Je kunt kinderen op diverse manieren laten kleuren, op een blanco papier, op een kleurplaat of na laten tekenen vanaf een voorbeeld. Mijn voorkeur gaat uit naar kleuren op een blanco vel papier. Op deze manier kunnen de kinderen zelf kleuren wat ze willen en hoe ze het willen.
Kleuren is namelijk kinderkunst en niet een beetje geklieder en gekras op een papier. Het proces waarop de tekening gemaakt is, wat het kind denkt te hebben getekend en het plezier wat het kind aan het kleuren heeft is belangrijker dan het eindresultaat. Want tekenen doe je voor de lol!

Kleurplaten laten kinderen beperken in hun fantasie en manier wat ze willen tekenen. Natuurlijk kunnen en mogen kinderen ook wel kleuren op een kleurplaat, maar om de fantasie te prikkelen is een blanco vel papier meer aan te raden. Zodat de kinderen zelf mogen bepalen wat en hoe ze het gaan maken.

Mijn zoontje verteld hele verhalen bij het kleuren, de kraan, de auto, vrachtauto. Zelf kan ik er nog niet in zien wat het is, en dat maakt niet uit en laat ik hem ook niet merken. Hij ziet erin wat hij ervan maakt, het is zijn kunst. En dat is goed, een auto hoeft er niet uit te zien als een auto en een kraan niet als een kraan. Het plezier tijdens het tekenen, is veel belangrijker dan het eindresultaat. Geweldig om naar te kijken.

Bloemen hoeven ook hier niet perse rood te zijn en blaadjes niet perse groen. Er zijn zoveel mooie kleuren, zoveel mooie bloemen, zoveel mooie dingen om op te noemen, je ziet het overal.

Laatst had ik een training van de Coole Kids Box. De cursus sloten we af met een prachtig filmpje. Een filmpje wat ik graag met je deel! Neem even je tijd om het filmpje te bekijken, absoluut de moeite waard! Er is een Engelse (zie hieronder)  maar ook een Nederlandse versie.

De Engelse versie:

De Nederlandse versie:

Mogen kinderen bij jou het vel papier vol kleuren zoals ze willen, of moeten ze rekening houden met hoe jij het in gedachten hebt?

Geef een reactie op dit artikel

Jeanet Veenstra Venema

Jeanet Veenstra Venema

Ik ben Jeanet Veenstra-Venema en woon samen met mijn man en zoontje (2015) in Niekerk (gemeente Grootegast). Meer blogs van mij kan je lezen op mijn website www.jeanetblogt.nl. 
Ik heb van 2015 - april 2018 volledig gewerkt als gastouder in mijn eigen huis. Doordat dit niet meer met mijn gezin was te combineren werk ik nu nog 1 dag als gastouder en 3 dagen in de kinderopvang. Het werken met kinderen doe ik met veel plezier. Erg leuk om te zien en te ervaren wat kinderen zelf al kunnen, hoe ze opgroeien en hoe ze veranderen van een klein mensje naar een kind wat van alles kan. 
In mijn blogs op mijn eigen website en Facebookpagina schrijf ik over diverse dingen zoals persoonlijke dingen, uitjes, maar ook ervaringen en reviews voorop staat mensen informeren en inspireren. 

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Heb jij het coachplan al kant en klaar? Of ervaar je veel te weinig tijd om met plezier een goed ...
Lees meer
Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan ...
Lees meer
Kinderbrein in beweging!

Kinderbrein in beweging!

Zomaar een dinsdagmiddag in maart op een school in Den Haag. Als ik de peuterspeelzaal binnenkom, is de huishoek omgebouwd ...
Lees meer
Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer

Andere berichten

Aannames en creativiteit. Verbreed je eigen horizon.

Aannames en creativiteit. Verbreed je eigen horizon.

Vanmorgen nam ik een hap yoghurt met muesli en ineens had ik pijn. Mijn beugeldraadje achter mijn ondertanden was losgeraakt ...
Lees meer
Handscrub maken voor Moederdag

Handscrub maken voor Moederdag

Ieder jaar sta je weer voor de uitdaging: we moeten weer wat verzinnen voor Moederdag! Misschien vind je het best ...
Lees meer
Denken over vriendschap: 'met een vriend doe je leuke dingen'

Denken over vriendschap: ‘met een vriend doe je leuke dingen’

‘Als je verslaafd bent aan de computer dan lijkt dat een vriend van je.’ Een stel kinderen denkt na over ...
Lees meer
HarD werken, of vanuit je harT werken?

HarD werken, of vanuit je harT werken?

Als pedagogisch coach ben ik dagelijks op verschillende groepen te vinden. Om zo te voelen en te kijken waar mijn ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]