als jij die rust niet vindt, hoe kun je je collega’s en teams dan meenemen en hoe kunnen zij dit dan bieden aan de baby’tjes? Maar hoe goed je het ook weet, het lukt je toch niet om dit alleen voor elkaar te krijgen.

Ik wil je dolgraag een zorg minder geven. Want dit is echt super normaal! Je kunt het namelijk niet alleen. Ook Nathalie en ik hebben het proces van heel hard werken, naar vanuit rust en ons hart werken, samen gedaan. Zonder haar had ik dit echt nooit gekund, dan was ik nog lang niet geweest waar ik nu sta. Daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor.

Dat geldt ook voor jou. Voor iedereen. Zo zag ik hetzelfde proces twee weken geleden bij mijn oudste zoon Yori van 6 jaar. Hij weigerde op school te lezen en te schrijven. Wat bleek: hij had het gevoel dat hij het meteen moest kunnen en wilde het alleen doen. Hij accepteerde dan ook echt geen hulp (die eigenwijsheid heeft hij niet van mij hoor 😉). In een fijn en open gesprek heb ik hem laten zien dat je bij het leren van nieuwe dingen eigenlijk altijd iemand nodig hebt die je helpt bij het leren. Het feit dat ik ook een juf heb gehad die mij heeft leren schrijven en lezen, luchtte hem enorm op.

Deze opluchting wil ik jou ook dolgraag meegeven. Echt waar. Je hoeft het niet alleen te doen. Je mag hulp vragen. Het is namelijk helemaal niet zo normaal om te kiezen om te werken vanuit rust. Je gaat tegen de mainstream van hard werken in en dat vergt moed. Heel veel moed! Nathalie en ik weten dan ook dat je een behoorlijke portie lef nodig hebt om hiervoor te kiezen en vooral te blijven kiezen. Het is helemaal niet erg als het niet in één keer lukt. Al het begin (net zoals het leren lezen en schrijven) is moeilijk. Wees daarin vooral niet te streng voor jezelf. Oefenen mag en hoort erbij. Je wordt er alleen maar beter van.

Dat is wat Anita, directeur van kinderopvang De Boerderij, ook omschrijft. Na het volgen van het managementprogramma Pedagogische groei vanuit rust, heeft zij door ons herkenbare verhaal, en de inspiratie en oefeningen met de anderen, het vertrouwen gekregen om vanuit rust te gaan en te blijven werken. Vorige week had ik haar aan de telefoon en ik ben echt supertrots op haar. Echt mooi om te horen hoe zij vanuit deze ruststand er helemaal is voor haar team en zo weer de rust terugbrengt in alle hectiek die er op dit moment is. Wat willen de baby’tjes nu nog meer!

Wil je net als Anita het managementprogramma volgen, zodat je echt de ideale babyopvang neerzet? Dat kan. Schrijf je hier vast in. Je kunt deze week meteen starten met het bekijken van de inspirerende video’s vanuit thuis en je kunt met de volgende groep meedoen met de live dagen in april. Je bent ook van harte welkom bij de online SuperVisie op 11 maart. Dan gaan we met andere pedagogisch coaches sparren, inspiratie en praktische tips opdoen voor hoe we samen de ideale babyopvang neer kunnen zetten.

Mijn boodschap is dus vooral: ‘Doe het niet alleen!’ Samen leren we echt om vanuit rust te zorgen voor die pedagogische groei, die hard (en vanuit ons hart😊) nodig is voor het neerzetten van de ideale babyopvang. Let’s do it!

 

Geef een reactie op dit artikel

Nathalie Hekking - Camacho & Sanne Bosmans

Wij, Nathalie en Sanne, (ortho)pedagogen bij Forsa inspireren je graag om je pedagogische blik te verruimen. We bloggen met herkenbare situaties en geven ideeën die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. Zodat jij vanuit jouw kracht de kinderen de ruimte geeft om te groeien tot autonome personen.

We werken met kinderopvang organisaties samen zodat er een sterk opvoedklimaat ontstaat. We adviseren en inspireren managers en pedagogische medewerkers, door middel van interactieve bijeenkomsten en coaching op de werkvloer. We merken dat het vooral gaat om het creëren van een nieuwe mindset over opvoeding. De pedagogische uitdagen komen vooral om de hoek kijken bij 'lastig' gedrag, juist bij lastig gedrag is het van belang om kinderen autonomie te verlenen en verbinding aan te gaan.

We gunnen alle kinderen dat ze de ruimte krijgen om te groeien tot autonome personen. We geloven dat pedagogiek niets meer of minder is dan een relatie met elkaar aangaan, om kinderen autonomie te verlenen. Wat ons betreft gaat het om samenleven en kinderen te zien als mensen, die het recht hebben om vanuit respect en gelijkwaardigheid behandeld te worden. Hiermee valt het belonen en straffen (ook negeren, geven van consequenties en apart zetten) weg.

In onze blogs willen we je inspireren om je pedagogische blik te verruimen. We geven praktische en prikkelende ideeën, zodat jij dit samen met je collega’s toe kunt passen in de kinderopvang. Heb je vragen, ideeën of wil je het pedagogische klimaat binnen je organisatie versterken? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Heb jij het coachplan al kant en klaar? Of ervaar je veel te weinig tijd om met plezier een goed ...
Lees meer
Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan ...
Lees meer
Kinderbrein in beweging!

Kinderbrein in beweging!

Zomaar een dinsdagmiddag in maart op een school in Den Haag. Als ik de peuterspeelzaal binnenkom, is de huishoek omgebouwd ...
Lees meer
Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer

Andere berichten

Op schoolreis met het management

Op schoolreis met het management

Op schoolreis met het management En daar sta ik dan, om 7.10 uur op een verlaten carpool plaats. De reden? ...
Lees meer
Hoe jouw overtuigingen de pedagogische groei bevorderen

Hoe jouw overtuigingen de pedagogische groei bevorderen

We willen allemaal dat baby’s zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor is ...
Lees meer
Verbinding: oplossing voor onrustige slaapkamers

Verbinding: oplossing voor onrustige slaapkamers

Iedere PM’er kent het wel; de onrustige slaapkamers, waarin de kinderen aan het keten zijn of flink huilen. Je gunt ...
Lees meer
De Volkskrant verdient code ROOD!

De Volkskrant verdient code ROOD!

Op 22 november 2016 is er in De Volkskrant een artikel verschenen. Dit artikel “Zorg over groot deel Nederlandse kinderopvang, ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]