De discussie over jongens die weer jongens moeten kunnen zijn, houdt iedereen in ‘kinderland’ en daarbuiten danig bezig. Ik ben er zelf van overtuigd dat er verschil is tussen jongens en meisjes. Maar ook dat er heel veel verschillen zijn tussen jongens en meisjes onderling, zodat stereotypen niet op hun plek zijn.

Hoe zorgen we dat kinderen daadwerkelijk kind kunnen zijn

Het probleem is echter: hoe zorgen we dat kinderen daadwerkelijk kind kunnen zijn op school, op de buitenschoolse opvang, in de speeltuin, in een natuurgebied. Want bedenken we niet vaak als volwassen begeleider te veel de spelletjes die kinderen moeten doen en vooral hoe ze dat moeten doen? Vandaag was ik voor Natuur is een Feest bij de vakantieweek van natuurspeeltuin De Natureluur. En ook daar zag ik aanbod wat erg gesloten was. Bijvoorbeeld een wensboom met plankjes waarop de kinderen een boodschap gingen schrijven en een tekening maakten. Echt hartstikke leuk hoor. Maar eigen inbreng van kinderen – hoe ze het doen – is er niet.

Advertentie

Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 2-3 jaar Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 2-3 jaar Als pedagogisch medewerker dien je de kinderen in een leeftijdscategorie van 2 t/m 3 jaar te begeleiden. Van belang is dat je van kinderen houdt en je kunt inleven in MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam

Vrije expressie

Omdat ik vaker nadenk over vrije expressie en ook omdat de Sire-campagne me raakt, probeerde ik het anders aan te pakken. Zelf was ik ‘de toverdokter’. Op een picknicktafel in een matig onderhouden kruiden- en fruittuin (dat zijn de beste!) had ik een tiental handpoppen neergelegd van dieren en een boel bekers en kommetjes van de Hema met verschillende kruiden en vruchten daarin. En niet te vergeten een koperen toverketel, een emmer water en een paar vijzels van de Xenos. Vervolgens ging ik als rare heks over het terrein met een muis die jeuk had aan z’n snorharen. De kinderen wilden het allemaal wel eens meemaken. Nadat ze voor hun eigen dier hadden bedacht wat het beest mankeerde, kon het feest beginnen. Toverdrank maken! Hierin mochten ze helemaal los gaan. En dat deden ze ook. Al snel ontdekten ze eetbare appelbessen, bramen, munt, oregano, citroenmelisse. Er stond genoeg.

Probeer kinderen niet te veel te beïnvloeden

Een paar jongens van een jaar of 5, 6 hielden zich bezig met het uit de grond trekken van springbalsemien (moest er toch uit) en een vijftal meisjes van een jaar of 9 wilden een serieuze zaak maken van bessen- en bramensap en dat over het terrein gaan verdelen. Niet dat dat echt vorderingen maakte, ook niet dat het echt smaakte, maar dat maakte verder helemaal niks uit. Letterlijk uren waren ze ermee bezig.

Andere kinderen gingen weer aan de haal met de handpoppen. Er werden spalkjes gemaakt voor gebroken pootjes. De vleugels van de kraai verdwenen in een rol elastiekjes (dat was gips…). Ondertussen was ik vaak aanwezig als heks en moest het een en ander bekijken of proeven. Maar ik probeerde zo ‘lui’ mogelijk te zijn. Je moet de kinderen natuurlijk niet willen beïnvloeden als ze lekker bezig zijn!

Creëer een rijke speelomgeving

Wat mij brengt op mijn antwoord op de vraag: hoe laat je een kind nog kind zijn? Het antwoord: door een hele rijke speelomgeving te creëren! Daarin is de locatie belangrijk (een tuin die wel een stootje kan hebben), de context (de tover-/kruiden-/knuffeldokter is absoluut een sterke), aansprekend en kwalitatief goed materiaal dat een stootje kan hebben (de handpoppen van Folkmanis, de koperen ketel van de rommelmarkt, de spotgoedkope plastic kommetjes van de Hema) en vooral vrije, relaxte en een tikkeltje ‘luie’ begeleiders. Die vooral niet te veel doen, maar wel aandacht hebben voor de kinderen en zo mogelijk iets extra’s kunnen inbrengen.
Dat is alles, beste ouders, leerkrachten, pedagogisch medewerkers en alle anderen die kinderen begeleiden. Meer fun? Boek ons op www.natuuriseenfeest.nl.

BLOGGER

Website | + berichten

Hallo, ik ben Bart de Koning. Met mijn bedrijf Natuur is een Feest verzorgen wij avontuurlijk buitenactiviteiten voor kinderopvang en voor particulieren. We geven ook trainingen voor de kinderopvang: Hoe maak je natuurbeleving net ietsje leuker? Met een netwerk van 80 feestjesgevers komen wij overal in Nederland.

Gerelateerde berichten