Als eigenaar van de Coole KIDS Box moet ik me ook vaak verdedigen. Gastouders zijn toch gewoon een oppas? Nou nee, het zijn mensen die professionele opvang bieden. Ook zij hebben een opleiding afgerond, hun EHBO gehaald en voldoen aan de eisen die de overheid heeft gesteld. Ook als je voor een gastouder kiest heb je recht op kinderopvangtoeslag. Daarnaast worden ze gecontroleerd door hun eigen gastouderbureau. De grootste groep gastouders ziet zichzelf dan ook als professional en doen er alles aan om het kind op zijn eigen bergtop te krijgen. Een deel hiervan werkt dan ook met speciale materialen om kinderen spelenderwijs te ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is de Coole KIDS Box. Doordat deze iedere 2 maanden wordt vervangen met nieuw spelmateriaal word je als begeleider maar ook als kind steeds opnieuw geprikkeld om nieuwe ontwikkelingsmaterialen te ontdekken.  Meer informatie kun je vind je hier.
Maar wat doet een gastouder dan? Een gastouder biedt professionele opvang en doet dit met passie en liefde voor de kinderen. Ze vangt de kinderen op in haar eigen huiselijke omgeving. Doordat het kleinschalig is, is dit voor veel kinderen erg fijn. Daarnaast volgt de gastouder jaarlijks trainingen, lezingen om haar kennis up to date te houden. Ook de EHBO wordt jaarlijks herhaald.
Gedurende de dag kijkt ze goed naar de kinderen en hun ontwikkeling. Verloopt de spraakontwikkeling en de motoriek goed? Hoe gaat het om met de andere kinderen? Kunnen ze zichzelf redden? Zijn er andere bijzonderheden? Daarnaast worden er vele activiteiten gedaan. Samen spelen en knutselen. Lekker samen naar buiten en genieten in de natuur. Maar leren ze ook zichzelf vermaken en moeten ze zich houden aan de afspraken en regels.
Als er opvallende dingen zijn, wordt dit ook met de ouders besproken. Ook kijk ik graag zelf mee met de gastouder. Met mijn achtergrond in het onderwijs en als kindercoach steun en help ik graag. Geef ik tips aan de (gast)ouder en zorgen we er samen voor dat het kind zich goed ontwikkelt.
Het belangrijkste is dat je kijkt naar je kind. Heeft het behoefte aan een huiselijke omgeving, waar het niet te druk is? Is het graag buiten? Als je alle vragen en wensen in beeld hebt, dan maak je de beste keuze! Het gaat tenslotte om je kostbaarste bezit!

Over Anja Rijkens

Anja Rijkens is de eigenaar van de Coole KIDS Box. Na 12 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, heeft zij er voor gekozen om samen met haar man het spelenderwijs leren op de kaart te zetten. In de Coole KIDS Box zitten ontwikkelingsmaterialen voor kinderen van 0-6 of 0-12 jaar speciaal voor de kinderopvang en gastouders. Daarnaast komen er speciale themaboxen voor het onderwijs. Daarnaast verzorgt zij trainingen voor de kinderopvang. Enkele trainingen zijn: Ontwikkelingsvoorsprong, Zindelijk?!, Beelddenken, Meldcode.

Daarnaast volgt Anja ook zelf jaarlijks trainingen en ondersteunt zij als kindercoach leerlingen die uitvallen op school, pedagogische medewerkers en gastouders in de opvang die tegen problemen aanlopen.

Bekijk mijn website

Gerelateerde berichten