Ook in de logopedie gebruiken we beweging om de taal en spraak van kinderen te verbeteren. Het gaat dan minder over grote bewegingen als rennen of klauteren, meer om kleine bewegingen die het leren ondersteunen.

Bewegend leren kan dus ook kleiner. Denk aan gebaren maken of lange woorden uitstempelen. Ik geef je wat tips om met beweging de spraak van de kinderen in je groep te stimuleren.

Lange woorden uitspreken is lastig voor veel kleuters. Woorden als ‘paraplu’, ‘afstandsbediening’ en ‘computer’. Ook ‘ballon’ en ‘cadeau’ zijn notoire tongbrekers voor kleuters. Om te helpen en te laten zien hoe lang een woord is, stempel ik de woorden uit. Niet met stempels, met inkt en een stempelkussen, maar door op elke lettergreep met grote stappen door de kamer te gaan: ‘kom-kom-mer’ of ‘pa-ra-chute’. Of we stappen of springen van hoepel naar hoepel. Woorden uitstempelen kan ook door bij elke lettergreep met de knuisten op tafel te bonken; een favoriet bij veel kleuters, even lekker herrie maken.

Als ik met de ggg oefen, gebruik ik een bal. Naar elkaar overgooiend zeggen we: ‘ggooi, gga ggooien.’ Ik merk dat de beweging de klank ondersteunt. Het gooien maakt het makkelijker om uit te spreken lijkt wel. En het is natuurlijk een fijne afwisseling, even van die stoel af en samen lachen als de bal alle kanten op gaat.

Naast het uitstempelen werk ik met klankgebaren. Elke klank heeft een bepaald gebaar. Zo kun je tijdens het uitspreken van de sss van boven naar beneden over je arm wrijven. Of bij de rrr de wijs- en middelvinger afgewisseld snel heen en weer bewegen, ter hoogte van je keel (als je de rrr met je huig wilt maken). Bij het oefenen van de fff of de vvv voel je met je wijsvinger hoe de lucht uit de mond stroomt. Kleine maar fijne bewegingen die het leren van nieuwe klanken en woorden veel gemakkelijker maken.

Geef een reactie op dit artikel

Lotte Endendijk

Ik ben Lotte Endendijk en werk als all-round logopedist én freelance tekstschrijver. Ik woon en werk in Tilburg, in een wijk met veel jonge gezinnen met allerlei achtergronden.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Kleine Koningsspelen | www.confrineds.nl

Kleine Koningsspelen organiseren. Hoe dan? Lees onze inspiratietips.

Bepaal je doel Wat wil je bereiken? Bepaal van te voren een duidelijk doel. Zorg dat dit terugkomt in al ...
Lees meer
Kleine Koningsspelen www.confriends.nl

Kleine Koningspelen! Natuurlijk doen de kinderen van 0 tot 4 jaar mee.

Op vrijdag 12 april 2019 vieren we alweer voor de zevende keer de Koningsspelen, een landelijke sportdag voor scholieren van ...
Lees meer
Ode aan de invaller

Ode aan de invaller

Vorige week mocht ik ineens weer eens invallen op een andere locatie dan mijn 'vaste' stekkie. Wat ik als ontzettend ...
Lees meer
Wie praat beweegt

Wie praat beweegt

Heb jij dat ook? Soms ben ik in gesprek en vliegen mijn armen alle kanten op. En omdat ik met ...
Lees meer

Andere berichten

GGD inspecteur: een zegen of een vloek?

GGD inspecteur: een zegen of een vloek?

GGD inspecteurs zijn onder veel pedagogisch medewerkers, leidinggevenden en houders niet geliefd. Het zijn mierenneukers, ze leggen op elke slak ...
Lees meer
Ontdek de ontdekfles

Ontdek de ontdekfles

Ik heb een tas. Niets bijzonders zul je denken. Maar deze tas is heel aantrekkelijk en bijzonder voor mijn kindjes ...
Lees meer
RAGEnd populair Spinners!

RAGEnd populair Spinners!

De nieuwste rage.. de bekende spinners. Ongetwijfeld wanneer ik denk dat ik een kneiter van een hit heb met deze ...
Lees meer
Hoe ga je na het voorlezen in gesprek met kinderen?

Hoe ga je na het voorlezen in gesprek met kinderen?

Na het voorlezen heb je een heel natuurlijk moment om met kinderen te filosoferen. Over de meeste thema’s kun je ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]