We willen allemaal dat baby’s zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor is het nodig dat pm’ers, locatiemanagers en pedagogisch coaches ontspannen werken. In dit blog willen we stil staan bij welke gedachten er bij jou opkomen, als je dit zo leest en hoe jouw (onbedoelde) oordelende overtuigingen hierover de pedagogische groei belemmeren of juist bevorderen.

Ben jij ook een harde werker, die ontzettend ambitieus is om de allerbeste babyopvang neer te zetten? Wij kennen talloze locatiemanagers in de kinderopvang die dit zijn. We zien ze hard werken omdat ze top kwaliteit willen bieden. Ze rennen en vliegen hun week door en pakken veel dingen op wat er op hun bordje komt te liggen. Ze hebben allemaal 1 ding gemeen, ze ervaren tijd te kort! Hun grootste frustratie is dat ze niet genoeg tijd hebben voor hun team(s).

Waarom? Omdat ze vergeten om ontspannen te werken. https://tobekinderopvang.nl/pedagogiek-1/blog-brief-van-baby-naar-de-locatiemanager/

Het is heel logisch dat je tijdens het harde werken vergeet om ontspanning toe te voegen aan je dag. Je herkent vast ook wel de (onbewuste) overtuiging dat ontspannen werken niet bijdraagt aan je werk beter doen. Of de overtuiging dat je geen tijd hebt om te ontspannen op het werk.

Wij vinden het zo mooi om te zien dat de managers die ons events en management programma (wat je nu kunt volgen) volgen, bewust worden dat hard werken niet de oplossing is voor pedagogische groei. In dit proces ontdekken ze hoe waardevol ontspannen werken en leiding geven is, als ze het toepassen op het werk zien ze direct effect!

“Als ik ren dan rennen mijn teamleden ook, ik geef inderdaad het (verkeerde) voorbeeld.”

Dit besef ontstaat niet zomaar. Voordat jij hier ook komt, moet je door een aantal overtuigingen heen.  Overtuigingen die we zelf maar al te goed herkennen. Herken jij deze gedachten ook?

Als ik mijn team vertel dat ze moeten ontspannen op het werk….

  • Doen ze straks niks meer…
  • Zitten ze straks in de tuin in de zon, een beetje bruin te worden…
  • Dan gaan ze alleen maar met elkaar zitten kletsen…

Zijn dit gedachtes die naar boven komen? Wees eens eerlijk, ook al wil je eigenlijk helemaal niet zo denken over je team. Zit er een angst dat als je verkondigt dat ze vooral ontspannen moeten werken dat het niet de kant opgaat dat je voor ogen hebt?

Als je dit herkent dan hebben we een uitdaging voor je!

Verzamel alle moed en zeg tegen je team dat ze voor 1 dag al het harde werken, al het moeten, helemaal mogen schrappen. Dat ze echt helemaal ontspannen mogen werken. Kijk wat er gebeurt en ga met elkaar het gesprek aan. Uit onze ervaring weten we dat deze ruimte juist zorgt voor intrinsieke motivatie (die innerlijke drive om te groeien).

Door al het moeten, door al het harde werken, vergeten we te ontspannen en te voelen wat er op dit moment nodig is. Voor jezelf, maar juist ook voor de baby’s. Je komt hier alleen, als je door iemand anders, of door jezelf de ruimte krijgt om hiervoor te gaan. Als jij je team deze ruimte niet geeft en je laat leiden door je (onbedoelde en onbewuste) overtuiging, dan belemmer je hen en dus ook de baby’s in die ontspannen omgeving, die zo hard nodig is.

Als klap op de vuurpijl, hebben we nog een kritische vraag voor jou. We hebben het tot nu toe gehad over de overtuiging die je kan hebben als het gaat om ontspannen werken voor je team. Maar gun jij het jezelf eigenlijk wel om ontspannen te werken?

Of komen er dan ook belemmerende gedachtes naar boven zoals:

  • Ik moet hard werken om iets te bereiken of om van betekenis te zijn….
  • Ik heb geen tijd om te ontspannen want ik moet nog zoveel doen….
  • Ik kan het niet maken om te ontspannen op het werk want iedereen werkt zo hard…..
  • Ik ontspan wel als ik alles af heb…..

