Wij maken ons met heel ons hart zorgen! Door de combinatie maatregelen van de nieuwe BKR regeling en de salarisverhoging, dreigt de kwaliteit in de babyopvang achteruit te gaan i.p.v. vooruit. In dit blog leggen we uit waarom en wat wel een goede oplossing is, die recht doet aan de baby’s.

Aan de ene kant vinden we het super mooi dat er qua geld meer waardering komt voor de professionals, die met alle liefde voor onze kleintjes zorgen. Aan de andere kant maken we ons met heel ons hart zorgen over de onrust, de onzekerheid en daarmee gepaarde stress die dit met zich mee brengt.

Kleine ondernemingen, maar vast en zeker ook de grote jongens, liggen wakker. Wakker van het feit dat ze alles niet meer kunnen betalen. Wakker, omdat ze bang zijn dat ouders weggaan of niet meer komen, want het wordt te duur. Wakker, omdat de kans groot is dat ze personeel moeten gaan ontslaan, terwijl er al zoveel meer extra nodig is. Zeker door de BKR regeling.

Dat wakker liggen is funest voor de houders en locatiemanagers. Ze schieten in de overlevingsstand. Een modus stress gevoelens alle ruimte krijgen en geen plek is voor rust. Zo’n stressvolle houding, die heel logisch is, heeft direct impact op de pm’ers. Stress is namelijk ontzettend besmettelijk. De liefdevolle pm’ers krijgen door alle regelzaken, veranderingen en onrust, niet meer die aandacht en koestering die zij zo hard nodig hebben. Deze koestering is vervolgens noodzakelijk om in alle rust, liefdevolle aandacht aan de baby’s te geven.

Deze combinatie aan maatregelen, lijkt de babyopvang dus de das om te doen. We creëren door de toenemende stress juist achteruitgang. Dan vraag je je misschien af hoe creëren we dan wel die vooruitgang, waarin we echt blijvend werken aan de het creëren van de ideale babyopvang?

Dat doen we door het probleem bij de wortels aan te pakken. Het probleem ligt in het feit dat er te veel stress is en te weinig liefdevolle aandacht is voor alle baby’s. Als we de kern van het probleem aan willen pakken, dan zouden we met zijn alle investeren in de innerlijke houding van zowel houders, directies, locatie managers en pm’ers. Een innerlijke houding die niet langer wordt gedomineerd door stress en moeten (wat heel normaal is in deze maatschappij en nu zeker in deze sector), maar een houding die draait om rust, ontspanning en liefde.

We weten dat dit om lef vraagt. Omdat je tegen de mainstream in gaat. Tijdens het Step Forward Congrestival gaan we mijn zijn alle krachten bundelen om hier moed voor te verzamelen. Om anders te werken. Om aan je eigen ontspannen en liefdevolle houding te werken. Om te gaan staan voor echte en blijvende kwaliteitsverbetering.

Laten we met zijn alle gaan voor meer liefde in de babyopvang. Weg met die stress. Laten we met zijn alle gaan staan voor stappen voorwaarts in de babyopvang. Dat doen we door rust en liefde op nummer 1 te zetten. Dan zet je stappen naar het creëren van de ideale babyopvang. Tijdens het Step Forward Congrestival ga jij voelen hoe je deze stappen zet. Het is namelijk niet moeilijk. Iedereen kan het. De kunst is om het jezelf weer te herinneren. Om zijn alle krachten te bundelen en er echt voor te gaan.

We hopen met heel ons hart dat iedereen dit durft te gaan doen en aansluit bij het Step Forward Congrestival. Dat we gaan staan voor de baby’s! Zij hebben het recht op een ontspannen omgeving, die overloopt van liefde. Dan maken we stappen voorwaarts.

Geef een reactie op dit artikel

Nathalie Hekking - Camacho & Sanne Bosmans

Wij, Nathalie en Sanne, (ortho)pedagogen bij Forsa inspireren je graag om je pedagogische blik te verruimen. We bloggen met herkenbare situaties en geven ideeën die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. Zodat jij vanuit jouw kracht de kinderen de ruimte geeft om te groeien tot autonome personen.

We werken met kinderopvang organisaties samen zodat er een sterk opvoedklimaat ontstaat. We adviseren en inspireren managers en pedagogische medewerkers, door middel van interactieve bijeenkomsten en coaching op de werkvloer. We merken dat het vooral gaat om het creëren van een nieuwe mindset over opvoeding. De pedagogische uitdagen komen vooral om de hoek kijken bij 'lastig' gedrag, juist bij lastig gedrag is het van belang om kinderen autonomie te verlenen en verbinding aan te gaan.

We gunnen alle kinderen dat ze de ruimte krijgen om te groeien tot autonome personen. We geloven dat pedagogiek niets meer of minder is dan een relatie met elkaar aangaan, om kinderen autonomie te verlenen. Wat ons betreft gaat het om samenleven en kinderen te zien als mensen, die het recht hebben om vanuit respect en gelijkwaardigheid behandeld te worden. Hiermee valt het belonen en straffen (ook negeren, geven van consequenties en apart zetten) weg.

In onze blogs willen we je inspireren om je pedagogische blik te verruimen. We geven praktische en prikkelende ideeën, zodat jij dit samen met je collega’s toe kunt passen in de kinderopvang. Heb je vragen, ideeën of wil je het pedagogische klimaat binnen je organisatie versterken? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Heb jij het coachplan al kant en klaar? Of ervaar je veel te weinig tijd om met plezier een goed ...
Lees meer
Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan ...
Lees meer
Kinderbrein in beweging!

Kinderbrein in beweging!

Zomaar een dinsdagmiddag in maart op een school in Den Haag. Als ik de peuterspeelzaal binnenkom, is de huishoek omgebouwd ...
Lees meer
Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer

Andere berichten

Het inrichten van een kinderdagverblijf is zo eenvoudig nog niet

Het inrichten van een kinderdagverblijf is zo eenvoudig nog niet

Hoe richt je een kinderdagverblijf goed in? Je zou denken dat het niet zo ingewikkeld is een kinderdagverblijf, buitenschoolseopvang of ...
Lees meer
Spelenderwijs taal uitlokken bij peuters

Spelenderwijs taal uitlokken bij peuters

Spelenderwijs taal uitlokken bij peuters Als de planken van je materiaalkast beginnen door te buigen staan er misschien gewoon teveel ...
Lees meer
Het geheim achter snel leren fietsen

Het geheim achter snel leren fietsen

Lisa van 5 fietst zonder zijwieltjes naar huis vanaf de BSO waar ik training geef. Moeder vertelt dat ze dit ...
Lees meer
Gekleurde poppetjes om de organisatie op te stellen?

Gekleurde poppetjes om de organisatie op te stellen?

Een andere kijk op zaken binnen de kinderopvangorganisatie. “De laatste tijd is er veel onrust binnen onze organisatie. Er wordt ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]