Je weet het vast nog wel. Op het schoolplein kreeg je het zoveelste vriendenboekje in je handen gedrukt. Of je er in wilde schrijven en het liefste de volgende dag weer mee wilde nemen. En zeg eens eerlijk, wat schreef jij op bij de vraag wat je later wilde worden? En ben je geworden wat je vroeger altijd optekende?

Nu ben ik opgegroeid in de jaren ’80. De meeste meisjes wilden juf worden, de meeste jongens voetballer of politieagent. In mijn geval stonden er vrijwel altijd drie beroepen opgesomd. Heel lang heb ik ervan gedroomd om dolfijnentrainer te worden. Later werd dit juf in combinatie met actrice.
Nu kan ik toch wel concluderen dat ik andere wegen heb bewandeld. Inmiddels werk ik met veel liefde en passie als pedagogisch medewerker. Ik besluit de kinderen op een middag eens te vragen naar wat zij later willen worden. Heel even zie ik ze nadenken. Dan gaan alle vingers langzaam omhoog. Er zitten drie meisjes op een rijtje, ze zeggen bijna in koor: dierenarts. ‘  ‘ ‘ ‘Politie’ roepen wat jongetjes. Dat is stoer, want dan ga je boeven vangen. Eén jongetje denkt lang na. Dan kijkt hij naar me en zegt: ‘Juf, ik wil wereldreiziger worden’.

Wanneer we buiten aan het spelen zijn, besluit ik mijn onderzoekje voort te zetten. Een groepje jongens van ongeveer 5 jaar is druk in de weer met takken. Wanneer ik hen vraag wat ze later willen worden, verschijnt er een glinstering in hun ogen. De antwoorden lopen uiteen. Van een echte ninja, bouwvakker tot politieagent. Er schijnt een ninjaschool te zijn volgens één van hen. Ik ben toch erg nieuwsgierig hoe dat eruit ziet. Dan komt er een meisje naar me toe. Ze heeft een hutje gebouwd in het bos. Of ik even kom kijken. Natuurlijk. Ondertussen vraag ik haar wat zij later worden wil. Bloedserieus kijkt ze me aan. ‘Prinses’ zegt ze gedecideerd. ‘En dan trouw ik met een meisje, want dat is mijn vriendin’.

Wat levert zo’n ogenschijnlijk simpele vraag toch mooie antwoorden op. Kinderen zijn nog niet bezig met alle mitsen en maren die wij als volwassenen zien. Ze gaan overal vol voor. Soms zonder aarzeling. Waarom zou je niet die wereldreiziger kunnen worden? Of achter boeven aan kunnen rennen in je politieuniform? In een kinderhoofd kan alles. Zouden we soms niet eens het laatje open moeten zetten in ons hoofd? Even reizen in je hoofd om te ontdekken waar je blij van wordt. Zeg eens eerlijk, heb jij dromen?

Geef een reactie op dit artikel

Evelien Martens

Evelien Martens

Hoi! Mijn naam is Evelien Martens. Een creatieve duizendpoot werkzaam in de kinderopvang in Arnhem. Kinderen kietelen, verwonderen en inspireren. Dat is waarom ik het werken als pedagogisch medewerker zo te gek vind. Samen met mijn handpop Juul heb ik al heel wat mooie avonturen in de kinderopvang meegemaakt en ik hoop er nog heel wat jaartjes met haar hierbij op te tellen. Ik schrijf graag over alledaagse situaties die wij als pm-ers meemaken, gesprekken tussen of met kinderen en creativiteit op de werkvloer!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Initiatief gestart voor steunbetuiging Oss vanuit de kinderopvang

Initiatief gestart voor steunbetuiging Oss vanuit de kinderopvang

Na het noodlottige ongeluk met een stint in Oss denken veel pedagogisch medewerkers en gastouders: Dat had ik kunnen zijn ...
Lees meer
Emoties? Wat doe je ermee?

Emoties? Wat doe je ermee?

"Niet huilen, is niet nodig!” Dit hoor ik regelmatig om mij heen. Ook ik heb dat in het verleden wel ...
Lees meer
Man in de kinderopvang, jij mag er zijn!

Man in de kinderopvang, jij mag er zijn!

In een positief jasje, met een glimlach op je gezicht, niets aan de hand en deze keer geen negatieve aanleiding ...
Lees meer
Huilen

Huilen

Een vraag die jonge ouders vaak gesteld krijgen is: 'Huilt 'ie veel?' Wat is eigenlijk veel huilen? Je spreekt pas ...
Lees meer

Andere berichten

Lang leven het voorlezen! 1 Boekentip

Lang leven het voorlezen! 1 Boekentip

De Kinderboekenweek was ook dit jaar weer fantastisch. Alles draait om het lezen en voorlezen van boeken die ons helemaal laten gaan in onze fantasie ...
Lees meer
Einde van het schooljaar

Einde van het schooljaar

Het is einde van het schooljaar is bijna in zicht. Bijna 40 weken zwoegen, zweten en het vooral ook heel ...
Lees meer
Sinaasappelkwarktaart meets roggebrood

Sinaasappelkwarktaart meets roggebrood

Bij mij op de BSO zijn de kids echt dol op fruit. Er is een groepje jongens die zweren dat ...
Lees meer
Sprookjes kriskras door elkaar in zoekboek voor peuters en kleuters

Sprookjes kriskras door elkaar in zoekboek voor peuters en kleuters

In Het Sprookjesprentenboek dansen de wolf en Roodkapje samen op tafel, maken de geitjes een rondje op de bezemsteel en ...
Lees meer