Het is de kunst deze hardnekkige overtuigingen (wij herkennen ze namelijk ook) om te buigen. Dat begint met (h)erkennen dat je deze hebt. Wij komen ze ook nog steeds tegen, regelmatig zegt onze kritische stem: ‘Kom op, nog even hard doorwerken, want alleen dan bereik ik wat ik voor ogen heb!’ Gelukkig hebben we onszelf aangeleerd om deze overtuigingen meteen te tackelen en er van te maken: ‘Ik heb meer energie als ik vanuit ontspanning werk, ik krijg dan echt veel meer voor elkaar.’

Wil jij ook dolgraag van die belemmerende overtuiging af en ook nog eens ervaren hoe je je team(s) hierin coacht? Wil je een ontspannen omgeving creëren voor baby’s en het fundament leggen voor pedagogische groei? Dan ben je van harte welkom bij het management programma Dinsdag 24 april is de eerste live dag, waar jij nog bij kan zijn. Anders kun je nu al online mee doen en je inschrijven voor de live dagen in september, oktober en november.

We zijn heel benieuwd welke overtuigingen jouw belemmeren en hoe je dit bestrijdt. Deel het met ons, zodat we allemaal durven te gaan voor ontspannen werken en hiermee de pedagogische groei bevorderen.

Geef een reactie op dit artikel

Nathalie Hekking - Camacho & Sanne Bosmans

Wij, Nathalie en Sanne, (ortho)pedagogen bij Forsa inspireren je graag om je pedagogische blik te verruimen. We bloggen met herkenbare situaties en geven ideeën die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. Zodat jij vanuit jouw kracht de kinderen de ruimte geeft om te groeien tot autonome personen.

We werken met kinderopvang organisaties samen zodat er een sterk opvoedklimaat ontstaat. We adviseren en inspireren managers en pedagogische medewerkers, door middel van interactieve bijeenkomsten en coaching op de werkvloer. We merken dat het vooral gaat om het creëren van een nieuwe mindset over opvoeding. De pedagogische uitdagen komen vooral om de hoek kijken bij 'lastig' gedrag, juist bij lastig gedrag is het van belang om kinderen autonomie te verlenen en verbinding aan te gaan.

We gunnen alle kinderen dat ze de ruimte krijgen om te groeien tot autonome personen. We geloven dat pedagogiek niets meer of minder is dan een relatie met elkaar aangaan, om kinderen autonomie te verlenen. Wat ons betreft gaat het om samenleven en kinderen te zien als mensen, die het recht hebben om vanuit respect en gelijkwaardigheid behandeld te worden. Hiermee valt het belonen en straffen (ook negeren, geven van consequenties en apart zetten) weg.

In onze blogs willen we je inspireren om je pedagogische blik te verruimen. We geven praktische en prikkelende ideeën, zodat jij dit samen met je collega’s toe kunt passen in de kinderopvang. Heb je vragen, ideeën of wil je het pedagogische klimaat binnen je organisatie versterken? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Heb jij het coachplan al kant en klaar? Of ervaar je veel te weinig tijd om met plezier een goed ...
Lees meer
Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan ...
Lees meer
Kinderbrein in beweging!

Kinderbrein in beweging!

Zomaar een dinsdagmiddag in maart op een school in Den Haag. Als ik de peuterspeelzaal binnenkom, is de huishoek omgebouwd ...
Lees meer
Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer

Andere berichten

IK WIL EEN PRENTENBOEK!: Geef ieder kind een Gruffalo (slechts 2 euro!) vanaf 7 april

IK WIL EEN PRENTENBOEK!: Geef ieder kind een Gruffalo (slechts 2 euro!) vanaf 7 april

Als geen ander weet je als professional hoe belangrijk geletterdheid voor een kind is, hoezeer schoolsucces en een kansrijke toekomst ...
Lees meer
Iedereen heeft een voorkeurshouding

Iedereen heeft een voorkeurshouding

Zit je met je armen over elkaar terwijl je dit leest? Of met je benen? Prima. Wissel dan nu eens ...
Lees meer
Ieder huisje heeft zijn kleurtje

Ieder huisje heeft zijn kleurtje

Welke kleur heeft het huisje op woensdag? Ach, het is nog niet nodig dat de peuters de dagen van de ...
Lees meer
Wipstoeltjes en kinderstoelen....

Wipstoeltjes en kinderstoelen….

Tijdens de training 'Babyclub® Excellente beroepskracht' hebben we het uitgebreid over de 'do's en don'ts' ten aanzien van het stimuleren ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]