Je weet het vast nog wel. Op het schoolplein kreeg je het zoveelste vriendenboekje in je handen gedrukt. Of je er in wilde schrijven en het liefste de volgende dag weer mee wilde nemen. En zeg eens eerlijk, wat schreef jij op bij de vraag wat je later wilde worden? En ben je geworden wat je vroeger altijd optekende?

Nu ben ik opgegroeid in de jaren ’80. De meeste meisjes wilden juf worden, de meeste jongens voetballer of politieagent. In mijn geval stonden er vrijwel altijd drie beroepen opgesomd. Heel lang heb ik ervan gedroomd om dolfijnentrainer te worden. Later werd dit juf in combinatie met actrice.
Nu kan ik toch wel concluderen dat ik andere wegen heb bewandeld. Inmiddels werk ik met veel liefde en passie als pedagogisch medewerker. Ik besluit de kinderen op een middag eens te vragen naar wat zij later willen worden. Heel even zie ik ze nadenken. Dan gaan alle vingers langzaam omhoog. Er zitten drie meisjes op een rijtje, ze zeggen bijna in koor: dierenarts. ‘  ‘ ‘ ‘Politie’ roepen wat jongetjes. Dat is stoer, want dan ga je boeven vangen. Eén jongetje denkt lang na. Dan kijkt hij naar me en zegt: ‘Juf, ik wil wereldreiziger worden’.

Wanneer we buiten aan het spelen zijn, besluit ik mijn onderzoekje voort te zetten. Een groepje jongens van ongeveer 5 jaar is druk in de weer met takken. Wanneer ik hen vraag wat ze later willen worden, verschijnt er een glinstering in hun ogen. De antwoorden lopen uiteen. Van een echte ninja, bouwvakker tot politieagent. Er schijnt een ninjaschool te zijn volgens één van hen. Ik ben toch erg nieuwsgierig hoe dat eruit ziet. Dan komt er een meisje naar me toe. Ze heeft een hutje gebouwd in het bos. Of ik even kom kijken. Natuurlijk. Ondertussen vraag ik haar wat zij later worden wil. Bloedserieus kijkt ze me aan. ‘Prinses’ zegt ze gedecideerd. ‘En dan trouw ik met een meisje, want dat is mijn vriendin’.

Wat levert zo’n ogenschijnlijk simpele vraag toch mooie antwoorden op. Kinderen zijn nog niet bezig met alle mitsen en maren die wij als volwassenen zien. Ze gaan overal vol voor. Soms zonder aarzeling. Waarom zou je niet die wereldreiziger kunnen worden? Of achter boeven aan kunnen rennen in je politieuniform? In een kinderhoofd kan alles. Zouden we soms niet eens het laatje open moeten zetten in ons hoofd? Even reizen in je hoofd om te ontdekken waar je blij van wordt. Zeg eens eerlijk, heb jij dromen?

Geef een reactie op dit artikel

Evelien Martens

Evelien Martens

Hoi! Mijn naam is Evelien Martens. Een creatieve duizendpoot werkzaam in de kinderopvang in Arnhem. Kinderen kietelen, verwonderen en inspireren. Dat is waarom ik het werken als pedagogisch medewerker zo te gek vind. Samen met mijn handpop Juul heb ik al heel wat mooie avonturen in de kinderopvang meegemaakt en ik hoop er nog heel wat jaartjes met haar hierbij op te tellen. Ik schrijf graag over alledaagse situaties die wij als pm-ers meemaken, gesprekken tussen of met kinderen en creativiteit op de werkvloer!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Beurstip: NOT

Beurstip: NOT

Volgende week vindt van 22 t/m 26 januari de grootste onderwijsbeurs van Nederland weer plaats in de jaarbeurs Utrecht.  De Nationale ...
Lees meer
Bomen klimmen

Bomen klimmen

In het park zie ik een jongen in een lage boom klimmen. Ik schat hem een jaar of 7. De ...
Lees meer
Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer
Het waxinelichtje

Het waxinelichtje

Werken in het islamitische onderwijs laat mij veel van de christelijke tradities zien. Sint Maarten en Sinterklaas reden onze school ...
Lees meer

Andere berichten

Magische magneten

Magische magneten

Zoals je misschien al weet werk ik als Leraar Engels in China. Harstikke leuk, maar het gaat nog weleens mis ...
Lees meer
Kosteloos materiaal is waardevol. 5x inspiratie.

Kosteloos materiaal is waardevol. 5x inspiratie.

Tijdens mijn reizen ben ik altijd gefascineerd hoe objecten en materialen een nieuwe functie krijgen. In tropische landen zie je ...
Lees meer
Restjesdag

Restjesdag

Je kent het wel: wortels en een komkommer die bijna hun houdbaarheid verliezen en wat boterhammetjes die oud liggen te ...
Lees meer
Adverteren op inhoud

Adverteren op inhoud

Adverteren op To be Kinderopvang is nieuw en anders. Je kan niet banneren, maar je adverteert op inhoud. Door onze ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]